Yaşamı boyunca sanat alanında pek çok idari görev de üstlenen ressam, akademisyen Halil Akdeniz, kendi kaleminden hayat öyküsünü ve daha da ötesine geçerek gerçek kimliğini anlatıyor. ‘Otobiyografik Yaşamı ve Sanatı’, Türk resim tarihine de ışık tutan bir çalışma.
#Halil AkdenizSon 50 yıldır çağdaş Türk tiyatrosuna ağırlığını koyan Yücel Erten’in şimdilik iki ciltte (‘Akıntıya Kürek’, ‘Yelkenler Fora’) topladığı anıları, bir aydının geride kalanlara cümbüşlü vasiyetnamesi gibi; daha doğrusu, yalnız tiyatroya değil, 1960’lardan günümüze ülkemizdeki kültür politikasına ilgi duyanlar için de ciddi ve o ölçüde eğlenceli bir belge.
#Yücel ErtenAltay Öktem’in yeni romanı ‘Yalan Yanlış Hayatlar’ usta işi bir kurguyla işlenmiş, bol karakterli, bol aksiyonlu bir polisiye. Yazar milliyetçilik, ırkçılık ve cinsiyetçiliğin eril sistemde nasıl iliklere işlediğini, bir kenar mahalleye kurduğu, ritmi hiç düşmeyen hikâyeyle anlatıyor.
#Altay ÖktemNobel ödüllü Yazar Orhan Pamuk, romanlarında betimlediği İstanbul ile son 13 yılda “çarpık” bir şekilde hızla değişmiş olan İstanbul arasındaki farka dikkat çekerken, bir şehir değişince hatıraların da değiştiği durumunun yaşandığını belirtti. Pamuk, 8 yıl evvel vapurlar değiştirilirken halka sorulurken, şimdi sorulmadığına dikkat çekerken de, “AKP o zaman bence daha saygın bir yerdeydi” ifadelerini kullandı.
#Akp‘Yaban Hayvanı Koleksiyonu’nda Emir Çubukçu, insanı ve hayvanı da içine alan doğa merkezli bir bakış açısıyla bir söğüt ile geyiği, insan ile yılkıyı yan yana getiriyor. Çubukcu kitabında, insan mı hayvan mı ağaç mı olduğunu ayırt etmeden, kenara itilenin, karanlıkta kalanın yanında canlı kanlı duruyor.
#Emir ÇubukçuD&R’ın kapalı oturum gerçekleştirdiği online söyleşilerinin son konuğu Türk edebiyatının en popüler ‘polisiye’ yazarlarından Ahmet Ümit oldu. Ümit, yazarlık serüveninden Nâzım Hikmet sevgisine, hazırlıkları devam eden 'Komser Nevzat' dizisinden annesinden yadigâr masallara kadar merak edilen pek çok konuyu sevenleriyle paylaştı.
#Ahmet ÜmitIrmak Zileli yeni romanı ‘Bende Ölen Sensin’de beyaz yakalı, ismi gibi bir ‘erkek’ olan başkarakteri Volkan üzerinden erkeklerin kadınları algılama biçimlerini, kendi travmalarını kadınlara yansıtmalarını, onlara yaşattıklarını ve acısını çıkardıkları iyileşememe halini anlatıyor...
#Irmak ZileliŞiir ve öyküleri çeşitli dergilerde yayımlanan, aynı zamanda exlibris sanatçısı olan Yudum İşbecer, ilk öykü kitabı ‘Ömrümü Yedi Kadınlar’da bir tür novella sunuyor okura. Odağına aşkı alan öyküler ve karakterler kitap boyunca iç içe geçiyor, okurun ilgisini hep diri tutuyor.
#Yudum İşbecerErtürk Akşun, ‘İnsan Birikimdir’ kitabında bugüne kadarki okuma ve yazma deneyimlerinden yola çıkarak “Nasıl ve niçin okumalı?” sorunsalını tartışıyor, yazma üzerine düşüncelerini aktarıp öneriler veriyor ve 30 yılı aşkın aktif olarak yer aldığı yayın dünyasında edindiği tecrübe ve birikimleri derleyerek okurla paylaşıyor.
#Ertürk AkşunOya Baydar, yeni romanı ‘Yazarlarevi Cinayeti’nde ‘yazar’ babasının ölümünün ardından, kızının gözünden ‘baba’ figürünün insan olarak tanınmasına; zayıflıklarının, hayallerinin, umutsuzluklarının keşfine ve bir yazarın yaratım sürecine tanıklık ediyoruz.
#Yazarlarevi CinayetiMensur eserler, olay, bildirme ve düşünce yazıları olarak üç ana başlıkta toplanır. Olay yazılarından biri olan romanlar ise üsluplarına ve konularına göre ikiye ayrılır. Konularına göre roman türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Gotik / Fantastik 2- Polisiye 3- Korku & Gerilim 4- Tarihi 5- Sürrealist & Pikaresk roman. Polisiye roman nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimSelçuk Altun’un yıllardır kaleme aldığı ‘Kitap İçin’ başlıklı ‘kıs(s)a’ları, her bin maddede kitaplaşırdı. Fakat Altun, ‘Kitap İçin 3’ten sonra buna ara vermişti, “Kendimi tekrarlıyorum” görüşündeydi. ‘Kitap İçin’ şimdi, uzun sayılabilecek bir aradan sonra dördüncü kitabıyla tekrar çıktı okurların karşısına. Altun’la ‘Kitap İçin’ yolculuğunu konuştuk.
#Kitap İçinBir insanın yaşamından kesitler sunan ya da tüm hayat hikayesini anlatan yazılı eserler biyografi denir. Kişinin kendi yaşamını anlatmasına ise otobiyografi denir. 7. sınıflar için biyografi ve otobiyografik konusu ayrıntılarıyla anlattık.
#7. Sınıf Türkçe Biyografi Ve Otobiyografi Konu AnlatımıTürkçede metinler düz yazı (mensur) ve şiir (manzum) olarak ikiye ayrılır. Her metnin kendine özgü kuralları vardır. Örneğin hikayeler olan ya da olabilecek olaylar anlatırken, masallarda daha çok doğaüstü olaylara yer verilir. 2. sınıflar için metin türlerinden hikaye, masal ve şiiri anlattık.
#2. Sınıf Türkçe Metin Türleri (Hikaye Masal Ve Şiir) Konu Anlatımı