Çocuklar doğuştan getirdikleri merak ve keşfetme duygusuna ilk olarak aile ortamında karşılık bulurlar. Çevrelerinde olup bitenleri algılamak, tanımak ve anlamlandırmak için tüm duyularını kullanırlar. Böylece günlük yaşantı içerisinde gerçekleşen bu keşifler sayesinde bilime ilişkin temel kavramlar ve bilimsel süreç becerileri, bebeklik kadar erken bir dönemde edinilmeye başlar. Bu nedenle, çocukların ilk öğretmenleri olan ebeveynler, bilim eğitimindeki rollerinin farkında olmalı.
#Konuk YazarÇocuklar… Ebeveynlerin, eğitimcilerin, okulların, toplumun doğrudan ya da dolaylı en temel meselesi. Neslin devamı, kültürün aktarımı, geleceğin inşası ve daha pek çok rol biçtiğimiz, haklarında hayaller kurduğumuz çocuklarımızı hazırlıyoruz. Peki ne için? Bilmediğimiz, tanımlamakta hatta tahmin etmekte zorlandığımız bir gelecek için.
#Konuk YazarEğitim ve öğretimin temel amaçlarından biri nitelikli bireyler yetiştirmektir. 21’inci yüzyıl becerileri olarak da bilinen bu becerilere göre; günümüzde nitelikli bir bireyin sahip olması gerektiği düşünülen temel becerilerden bazıları öğrenmeyi öğrenme, günlük yaşamda karşılaşılan problemleri çözme, etkili bir iletişim kurma ve bilimsel düşünme becerileridir.
#Konuk YazarTürkiye’nin dört bir yanındaki lise öğrencilerinin biyoteknolojiden iklim krizine, sürdürülebilirlikten bilimsel düşünceye, birlikte yaşam dinamiklerinden 21’inci yüzyıl yetkinliklerine kadar çeşitli alanlarda kendilerini geliştirmelerini ve farkındalık sahibi olmalarını sağlayacak olan ‘Geleceği Keşfedenler Programı’ başlıyor.
#TürkiyeFin eğitim sistemi tüm ülkelerin dikkatini üzerinde toplayan ve oldukça popüler olan bir eğitim sistemidir. Fin eğitim sisteminin bu kadar çekici ve popüler hale gelmesinin en önemli nedeni, hiç kuşkusuz Finlandiya’da eğitim gören öğrencilerin PISA gibi uluslararası sınavlarda gösterdiği başarıdır.
#Hakkâri ÜniversitesiDijitalleşme tüm hızıyla gelişmeye devam ederken, pandemi ile tanıştığımız sosyal mesafe kuralları yeni nesil iletişim ortamlarına açılan yeni bir evrenin kapılarını daha hızlı aralamamıza neden oldu. ‘Ses ve video’ temelli dijital dünyanın geleceğini ve her alanda genişleyen mobil yaşamın etkilerini konuşmak üzere Sosyalink Podcast Ajansı Kurucusu ve Dijital İletişim Stratejisti Özcan Yazıcı ile bir araya geldik. Bugün metaverse olarak adlandırılan kurgusal evrenin teknoloji ve dijital devrimin ‘ustalık dönemi’ olduğuna dikkat çeken Yazıcı, “Avatarlarımızla dolaşacağımız ortamlarda en önemli aracımız sesimiz ve görüntümüz olacak,” dedi.
#Dijital DönüşümÖğrenmenin öneminin farkında olmak yüzyıllar boyunca insanoğlunun belki de en çok üzerinde uzlaştığı konulardan birisi oldu. Nasıl öğreniriz? Bu sorunun yanıtını bulmak amacıyla birçok çalışma yapıldı, yapılmaya da devam ediliyor. En basit anlatımla, bireyin yaşamını devam ettirebilmesi öğrenmesine bağlıdır.
#ÖğrenmeKıbrıs’ın ilk üniversitesi olan ve 1985 yılında kurulan Girne Amerikan Üniversitesi, eğitimdeki yenilikçi duruşu ve dünya kimliğinde mezuniyet vizyonuyla Türkiye’nin birçok kentinde Girne Kolejini açtı.
#Girne Amerikan KolejiDijital dünyada çocuklarınızı bekleyen tehlikelerin neler olduğunu biliyor musunuz? Çocuklarınız için, amaca yönelik teknoloji kullanımının önemini hakkında bir yazı okudunuz mu? Cevaplarınız hayır ise, bu yazı çocuklarınız ile aranızda duygusal dijital uçurumları kapatmak için bir fırsat demektir.
#Tech-SavvyMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlere ‘Yaratıcı öğrenme’yi öğretecek. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde yer alan MIT Media Lab arasında yapılan işbirliğiyle ‘Yaratıcı Öğrenmeyi Öğrenme (LCL)’ çevirim içi kursu düzenlenecek.
#MIT Media LabMEB, öğretmenlere ‘Yaratıcı Öğrenme’yi öğretecek. MEB ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) bünyesinde yer alan MIT Media Lab arasında yapılan işbirliğiyle 28 Ekim’de ‘Yaratıcı Öğrenmeyi Öğrenme (LCL)’ çevrimiçi kursu düzenlenecek.
#Öğretmen50’yi aşkın lisansüstü programıyla eğitim veren İstanbul Bilgi Üniversitesi, alanında uzman isim ve akademisyenlerden oluşan eğitim kadrosunu aday öğrencilerle bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinlik kapsamında düzenlenen “Öğrenmeyi Öğrenmek” panelinde, yeni çağın eğitim üzerindeki dönüştürücü etkisi tüm boyutlarıyla ele alındı.
#ÜniversiteMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kısa ve orta vadeli planlarıyla ilgili olarak 10 kök değer ve 8 anahtar yetkinlik vurgusu yaptı. CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Bakan Selçuk’a bir önergeyle “Araştırmayı, sorgulamayı, akıl ve insani değerleri daima öne alan, bilim ve teknolojiyi önce ülkemizin milli çıkarları için kullanacak nesiller yetiştirmek için kısa ve orta vadeli planlarınız nelerdir” sorusunu yöneltti.
#GazetehaberleriOkulların açıldığı şu dönemde aileler ve öğretmenler de çocukların eğitim hayatında nasıl başarılı olabileceğinin yollarını arıyor. Ancak okullarda izlenen anlatım yoluyla öğretim, öğrenilen bilgilerin uzun vadede kalıcı olmasına katkıda bulunmuyor. Bunun yerine öğrencilerin yaparak öğrenebileceği, yani soyut bilgileri günlük hayatta kullanabileceği şekilde eğitim verilmeli.
#EğitimŞirketlerin çalışanları için eğitim almasını kolaylaştırmak için yola çıkan Pacer, özellikle motivasyon ve oyunlaştırma özellikleriyle eğitimi alışkanlığa dönüştürmeyi hedefliyor. 2016 yılında kurulan Pacer, şu anda 5 şirketin 27 bin çalışanı tarafından kullanılıyor.
#PacerMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca (TTKB) kamuoyunun görüşüne sunulan tüm eğitim kademelerindeki 51 ders ve 176 sınıf düzeyinde güncellenen müfredatta, eğitim paydaşlarından gelen görüşler doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapıldı. Güncellenen öğretim programları, düzeltmelerle birlikte http://mufredat.meb.gov.tr internet sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaşıldı.
#MEBİyi bir eğitimci olmanın yolu etkili bir iletişim süreci yürütmekten geçiyor. Eğitimdeki niteliğin artması adına iletişim önemli bir faktör olarak çıkıyor karşımıza. Yönetici-öğretmen-öğrenci-veli arasındaki iletişim doğrudan eğitimin niteliğini belirliyor. Eğitimin hangi kısmında olursa olsun, yaşamın her alanında olduğu gibi iletişim süreçleri vazgeçilmez nitelik arttırıcılardır.
#ÖĞRENCİOkul seçimi çocuklarımız için vereceğimiz en önemli kararların başında geliyor. Her veli doğal olarak canından çok sevdiği en değerli varlıkları için elinden gelen en iyi eğitim ortamını sağlamaya çalışır. Birçok okul seçeneği arasından karar vermek zor olur çoğu zaman.
#HaberMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, 5 ve 6’ncı sınıflarda okutulan bilişim teknolojileri ve yazılım dersinin içeriğinin zenginleştirilmesinin teknoloji çağının bir sonucu olduğunu belirtti. Erdem, "Günümüzün çocukları, dünyaya teknolojiyle gözlerini açıyor. Durum böyle olunca çocuklarımıza teknolojiyi doğru ve etkili şekilde kullanmayı öğretmek zorunluluk arz ediyor" dedi.
#GoogleOkullarımızda genellikle anlatım yoluyla öğretim hâkim. Temel, öğrencilerin dinleyerek öğrenmesine dayanıyor. Yaparak öğrenmede ise çocuklar daha aktif. Uygun yönlendirmelerle bilgiye ulaşması veya çeşitli becerileri deneyimlemesi isteniyor. Örneğin elektrik devreleri öğretilirken çizimlerle anlatmak yerine bizzat öğrencilere devre kurduruluyor. Tatil çocukların yaparak öğrenmesi için iyi bir fırsat olabilir. Yaz bilim kamplarına, spor faaliyetlerine katılabilirler.
#Yaz TatiliTemel gereksinimler arasında yer alan öğrenmeyi öğrenme ve sürekli gelişim becerilerini gençlere kazandırmak yeni bir girişim başlatıldı. Bu amaçla bir vakıf üniversitesi birinci sınıfa gidecek olan öğrencilerine bu yönlerinin gelişmesini sağlamaları için temel disiplin e-kitaplarından birini armağan ediyor.
#Öğrenci