oksidatif stres haberleri sayfasında oksidatif stres hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 238 oksidatif stres haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Erkeklik hormonu ve sperm üretiminde görev yapan testisler, erkek üreme sisteminin en hassas ve bir o kadar da kritik parçasıdır. Erkeklerin cinsel fonksiyonlarında ve sperm kalitelerinde temel öneme sahip olan testislerin sağlığının korunması için basit ama olmazsa olmaz bazı tedbirlerin alınması gerekir. Bu haftaki köşe yazımda testis sağlığını koruyup iyileştirmeye yardımcı olacak bilgiler paylaşacağım. Hadi birlikte, önemli detaylara göz atalım.
#Oksidatif StresYakın tarihte yapılan araştırmalar sperm sayısında her yıl ciddi anlamda bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Fransa’dan Dr. Jean-Marc ve ekibi 223 ülkeden bildirilen sonuçları değerlendirerek sonuçlarını geçtiğimiz günlerde Human Reproduction Update dergisinde yayınladı. Araştırıcılar son 40 yıl içerisinde sperm sayısında yarı yarıya düşüş olduğuna dikkat çekmekte.
#Oksidatif Stresİncir meyvesi (Ficus carica) tarihin ilk ekilen meyvelerindendir. Özellikle ege denizi kıyılarında yoğunlaşan incir üretimi önemli bir ticaret aracı olmuştur. Türkiye incir üretimi bakımından dünyanın başta gelen ülkelerindendir. Mineraller, vitamin ve proteinlerden zengin içeriği ile incir vücut sağlığının korunmasında eskiden beri önerilen bir besin kaynağıdır. Yapısında bol lif bulunması ve düşük kalori indeksi nedeniyle de ideal kilonun idame ettirilmesi bakımından çoğu diyette yer almıştır.
#İncirÇoğu bilimsel araştırma, son yıllarda sperm kalitesinde gittikçe artan bir bozulmadan bahsetmekte. Burada da çevresel faktörlerin payının ön plana çıktığını görüyoruz. Özellikle elektromanyetik dalgalar, sigara, hava kirliliği, tarım ilaçları ya da pestisitlerle uzun süreli temas gibi çok sayıda etkenin, çocuk sahibi olma şansını düşürdüğü, ya da daha geç gebe kalınmasına yol açtığı gösterildi. Bahsettiğimiz bu faktörler temelde spermin genetik malzemesini bozarak döllenme kapasitesini azaltmakta ya da gebeliğin sağlıklı biçimde sürdürülebilmesini engellemekte. Spermin genetik yapısındaki bozulma DNA hasarı olarak bilinir. Sperm hücreleri testiste olgunlaşıp yumurtaya doğru yolculuğuna başladığında çok hassas bir süreç geçirir. İşte tam bu sırada yukarıda bahsettiğimiz etkenler ortaya çıkarsa, DNA hasarı gelişir. Böyle bir spermin yumurtayı dölleme gücü önemli derecede azalmıştır.
#DNA HasarıEvli çiftlerin yaklaşık beşte biri, istemelerine rağmen doğal yolla çocuk sahibi olamazlar. Bunların da yarısında erkekte bir sorun bulunur. Bu sorunlar arasında başlıcaları genetik nedenler, hormonlarda bozukluk, enfeksiyon, varikosel, testislerin yerine inmemesi, kemoterapi, ışın tedavisi almış olması, kullanılan ilaçlar ve sperm taşıyan kanallarda tıkanıklıktır. Daha başka nedenler de bulunmakla birlikte ne yazık ki önemli bir kısmında net bir tanı konamamakta.
#Oksidatif StresÇocuk sahibi olmaya niyetlenen her 5 çiftten biri ne yazık ki bunu başaramamakta ve bir tedavi arayışı içine girmektedir. Bu çiftlerin yarısında sperm incelemelerinde de bir sorun bulunamaz ve neticede izah edilemeyen infertilite denilerek huzursuz bir bekleyiş başlar. Oysa çiftlerin yaklaşık yarısında bu durum oksidatif stresten kaynaklanmakta olup, şayet doğru tanı konulursa tedavi ile düzeltilmesi de mümkündür.
#StresSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraEmbriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp BebekBAZEN önceliklerimizin sırasını kaçırıyor ve daha alt sıralarda yer alması gereken konuları farkında olmadan en tepeye oturtuyoruz. Sağlık, hiç tartışmasız tüm önceliklerin üstünde olmalıdır. Sağlığımız aksadığı, bozulduğu zaman kıymetini anlıyoruz. Arabamıza, evimize gösterdiğimiz özeni sağlıkta esirgiyoruz. Ne zamanki yatağa ya da hastaneye mahkum oluyoruz, o zaman jeton düşüyor. Ama bazen çok geç olabiliyor. Dr. Neşe Erdinç, hayata ve sağlığa dair şunları anlattı;
#1Sevgili Hürriyet okurları... Son zamanlarda uzmanlardan sıkça duyduğumuz quercetin (kuersetin), birçok bitkinin kabuklarında yaygın olarak bulunan kimyasal bir pigmenttir. Quercetin gibi flavonoidlerin yararlı etkileri, vücudunuzda antioksidan olarak işlev görme yeteneklerinden kaynaklanır.
#SağlıkABD'de yapılan yeni bir araştırmada bilim insanları, sağlıklı kişilerde kısa süreli öfkenin kan damarlarının işlevini bozduğunu ve kan akışını ciddi bir tıbbi olaya yol açabilecek şekilde kısıtladığını ortaya koydu. Ayrıca çalışmada yer alan katılımcılarının kan damarları üzerinde yapılan incelemede öfkelendikten sonra 40 dakika boyunca kalp krizi risklerinin arttığı da keşfedildi. Peki öfke nasıl oluyor da kan damarında bozulmaya neden oluyor? En çok kimleri etkiliyor? Doç. Dr. Hale Ünal Aksu ise mercek altına aldık.
#Sağlıkİş hayatının yoğunluğu ve gündelik hayatın koşuşturması derken bazı zamanlarda vücudumuza aşırı stres yüklemesi yapabiliyoruz. Kimileri bu stresle başa çıkabilmek için aşırı yemeye yönelirken kimileri de stres altındayken hiçbir şey tüketmiyor. Aslında doğru besinlerle stres seviyesinin kontrol edilmesi mümkün… Peki stresi azaltan bu besinler neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzman Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkBaharın gelmesiyle birlikte yaz mevsimini de kendine has güzellikleriyle karşılamaya hazırlanıyoruz. Kimisi için doğanın yeşillenmesi tarla bahçe işlerinin başlaması anlamına gelirken kimisi de yaylada ya da deniz kenarında güneşin tadını çıkarmaya hazırlanıyor.
#Sperm ÜretimiSon 10 yıl içerisinde tüm dünyada sperm değerlerinde ciddi bir düşüş dikkat çekmekte. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 80’li yıllarda doğal yolla eşlerini gebe bırakabilen erkeklerin ortalama sperm sayıları 40 milyon/mL iken, şimdi bu sayı 15 milyona kadar düşmüş durumda. Şayet önlem almadan devam ederse ileriki nesillerde kısırlık vakalarında artışla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacak.
#Akdeniz DiyetiOBEZİTE tüm dünyayı etkileyen ve her geçen gün artmaya devam eden bir hastalık. Aynı zamanda vücutta pek çok organı etkiliyor. Bunlardan biri de gözlerimiz. Uzmanlar, “Obez insanların diyabete yakalanma riski daha yüksek. Göz muayenenizi ihmal etmeyin” uyarısında bulunuyorlar. Peki, göz sağlığımız için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Özel Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu ve Uzm. Dr. Beyza Tekin Altınbay, obezite ile göz hastalıkları arasındaki ilişki anlattı.
#1Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasında, dokuların oluşumunda ve onarılmasında kritik bir role sahip olan glutatyon, vücuttaki hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardımcı olan bir moleküldür. Çok güçlü bir antioksidan olarak görev yapar ve ana antioksidan sınıflandırmasında yer alır. Vücuttaki ağır metallerin, toksinlerin ve hücre fonksiyonlarına zarar veren maddelerin vücuttan atılmasında rol oynayarak bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz bu molekülün erkek üreme sistemi için de göz ardı edilmemesi gereken faydaları bulunur. Bu haftaki köşe yazımda glutatyonun erkek üreme sistemine olan faydaları hakkında bilgi bulabilirsiniz.
#GlutatyonBilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkSıklıkla duyduğumuz, birçok kişinin ileriki yaşlarda karşılaşmaktan korktuğu bir rahatsızlık alzheimer. Bu hastalığa yakalanmamak için stresten uzak durmak ve bol bol hareket etmek kadar gülümsemeye çalışmak, sosyalleşmek, uyku düzenine dikkat etmek de önemli…
#AlzheimerCildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu doğru... Cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele ediyor. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri atrırmanın bir yolu var mı? Uzmanlarla konuştuk.
#CiltGüneş, stres veya sigara gibi etkilere çok fazla maruz kalmanın cildimiz için kötü olduğunu biliyoruz ancak cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Evet doğru okudunuz, cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele edebilir. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri nasıl artırabiliriz? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkErkeklik hormonu ve sperm üretiminde görev yapan testisler, erkek üreme sisteminin en hassas ve bir o kadar da kritik parçasıdır. Erkeklerin cinsel fonksiyonlarında ve sperm kalitelerinde temel öneme sahip olan testislerin sağlığının korunması için basit ama olmazsa olmaz bazı tedbirlerin alınması gerekir. Bu haftaki köşe yazımda testis sağlığını koruyup iyileştirmeye yardımcı olacak bilgiler paylaşacağım. Hadi birlikte, önemli detaylara göz atalım.
#Oksidatif Stres‘Biyolojik saat’ terimini duyduğumuzda, çoğumuz bunu kadınlara bağlama eğilimindeyiz. Kadınların doğurganlığının 35 yaşından sonra azaldığı sıklıkla dile getirilse de erkeklerin yaş aldıkça ebeveyn olma yeteneklerinin azaldığından pek bahsedilmiyor. Robert De Niro’nun 79 yaşında baba olmasının üzerine erkeklerde doğurganlık konusu tartışmalara sebep oldu. Peki erkeklerde baba olma yaşının bir sınırı yok mu? 'Geç babalık', bebekte ve babada ne gibi sağlık sorunlarına sebep olur?
#SağlıkArtan yemekleri ısıtarak yeniden tüketmek, gıda israfını önlemenin harika bir yolu. Ancak her türlü yeniden ısıtma, yiyeceğin dokusunu, lezzetini ve besin içeriğini etkileyebiliyor. Buna bir de bazı yiyecekler ısıtıldığında ortaya çıkan sağlık risklerini de eklemek gerek. O nedenle mutfakta herkesin işine yarayacak bu listeyi hazırladık. İşte asla ısıtılmaması gereken yiyecekler…
#SağlıkBaba adaylarının çoğunun aklında hep bu soru vardır; sperm sayısı ilaçla artar mı? Hemen belirteyim, sperm sayısını artıran diye bir ilaç yoktur. Çünkü ilaçlar bir hastalığı tedavi etmeye yarar, bunu da o hastalığa yol açan nedeni düzelterek gerçekleştirir.
#Sperm SayısıSon yıllarda infertilite oranlarında dikkat çekici bir artış var. Bu artışın ardında hem kadın hem de erkek faktörlü kısırlık olduğu biliniyor. Doğurganlık oranındaki genel düşüş evlilik yaşının yükselmesi ile birleşince üreme sağlığının korunması ve/veya iyileştirilmesi önemli bir gereklilik hâline geliyor. Giderek daha sık duyduğumuz antioksidanlar da tam olarak bu noktada karşımıza bir kez daha çıkıyor. Hücrelerin yapısını ve fonksiyonlarını bozan serbest radikallerle savaşarak genel sağlığa sunduğu katkılarla dikkat çeken antioksidanlar, erkek üreme sağlığı söz konusu olduğunda da önemini koruyor. Bu haftaki köşe yazımda sperm sağlığında antioksidanların önemi ile ilgili bilgi aktaracağım, faydalı olmasını dilerim.
#Sperm