Uzaktan eğitim sistemi nedir? sorusu, tüm dünyada etkili olan koronavirüs pandemisiyle beraber yanıtı araştırılan konulardan oldu. Salgın sürecinde alınan tedbirler kapsamında, dünya ülkeleri eğitimde online sisteme geçti. Evden eğitim olarak da bilinen uzaktan eğitim sisteminde, dersler sanal sınıf ortamında gerçekleştirilmeye başlandı. Ülkemizde EBA TV ve TRT yayınları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından online eğitim yayınları yapmaya başladı. İşte, online yani uzaktan eğitimle ilgili merak edilenler.
#Uzaktan Eğitim NedirHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#Dijital1 Eylül’de görev süresi dolan T.C. Berlin Başkonsolosu Rıfkı Olgun Yücekök, bundan 60 yıl sonra yeni nesil Türkiye kökenlilerin ‘Almanya Türk toplumu’ değil, ‘Almanya Türkleri’ olacağını söyledi. Almanya’daki Türk toplumunun hem Almanya’ya hem de Türkiye’ye çok önemli katkıları olduğunu belirten Başkonsolos Yücekök, Dışişleri Bakanlığı’ndaki yeni görevine başlamadan önce Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#AlmanyaSon dakika haberine göre; Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, CNN Türk'te önemli açıklamalarda bulundu. 28 Mayıs'ta yapılacak 2. tur seçimlerine ilişkin Bakan Kasapoğlu, " Milletimizin gündeminde istikrar var ve müthiş bir Erdoğan sevgisi var. Erdoğan karşıtlığı üzerinden siyaset yapanlara, masaya bir güven yok. 28 Mayıs'ta milletimiz daha da güçlü bir mesaj verecektir" dedi. "Yurtlar gerektiğinde öğrencilerin gerektiğinde afetzedelerin emrinde" diyen Bakan Kasapoğlu, "Bu yıl yeni yurtlar açacağız. Yurtlar sığınaklı, güvenli bir liman. İnanır mısınız, tatil olduğunda yurtlarda kalmak isteyen öğrencilerimiz var" ifadelerini kullandı.
#Mehmet Muharrem KasapoğluÜniversitelerde hibrit eğitim için açıklama geldi. Afet nedeniyle pek çok ilde eğitim aksarken hibrit eğitim için düğmeye basıldı. Yüz yüze ve online eğitimin birleşimiyle ortaya çıkan hibrit eğitim, harmanlanmış bir eğitim olarak ifade edilmektedir. Peki, hibrit eğitim nedir ve ne demek? İşte, hibrit eğitim hakkında bazı bilgiler
#Hibrit EğitimÜniversitelerde hibrit eğitim mesajı veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın açıklaması sonrası öğrenciler 'Hibrit eğitim nedir, ne demek?' sorularının yanıtına odaklandı. Kahramanmaraş depremi nedeniyle online eğitime geçen üniversiteler için son durum bilgisini paylaşan Özvar, uzaktan eğitimin yanında yüz yüze eğitim imkanının da sunulduğu harmanlanmış (hibrit) öğretim seçeneğini değerlendireceklerini açıkladı. Koronavirüs pandemi döneminde de uygulanan hibrit eğitimdeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir. Peki, Harmanlanmış (hibrit) öğretim nasıl yapılır? Üniversiteler hibrit eğitim mi olacak? İşte, hibrit eğitimin anlamı hakkında bilgiler.
#Hibrit Eğitim NedirKahramanmaraş depremi bölgedeki 10 ilde yaklaşık 13 buçuk milyon insanı etkiledi. Bu milyonlarca insanın büyük bölümü yakınlarını, evlerini, işyerlerini kaybetti. Deprem onlarda yıllarca kapanmayacak derin yaralar açtı. Diğer yandan gelişmeleri deprem bölgesi dışından üzüntü ve kaygıyla takip eden milyonlar depremzedelere yardım eli uzatabilmenin yollarını arıyor.
#KahramanmaraşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuva-yı Milliye Meydanı'nda düzenlenen "Balıkesir OSB, Çamlık Millet Bahçesi, Ardıçtepe Barajı ile Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni"ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsanlarımızın refah düzeyinde yaşanan kayıpları en iyi biz biliyoruz, telafi edecek tedbirleri de biz alıyoruz. Ülkemizin ve milletimizin hiçbir meselesinde olmadığı gibi hayat pahalılığı hususunda da gözümüzü gerçeklere kapatmadık" dedi. Erdoğan "Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece faiz her geçen gün her geçen hafta her geçen ay inmeye devam edecektir. Kimse bize bu konuda akıl vermesin. Yatırımcı gelsin, bizim devlet bankalarından kredi talebinde bulunsun. Onları faize ezdirmeyeceğiz. Yatırım yüksek faizle olmaz. Onun için de düşük faiz. Başbakanlığım döneminde biz enflasyonu 6,4'e düşürmüştük, faizi de 4,6'ya indirmiştik. Bunu biz yaptık ya. Yarın da Allah'ın izniyle bu gidişi biz düze çıkaracağız. Bugüne kadarki adımları nasıl başarıyla neticelendirdiysek inşallah mevcut sıkıntıları da biz çözeriz" değerlendirmesinde bulundu.
#CumhurbaşkanıSon yıllarda iletişimimizin çoğu sanal ortama taşındı. Ve bu iletişim şeklinin zamanla kendine özgü bir dili oluştu. E-posta yazarken kullandığımız söz kalıplarından WhatsApp sohbetlerinde seçtiğimiz emojilere her şey ‘dijital beden dilimizi’ oluşturuyor. İşin uzmanı “Dijital ve fiziksel iletişim arasındaki makası çok açmamak lazım. Yani gerçekte sarılmayacağımız birine sanal dünyada da öpücük emojisi göndermemek gerekiyor” diyor.
#Dijital Beden Dili2022 YKS tercihleri süreci başladı. Adaylar puanına ve başarı sıralamasına uygun gitmek istedikleri üniversite ve bölümleri tercih edecek. YKS kılavuzunda bazı bölümler için 'uzaktan öğretim" ibaresi bulunuyor. Tercih yapacak adaylar da bu ifadenin ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki uzaktan öğretim nedir? Uzaktan eğitim sistemi hakkında bilgiler...
#Uzaktan Öğretim Nedirİşgücü piyasaları her zamankinden daha rekabetçi bir hal alıyor. Pandemi, küresel krizler, savaşlar ve göçler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çalışma hayatını olumsuz etkiliyor. Bu tür küresel faktörlere ulusal koşullar da eklendiğinde gençler için istihdam önemli bir sorun haline geliyor.
#Konuk YazarAlman fütürist Gerd Leonhard, Hürriyet’e geleceğin dünyasından önemli ipuçları verdi: “2030 yılında şu an var olan mesleklerin yüzde 70’i kalmayacak. Makineyi insana karşı değil de insanla kullanan yeni meslekler gelişecek. İklim değişikliğinden etkilenmeyen şehirler kuran, doğayı, yeşili koruyan insanlar olacak.”
#Fütürist LeonhardSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ile Prof. Dr. Tevfik Özlü, Antalya'da düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, "Artık pandemide günlük vaka sayıları değil, hastaneye yatan hastaların kriter olarak izlenmesi gerekiyor" dedi. Sağlık Bakanığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Akın Kaya ise özellikle Kovid'i ağır geçiren hastaların uzun süreli takipte kalması gerektiğine dikkat çekti.
#KoronavirüsGençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, CNN TÜRK'te 5N1K programında açıklamalarda bulundu. Bakan Kasapoğlu, 'Yeni spor yasası ne zaman çıkacak?' sorusuna 'Önümüzdeki günlerde parlamentomuzun gündeminde olacak. Hem kulüpler hem federasyonlar açısından, yarınları daha başarılı kılma adına bir süreci de başlatmış olacağız.' yanıtını verdi.
#Gençlik Ve Spor BakanıKate Winslet, geçen yılın hit dizilerinden “Mare of Easttown”da oğlunun intiharıyla baş etmeye çalışan dedektif Mare Sheehan’ı canlandırdı. James Cameron’ın merakla beklenen “Avatar 2” filminde de rol alan Oscar’lı yıldız, Barbaros Tapan'la görüntülü konuştu.
#Barbaros TapanDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin Amerika ülkelerinin büyükelçileri ve TBMM Dostluk Grubu Başkanları ile yaptığı toplantıda "Biz hem Batı'yla hem Doğu'yla aynı anda konuşabilen, çok farklı coğrafyalarla ortak noktaları bulunan bir milletiz" dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni YılEn yeni teknolojiye bağlanan her bir şey için bir maymuncuk ifadeye dönüştü, dijital. Kelime kökenine inersek, biraz kafamız karışacak: Latince “digitalis”, parmakla ilgili demek. 1’den 10’a kadar parmakla saymayı anlatıyor. Çocukken ilk öğrendiğimiz hesaplama yönteminin adı işte. Bugün sözlüklere dijitalin kelime karşılığı olarak geçen 'sayısal'lık (numerik olma) buradan kaynaklanıyor. Yani, dijital eşittir sayısal. Türkçe bu karşılığı düşündüğümüzde bugün dijitalle anlattığımız her ne ise ona sayısal demeyi tercih edemiyoruz. (Bir an dijital sıfatıyla yerleşik söz kalıplarını düşünün: Sayısal vatandaşlık, sayısal okuryazarlık… Ya da tersi bir şey; sayısal sınavlara dijital sınav demiş olsak!...) Sanırım ‘sayısal’ı, meramı ifadede, algılarımızı sarıp sarmalayamadığı için kullanamıyoruz.
#Konuk YazarDijitalleşme tüm hızıyla gelişmeye devam ederken, pandemi ile tanıştığımız sosyal mesafe kuralları yeni nesil iletişim ortamlarına açılan yeni bir evrenin kapılarını daha hızlı aralamamıza neden oldu. ‘Ses ve video’ temelli dijital dünyanın geleceğini ve her alanda genişleyen mobil yaşamın etkilerini konuşmak üzere Sosyalink Podcast Ajansı Kurucusu ve Dijital İletişim Stratejisti Özcan Yazıcı ile bir araya geldik. Bugün metaverse olarak adlandırılan kurgusal evrenin teknoloji ve dijital devrimin ‘ustalık dönemi’ olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Avatarlarımızla dolaşacağımız ortamlarda en önemli aracımız sesimiz ve görüntümüz olacak,” dedi.
#Dijital Dönüşüm