BATIK Egebank’a bağlı şirketlerin birinde muhasebeci olarak çalışan Sezai Paslı’ya Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 173 milyon 759 bin 619 liralık fatura çıkardı. Halen bir denizcilik şirketinde muhasebeci olarak çalışan Paslı’ya ardı ardına icra takipleri gitti. Paslı, gelen ödeme emirlerine karşı dava açtı; 118 milyon liralık ödeme emrini iptal ettirdi. Ancak geçen haziran ayı ortasında Paslı’ya 55 milyon liralık yeni bir ödeme emri ulaştı. Son ödeme emri için de yeni bir dava açıldı.
#Egebank Off-Shore BankasıKıbrıs başta olmak üzere vergi cenneti ülkelerdeki off-shore bankalarda parası buhar olanlara geçen yıl 115,7 milyon liralık ödeme yapılırken, off-shore'cuların şimdiye kadar Türkiye'ye maliyeti 375 milyon lirayı buldu.
#Tasarruf Mevduatı Sigorta FonuTürkiye’nin 2001 kriziyle tanıştığı ‘off-shore’ (kıyı bankacılığı) hesapları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu (TMSF) meşgul ediyor. Off-shore bankalarda parası olanlara açılan davalar nedeniyle şimdiye kadar 300 milyon lira ödeme yapan TMSF’ye bu hesapların maliyeti 1.5 milyar lirayı bulabilir.
#TmsfKimya sektöründe faaliyetleri bulunan işadamı Kazım Zülfikari ve iki oğlu, off-shore hesabına yatırdıkları paralarını alamadıkları gerekçesi ile TMSF’ye karşı dava açtı. 18 milyon lirayı bulan dava dosyasında Zülfikari'ler, batık Egebank’a yatırdıkları paralarının bilgileri dışında havale edildiğini, off-shore hesabının ise ne olduğunu bilmediklerini söyledi. Dosya Yargıtay aşamasındayken TMSF dikkat çekici bir belgeye ulaştı. Fon, off-shore hesabının ne olduğunu bilmediklerini söyleyen Zülfikari’lerin Kıbrıs’ta bir off-shore bankası kurduklarını ortaya çıkardı.
#Dinçer GökçeDünya Bankası, "Kuzey Kıbrıs" olarak andığı KKTC’de kumarhaneler ile off-shore bankacılığın, karapara aklamanın birinci kaynağı olduğunu bildirdi. Dünya Bankası, Avrupa Komisyonu’nun isteğiyle, KKTC’deki bankacılığı ayrıntılı bir biçimde irdeleyen bir değerlendirme raporu hazırlayarak KKTC Hükümeti’ne sundu.
THE Times gazetesi, Telsim'in Motorola ve Nokia'ya olan 2.6 milyar dolarlık borcu için İstanbul'a kamp kuran Kroll adlı risk danışma şirketinin özellikle Cem Uzan'ın yurtdışındaki lüks mallarının peşine düştüğünü yazdı. Habere göre, borçlar ödenmezse Uzanlar'ın mallarına el konulacak.