Kürtaj nasıl bir işlemdir? Nasıl yapılır? Kürtaj sonra parça kalır mı?

Güncelleme Tarihi:

Kürtaj nasıl bir işlemdir Nasıl yapılır Kürtaj sonra parça kalır mı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2019 14:29

Kürtaj nedir? Kürtaj nasıl yapılır? Kürtaj olmak için genel anestezi almaya gerek var mıdır? Kaçıncı haftaya kadar kürtaj yapılır? Kürtaj işlemi ne kadar sürer? Kürtajdan sonra parça kalır mı? İlaç kullanılarak gebelik sonlandırılır mı?

Haberin Devamı

Jinekolog Operatör Dr. Turgay Karakaya kürtaj ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtlıyor.

Yasalarımıza göre istenmeyen gebelikler kadının isteğiyle 10. gebelik haftasına kadar sonlandırılabilir. Gebe evliyse eşinin de onayı gerekirken, evli değilse ve 18 yaşını doldurmuşsa, kendi isteği ve rızası yeterli olur. Yaşı 18’den küçük bayanlarda ise velinin onayı gereklidir. Ayrıca bu gibi durumları yetkili makamlara da bildirmek gerekir. Gebeliğin anne veya bebek için tıbben sakıncalı olması halinde (bebeğin sakat olması ya da annenin gebeliği sürdüremeyecek kadar hasta olması hallerinde ) 10 haftadan daha büyük gebelikler de sonlandırılabilir. Böyle bir durumda birden fazla uzman doktorun heyet kararı vermesi gereklidir.

[poll_id=11]

KÜRTAJ KAÇINCI HAFTAYA KADAR YAPILIR?

10 haftadan daha büyük gebeliklerin sonlandırılması tıbbi olarak daha fazla problemlidir. Bu yüzden kürtaj kararı alındığında yasal sınır olan 10. haftanın geçirilmemesi gereklidir. Adet gecikmesi olmasa bile gebelik şüphesinde mutlaka bir jinekologa gidilerek muayene yapılmalıdır.
İlaç kullanarak gebelik sonlandırılabilir mi?
Sıkça sorulan sorulardan birisi kürtaj olmak yerine gebeliğin bazı ilaçlar kullanılarak sonlandırılıp sonlandırılamayacağıdır. Yurt dışında bazı ülkelerde kullanılan düşük ilacı Türkiye'de satılmamaktadır. Ayrıca adet gecikmesinde kullanılan ve halk arasında adet söktürücü olarak tanınan hap ve iğneler ise gebelik sonlandırılmasında bir işe yaramazlar. Gebelik sonlandırılması vakum tekniği ile yani enjektör içerisine negatif basınçla çekme şeklinde uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

KÜRTAJ SONRASI

- Kürtaj sonrası eğer uyutulmuşsanız bir süre gözlem altında tutulmanız isabetli olur. Ortalama yarım saat dinlenmek yeterlidir. Lokal anestezi ile işlem yapılırsa bu durumda gözlem daha kısa tutulabilir. Kanama kontrolü yapmak çok önemlidir. Eğer bir sorun yoksa, kürtaj olan kişi reçete yazılarak eve gönderilebilir. Reçetede antibiyotik, ağrı kesici ve gerekirse kanama durdurucular yer almalıdır. Yeme içme serbesttir. Eğer uyutulmuşsanız araba kullanma veya dikkat gerektiren işler yapmaktan 8-10 saat kaçınmalısınız.

Haberin Devamı

- 1 hafta sonra mutlaka kontrole gelmelisiniz. Ateş yükselmesi, aşırı kanama ve aşırı ağrı hallerinde mutlaka doktorunuzu haberdar etmelisiniz.

- O gün ve sonraki birkaç gün kasıklarınızda hafif şekilde adet sancısına benzer ağrılar olabilir. Ağrı kesiciler kullanılabilir.

- İşlem sonrası 3-4 gün kadar lekelenme tarzında kanamanız olabilir. Kanama ile birlikte ufak pıhtı ya da parçalar da gelebilir. Bu tamamen normal bir durumdur ve hatta biraz kanama, rahim içinde pıhtı kalmaması için faydalıdır. Buna karşılık kanamanın hiç olmaması da anormal bir durum değildir. Bu durumda rahim içinde pıhtı birikebilir. Daha sonra şiddetli ağrılara yol açabilir. Bir anda kan boşalmaları olabilir. Aşırı kanama oluşursa da doktorunuzu haberdar etmelisiniz.

Haberin Devamı

- İşlemden sonra ayakta banyo yapabilirsiniz ancak kanama devam ettiği sürece havuza ve denize girmek sakıncalıdır.

- İşlemden sonra bir hafta kadar ilişkiye girilmesi de rahim ağzı genişletme işlemi uygulandığından uygun değildir. Kanama devam ettiği sürece de cinsel ilişki sakıncalıdır. Kanama bittikten sonra ilişkiye girebilirsiniz.

- Eğer kürtajdan sonra beklenmeyen bir şekilde ateş yükselmesi olursa mutlaka hekiminizle temas kurunuz.

- Çok küçük gebeliklerde bazen gebelik ürünü boşaltılamayabilir ve gebelik rahim içersinde büyümeye devam edebilir. 5 haftadan küçük gebelikler için bu durum daha da sık görülür. Fark edildiğinde 1 hafta sonra kürtajın tekrarı gerekebilir. Bu nedenle kürtajın en erken 5-6. haftalarda yapılması ve kontrole de gidilmesi önemlidir.

Haberin Devamı

Kürtaj nasıl bir işlemdir Nasıl yapılır Kürtaj sonra parça kalır mı

KÜRTAJ OLAN KADIN BİR DAHA GEBE KALABİLİR Mİ?

Uygun koşullar altında, tecrübeli jinekologlarca gereği gibi yapılan gebelik sonlandırmalarında herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Eski dönemlerde vakum tekniği kullanılmadan sadece “küret” kullanılarak yapılan kürtajlarda rahim içerisinin zedelenme ihtimali daha fazlaydı. Ayrıca yine önceki yıllarda, etkili dezenfektan ve antibiyotikler olmaması nedeniyle yapılan işlem sonrasında enfeksiyon (iltahaplanma) ihtimali daha fazla olduğundan böyle bir inanış geçmişten günümüze kadar gelmiştir. Ancak günümüzde hijyenik bir ortamda ve uygun teknikle tecrübeli jinekologlarca yapılan kürtajlarda, ilk gebelik de olsa, işlem sonrası istenmeyen bir problem oluşma olasılığı yok denecek kadar azdır.

Haberin Devamı

KÜRTAJ SONRASI "PARÇA KALMASI" NEDİR?

Yasal gebelik tahliyesi sınırları içerisinde ve usulüne uygun olarak yapılan kürtajlarda yaklaşık olarak %3-5 oranında gebeliğin bazı parçalarının tam olarak alınamaması sorunu ortaya çıkabilir. Özellikle de rahim içerisinde miyom varsa ve rahim içi boşluğu miyom yüzünden normal anatomisinin bozulduğu durumlarda bu sorun ortaya çıkabilir. Bu durum kendini bir iki hafta geçmesine rağmen devam eden kanama şeklinde belli eder.

KÜRTAJDAN SONRA ADET GECİKMESİ YAŞANIR MI?

KÜRTAJ SONRASI ilk adet genellikle 4-6 hafta sonra görülür. Kürtajın yapıldığı gün adet kanamasının ilk günü olarak kabul edilir ve normalde kaç günde bir adet görülüyor ise o kadar süre sonra ilk adetin olması beklenir. Bazen de bu süre 50-60 güne kadar uzayabilir. Eğer beklenen günde adet görülmez ise mutlaka jinekolojik değerlendirme yapılmalıdır.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan kürtajın aşamalarını anlatıyor.

KÜRTAJ NASIL YAPILIR? 

Kürtaj (tıbbi tahliye) bir cerrahi işlemdir. Sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan, işinin ehli kişilerce uygun, steril koşullar altında yapılmalıdır.
Hastaya anestezi verildikten sonra vajina ve rahim ağzı özel solüsyonlarla dezenfekte edilir. Ultrason eşliğinde işleme başlanır. Gebeliğin büyüklüğüne ve hastanın doğum yapıp yapmadığına göre seçilen plastik kanüllerle (Carmen kanül) ve plastik bir enjektörle (Carmen enjektör) vakum yapılarak rahim içeriği boşaltılır. Büyük gebeliklerde çok nadir olarak “küret” adı verilen aletlerle rahim içi kontrolü yapılabilir. İşlemin bitmesine yakın, hastaya, damardan ağrı kesici verilir.

KÜRTAJ İŞLEMİ NE KADAR SÜRER?

Kürtaj (tıbbi tahliye) işlemi 10 ile 20 dakika arasında sürer. Hastanın kendine gelip, klinikten ayrılması için de yaklaşık 30 dakikaya ihtiyacı vardır.

KÜRTAJ İÇİN KULLANILAN ANESTEZİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Kürtaj (tıbbi tahliye) işleminde kullanılan iki tür anestezi yöntemi vardır: Lokal anestezi (rahmin ağzının iğneyle uyuşturulup ağrı kesici verilmesi) ve sedatif anestezi (genel anestezinin bir türü).

Lokal anestezide hasta uyumaz, az da olsa kasıklarda ağrı hissedebilir. İşlem ortalama 5 dakika sürdüğünden, küçük gebeliklerde bu yöntem tercih edilebilir. Bu yöntemin avantajı, çok daha kısa sürede ayağa kalkıp yürüyerek evinize gidebilmenizdir.

Sedatif anestezi, hem işlem sırasında ağrı duyulmayacağı hem de işlemin hatırlanmaması açısından öncelikle tercih edilen yöntemdir. Anestezi uzmanı tarafından işlem öncesi hastanın değerlendirilmesi gerekir. Hastanın herhangi bir anestetik madde almasında engel teşkil edecek durumu saptanmaz ise sedatif ilaç koldan anestezi uzmanı tarafından verilir. Bu anestezi yöntemi için hastanın en az 6 saat aç olması, hiçbir şey yiyip içmemesi (su, kahve ve sigara dâhil), oruçmuş gibi gelmesi gereklidir. Bunda hasta tamamen uyur, hiçbir şey hissetmez ve işlem sonrası hemen uyanır. Ancak hastanın tamamen kendisine gelmesi ortalama 45-60 dakikayı bulabilir.

KÜRTAJIN (TIBBİ TAHLİYE) RİSKLERİ NELERDİR?

Kürtaj (tıbbi tahliye) bir cerrahi işlemdir. Sadece Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan, işinin ehli kişilerce uygun, steril koşullar altında yapılmalıdır. Aksi takdirde birçok tehlikeli risk taşır:

• Enfeksiyon (kötü kokulu akıntı, şiddetli kasık ağrısı, ateş olabilir!)
• Rahmin delinmesi (eğer rahmi besleyen ana arterlere denk gelirse rahim ameliyatı bile gerekebilir!)
• Vajen veya rahimde yırtıklar oluşması
• Rahim içinde yapışıklık oluşması (Asherman sendromu, adet düzensizliği gelişebilir!)
• Rahmin içinde parça kalması (uzun ve aşırı kanamalar görülebilir!)
• Gebeliğin alınamadan aynen devam etmesi (çift rahim varsa yahut 5. haftadan önce kürtaj yapıldıysa bebek içerde kalabilir!)
• Rahim içinde kan birikmesi (şiddetli kasık ağrısı, ateş yapabilir!)
• Kullanılan ilaçlara, özellikle anestezik maddelere karşı alerji gelişmesi
İşlem sonrası verilen ilaçların, özellikle antibiyotiğin düzgün kullanılması, 15 gün denize-havuza girilmemesi ve seks yapılmaması önerilir. Bu önerilere uyulduğunda kürtajın taşıdığı riskler minimuma inecektir.

KÜRTAJ SONRASI NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

• Kürtaj (tıbbi tahliye) işlemi sonrasında verilmiş olan ilaçların, özellikle antibiyotiğin düzenli kullanılması, 15 gün denize-havuza girilmemesi ve seks yapılmaması önerilir.
• Ayrıca vajinal floraya zarar verdiğinden, vajinanın sabun ve hijyenik solüsyonlarla yıkanmaması, vajinal tampon kullanılmaması, bedeni zorlayıcı hareketler yapılmaması önerilir.
• Kürtaj (tıbbi tahliye) sonrası 7 gün içinde doktor kontrolüne gidilmeli ve korunma yöntemleri hakkında bilgi alınmalıdır.
• Kürtaj (tıbbi tahliye) sonrası 15 gün hafif karın ağrıları, kramplar, lekelenmeler görülecektir. Ancak yüksek ateş, şiddetli kanama, şiddetli karın ağrısı olursa mutlaka acile gidilmelidir.

KÜRTAJDAN NE KADAR SÜRE SONRA HAMİLE KALINABİLİR?

Kürtajdan 30-40 gün sonra normal adet görülür. Bundan sonraki 3-4 ay adet düzensizliği olabilir. Bu nedenle, rahmin kendini toplaması ve menstrüel döngünün yeniden düzene oturması için, 3-4 ay korunmak, yeni bir gebeliği ertelemek isabetli olur.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

BAKMADAN GEÇME!