Okulların açılmasına sayılı gün kaldı. Çok sayıda çocuk bu yıl kreşe, anaokuluna ya da birinci sınıfa başlayacak. Her yaşta akran zorbalığı ya da dışlanma yaşanmasını muhtemel olsa da özellikle okul ortamına ilk kez girecek çocuklarda dışlanma, yalnız kalma durumu daha sık yaşanabiliyor.
#Akran ZorbalığıSon dakika haberi... Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CNN TÜRK ekranlarında milyonlarca öğrenci ve veliyi yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. "İlk defa sizin programınızda açıkladım" diyen Bakan Özer, 6 Eylül'den bu yana kapatılan ve açılan sınıf sayısını duyurdu. Koronavirüs sürecinde en güvenli yerin okullar olduğunun altını çizen Bakan Özer, vakalar artarsa okulların kapatılmayacağını, geliştirilen sistemin okulları kapatmaya değil sınıfları kapatmaya yönelik olduğunu belirtti. Bakan Özer, "6 Eylül'den şu ana kadar kapanan sınıf oranları, günlük olarak, kapanan ve açılan sınıfların toplam sınıf sayısına oranı yüzde 1'in altında görünüyor. Amerika'daki okulların yüzde 2'si kapalı." dedi. Ayrıca Bakan Özer, 15 bin yeni öğretmen atamasının 2. döneme yetişeceğini açıkladı.
#OkullarÇocuklar için yeni bir alışkanlık edinmek çok kolay değildir. Özellikle zamanının çoğunu evde bakım vereni ile geçiren okul öncesi dönem çocukları için anaokuluna başlamak, yeni bir ortama girip evinden uzaklaşmak çok daha zordur. Bu nedenle okula uyum sürecinde ebeveynlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir.
#ÇocukYeni eğitim-öğretim yılı başladı. Birçok çocuk okula ilk defa adım attı ya da yeni bir kademeye başladı. Bu da öğrencilerde sık sık okula uyum sorununu meydana getirebiliyor. Uzmanlar ise bunu, ailelerin kolaylıkla üstesinden gelebileceği bir uyum süreci olarak görüyor.
#ÇOCUKİnsan gelişimi ile eğitim arasındaki ilişki, bireylerin yaşamın çeşitli boyutlarında tam potansiyeline ulaşmalarını destekleyen eğitim anlayışıyla oluşur. Eğitim, insan gelişiminin çeşitli yönlerini önemli ölçüde etkileyen ve şekillendiren kritik bir faktör; aynı zamanda bireyin gelişim düzeyi, bir kişinin eğitimle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve eğitimden nasıl faydalandığını etkileyebilir.
#Konuk YazarTelevizyon, bilgisayar, tablet, telefon... Eğer çocuğunuz ekrana bağımlıysa dikkat! Ankara Medipol Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Emel Arslan Sarımehmetoğlu, çocuklarda ekran bağımlılığını “Çağın vebası” olarak nitelendirerek, ebeveynlere şu uyarıyı yaptı: “Erken yaşlarda ekrana maruz kalan çocuklarda iletişim, konuşma, dikkat ve duygu kontrol becerilerinde yetersizlikler oluşuyor.”
#Ankara Medipol Üniversitesi Dil Ve Konuşma Terapisi BölümüOkulunda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için yapılan etkinlik başlamadan önce öğretmeni tarafından gruptan uzaklaştırılan, gösteriyi ayrı bir köşede elleri önünde izleyen çocuğun görüntülerini seyreden pek çok kişi ‘Bir çocuğa neden böyle muamele edilir?’ diye tepki gösterdi. Olayın iç yüzü henüz netlik kazanmadı ancak küçük çocuğun yaşadıkları her ne sebeple olursa olsun çok üzücü. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde hem çocukken öğretmenleri tarafından benzer muamelelere maruz kalan kişilerle konuştuk hem de öğretmen, psikolojik danışman ve çocuk gelişimi uzmanları ile bu konuyu enine boyuna tartıştık.
#Çocuk Psikolojisiİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe KapanıkEn yoğun iç göç alan kentlerden olan Antalya aynı zamanda Rusya, Ukrayna, Suriye, İran ve Türk cumhuriyetlerinden göçenlere de ev sahipliği yapıyor. Birbirinden çok farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu Akdeniz kenti artık aldığı göçü taşımakta zorlanıyor. Akdeniz Üniversitesi Göç Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Aygül’e, şehrin değişen demografik yapısını ve kültür dokusunda beklenen değişimleri sorduk. Aygül, Antalya’nın kendisine ait bir kültür geliştirmediğini, bu nedenle bu göçü absorbe ettiğini ama önümüzdeki süreçte önlem alınmazsa sorun yaşanacağını söylüyor.
#AntalyaGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk YazarYurt dışında yaşamaya başlayan herkesin sebebi farklı ama yaşadıkları çoğu his ortak. Bunlardan biri de yalnızlık... Kimi yıllar geçmesine rağmen bu histen bir türlü kurtulamıyor, kimi bu duyguyu çok dillendirmeden içinde yaşıyor, kimi de hızla uyum sağlayıp bu yalnızlık hissinden kurtulmayı başarıyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde yurt dışında yaşayanların yalnızlık hissi ve endişeleri ile nasıl başa çıktığını konuştuk.
#YaşamPandemi nedeniyle kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim bu yıl yeniden başladı, çocuklar da okullarına döndü. Ancak pandemide okul yüzü görmeden bir üst sınıfa geçen öğrencilerin ve hatta velilerin alışkanlıkları değişmedi. Bu da eğitimde birçok soruna neden oluyor. İşte öğretmen ve eğitimcilerin gözlemlerine göre en temel sorunlar...
#Pandemi2022-2023 eğitim-öğretim yılı için ders zilinin çalmasına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası geçiş dönemi öğrenciler ve veliler için stresli olabiliyor. Daha serbest geçen tatil günlerinin ardından okul düzenine ayak uydurmak zaman alabiliyor. Uzmanlardan süreci kolaylaştıracak öneriler dinledik.
#Okula DönüşOkullar, uzun bir yaz tatilinin ardından 12 Eylül’de açılacak. Ancak ilk kez okulla tanışacak olan minikler için uyum haftası bu pazartesi başlıyor. Eğitim psikoloğu Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, anne kucağından eğitim yuvasına geçiş yapacak minikler için 10 önemli uyum tavsiyesi verdi...
#EğitimTürkiye ile Almanya arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması’nın 60. yıl dönümü kapsamında Nürnberg Uyum ve Göçmenler konseyi tarafından Nürnberg Südpunkt Kültür Merkezi’nde ‘Misafir İşçiden İşverene’ konulu bir panel düzenlendi.
#Almanya-TürkiyeCOVID-19 pandemisi ile birlikte okullarımızda yaklaşık 1.5 yıldır yüz yüze eğitime ara verilmiş ve bu dönemin başında yeniden yüz yüze eğitime geçildi. Yüz yüze eğitime ara verildiği dönemde çevrimiçi olarak tüm kademelerde eğitime devam edilmiş olmasına karşın öğrenme kayıpları da ortaya çıktı. Çevrimiçi eğitimde hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz daha önce benzer deneyimler yaşanmadıkları için zorlanmış ve uyum sağlamakta güçlük yaşadılar.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsTam 60 yıl önce, 27 Kasım 1961’de ilk işçi kafilesinin Sirkeci Garı’ndan çıkıp Düsseldorf’a varmasıyla başlıyor Türkiye’den Almanya’ya işgücü göçünün hikâyesi... Birkaç yıl para biriktirdikten sonra memlekete dönme fikriyle gurbete gidenler önce misafir işçi, sonra göçmen ve en sonunda yerli oldular. Göçün yıldönümünde bu hikâyeyi aileleri Almanya’ya işçi olarak giden ikinci nesil tanıklarından dinledik...
#AlmanyaCovid-19 nedeniyle yaşanan kapanmalar ve Delta varyantının yarattığı tehdit, eğitim alanında ciddi bir belirsizliğe neden oluyor. Salgın döneminin getirdiği psikolojik ve sosyal sorunlarla boğuşan öğrenciler haklı olarak çok konuşuldu. Peki ya eğitimciler? İşte, yaklaşık 2 yıllık süreçte dünya genelindeki pek çok öğretmenin yaşadığı sorunlar…
#Öğretmenler