Uzun bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra aldığı ani bir kararla dünyayı gezmeye başlayan İbrahim Hayta, ‘Hayta Yollarda’ ismindeki Instagram hesabından ve YouTube kanalından, gittiği ülkelerle ilgili içerikler paylaşıyor. 2020 yılından bu yana dünyayı dolaşan Hayta, şu an 34’üncü ülkesi Tayland’da. “Yakın bir arkadaşımın ısrarı sonucu ilk önce Ukrayna’ya gittim ve iyi ki o yolculuğa çıkmışım” diyen gezginle seyahat maceralarını konuştuk.
#İbrahim HaytaBuray, müziğini paylaştığı kadar ilginç seyahatlerini de paylaşmayı seven adrenalin tutkunu bir gezgin. Seyahati öyle seviyor ki bir ara sadece gezmek için müzik yapmış. Şimdiye kadar 44 ülkeyi gezen Buray’la Asya’ya yapacağı yolculuk öncesi seyahat sevgisini ve deneyimlerini konuştuk.
#SeyahatAyşe Nur Canoğlu, 1984’ten beri 88 ülkeyi, 500’den fazla şehri görmüş gezgin bir doktor. Gezi notlarından ve hatıralarından iki kitap çıkaran Canoğlu, gezgin olmayı ‘hastalık’ diye tanımlıyor: “Gezi hastalığının ilacı da yeni yerler, yapılar, tarihi eserler görmek, yeni insanlar tanımak. Ülkemizde ve dünyada o kadar çok gezmeye değer yer, tanımaya değer insan var ki… Hiç ilaçsız kalmıyorum.
#SeyahatDoğu Afrika’da yer alan ve 760 kilometrelik uzunluğu olan Omo Nehri’nin bulunduğu muhteşem Omo Vadisi, kendi içerisinde birçok kabile ve küçük topluluklar barındırıyor. Onlardan biri Bodi Kabilesi… Altı ay inek kanıyla beslenip, sıra dışı bir hayat sürüyorlar. Hatta kendi aralarında çok ilginç bir yarışmaları da var. İşte Bodi Kabilesi'nin tuhaf yaşamları…
#Omo VadisiFotoğrafla 14 yaşında tanıştı Gökhan Emre Akıl. Afrika’ya ise ilk kez 17 yaşında gitti. Âşık olduğu ‘kara kıta’da fotoğrafını çektiği Tritia’nın her gün 3 saat yürüyerek su taşıdığını öğrendi. Dramına çare olmak için sergiler açtı. Gelirleriyle Etiyopya’nın Omo Vadisi yakınlarındaki Turmi Kasabası’na su kuyusu açtırdı. Hikâyesini şöyle anlattı:
#GazetehaberleriTurgut Timoçin, optik sektöründe mağazacılık yapıyor. 18 yaşında başladığı dünyayı gezme tutkusu bugün 60 yaşında hâlâ ilk günkü gibi aynı... Bugüne kadar 50'den fazla ülke gezdi. Turistik yerlere gitmektense kabilelerin izlerini sürüyor. İzlediği bir belgesel ya da gördüğü bir fotoğraf yola çıkması için yeterli... Omo Vadisi’nde artık yok olma eşiğine gelmiş kabileleri de gezdi, kelle avcıları olarak bilinen insanların hayatlarına da tanık oldu. Yaşadıklarına inanamayacaksınız...
#Dünyanın En Tehlikeli KabilesiTurgut Timoçin, optik sektöründe mağazacılık yapıyor. 18 yaşında başladığı dünyayı gezme tutkusu bugün 59 yaşında hâlâ ilk günkü gibi aynı... Bugüne kadar 50 ülke ve 120’den fazla şehir gördü. Turistik yerlere gitmektense şimdilerde kabilelerin izlerini sürüyor. İzlediği bir belgesel ya da gördüğü bir fotoğraf yola çıkması için yeterli... Omo Vadisi’nde artık yok olma eşiğine gelmiş kabileleri de gezdi, kelle avcıları olarak bilinen insanların hayatlarına da tanık oldu.
#GezginDünyanın dört bir yanında ilginç geleneklere sahip birçok kabile var. Bu kabilelerden biri de Daasanach Kabilesi... Etiyopya'nın Omo Vadisi'ndeki yarı göçebe Daasanach kabilesi insanların çöpe attığı şeyleri toplayarak takılara dönüştürüyor. İşte Etiyopya'daki Daasanach Kabilesinin ilginç gelenekleri...
#SeyahatKuyumcu Fatih Koparan (34), yılın altı ayı Marmaris’te yaşıyor, geri kalan altı ayda ise kazandığı parayı seyahat için harcıyor. Çok küçük yaşlarda ansiklopediler sayesinde öğrendiği uzak diyarları şimdi tek tek geziyor. Kafasında herhangi bir planı yok. Çantasını sırtına taktığı gibi yola koyuluyor ve yol nereye götürüyorsa oraya gidiyor. Şimdiye kadar Asya ve Güney Amerika’yı boylu boyuna turladı. Şimdi ise Afrika’da...
#Fatih KoparanALTINBAŞ Mücevherat İş Geliştirme ve Satınalma Direktörü Işıl Bandakçıoğlu, geçen yıl kasım ayı başında Etiyopya’daki Omo Vadisi’nde çekilmiş fotoğrafları verirken Else Addis Industrial Development ve Omo Valley Farm Cooperation’un ortağı Seyfettin Koçak, bir kareye işaret etti:
Orta batı Etiyopya’dan başlayıp, Kenya’daki Turkana Gölü’ne akan Omo Nehri kurak topraklara can veriyor. 760 kilometrelik nehrin kıyısında yüzlerce yıldır geleneklerini değiştirmeyen kabileler yaşıyor. Okurumuz Selin Ekim, insanoğlunun beşiği, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Omo Vadisi’nde 10 günlük yolculuğun izlenimlerini yazdı.
Figen Gündüz Letaconnoux (48), İstanbul’da İngiliz filolojisi öğrenimi gördü, çokuluslu firmaların pazarlama birimlerinde çalıştı. 2006’dan bu yana Afrika’da, 1,5 yıldır Etiyopya’da yaşıyor, her fırsatta riskli coğrafyalarda gezilere çıkıyor. İzlenimlerini “Yaşamımdan Süzülen Afrika” adıyla kitaplaştırdı. Gündüz, geçen yıl izlediği Timkat’ı anlattı.
Yılın son gününde bir seyahat bilançosu çıkarmaya ne dersiniz? Bu yıl kaç güzel şehir keşfettiniz, 2012’den hangi unutulmaz hatıralar kaldı geriye? Yekün sizi mutlu etmiyorsa, 2013 için hayal kurmanın tam zamanıdır. “Seyahat Mektupları” yazarı 11 okurumuz yılın unutulmaz gezilerini, 2013 hayallerini anlattı.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Omo Vadisi’nde yaklaşık 50 farklı kabile yaşıyor. Her birinin dili, geleneği, yaşamı farklı. Okurumuz Funda Taboğlu, bölgedeki kabileleri ziyaret etti. Günlük yaşamlarını gözlemledi. En çok Hamar kabilesinin cefakar kadınlarından, yedi dil bilen Konso Kralı’nın alicenaplığından etkilendi. İzlenimlerini Hürriyet Seyahat okurları için yazdı.
Cerrah Ayla Oya Bayrı (69), İstanbul’da yaşıyor. Resim, heykel, seramik çalışmalarının yanı sıra seyahati seviyor. Senede birkaç kez yurt dışına çıkıyor. Bayrı, Etiyopya’nın Oromia Eyaleti’ndeki Omo Vadisi’nde dokuz farklı kabileyi ziyaret etti. “Beni en çok etkileyen farklı güzellik anlayışları ve çıplaklığı doğal kabul etmeleriydi” diyor.
Etiyopya’nın güneyinde, Sudan sınırına yakın Omo Vadisi’nin derinlerinde yaşayan kabilelerden biri Surmalar. Savaşçılıkları, kan içme alışkanlıklarıyla bölgeye korku salmışlar. Diğer kabileler yanlarına sokulmuyor. İstanbul’daki bir hukuk firmasında çalışan Zeynep Kanra, Bruce Parry’nin “Kabileler” belgeselinde izlediği, yaşamlarından etkilendiği Surmaları görmek için Addis Ababa’dan Kibbish’e 880 kilometre yol gitti. İki gün köyde kalıp fotoğraflarını çekti, izlenimlerini Hürriyet Seyahat için yazdı.
İki hafta önce bir Hıristiyanlık kutlaması olan Meskel Festivali için gittiğimiz Etiyopya’da ciplerle yaklaşık 2 bin 500 kilometre yaptık. Büyük Rift Vadisi gezisinde Aşağı Omo Vadisi Kabileleri’yle tanıştık. OmoDövmeler, boyalarla vücutlarını rengarenk birer sanat eserine dönüştüren bu kabileler, farklı görünmek uğruna anatomi değiştiren, acı veren yöntemler kullanmaktan kaçınmıyor.
Aydın Doğan Vakfı’nın, iletişim fakültesi öğrencilerinin geleceğin çağdaş medya liderleri olarak yetişmelerine destek vermek amacıyla her yıl düzenlediği Genç İletişimciler Yarışması’nın 28’incisi, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde gerçekleştirilen törenle sonuçlandı.
#Aydın DoğanBir yıldır Türkiye’de herkesin birbirini “Şşşşt sen de okudun mu” diye dürttüğü bir kitap var... Adı ‘Sapiens’. Dünyada milyonlarca satan bu kitap, tüm insanlığın bir ağızdan “İşte bu bizim hikâyemiz” diyeceği bir meseleyi anlatıyor: İnsanın tarihini... Kitabın bir anda süperstar seviyesine yükselen yazarı Yuval Noah Harari’ye hikâyemizin nasıl devam edeceğini sorduk.
#Sapiens