Yüce Divan yolu

Güncelleme Tarihi:

Yüce Divan yolu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2003 01:48

Yolsuzluk Komisyonu, eski Başbakan Yılmaz ile beş eski bakan hakkında Yüce Divan talebiyle soruşturma komisyonu kurulmasını isteyecek.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun rapor taslağına göre, eski Başbakan Mesut Yılmaz ve 5 bakan için Yüce Divan'a gönderilmeleri amacıyla soruşturma komisyonu kurulması istendi. Bu kabul edilirse, iddiaları araştırmak için 6 ayrı komisyon kurulacak. Komisyonlardan çıkacak raporlara göre Meclis, suçlananlar için Yüce Divan'a sevk kararı verecek.

HÜRRİYET, çalışmaları bugün sona erecek olan TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor taslağını ele geçirdi. Rapor taslağında eski Başbakan Mesut Yılmaz ile 5 eski bakan hakkında ‘Yüce Divan’a gönderilmeleri' için Meclis Soruşturma Komisyonları kurulması isteniyor. Komisyonun rapor taslağı, daha önce oluşturulan alt komisyonlarca ayrı ayrı yazılarak tamamlandı. Çalışmaları bugün bitecek Komisyon, 4 Temmuz tarihine dek, alt komisyonların hazırladığı raporları görüşerek tek rapor haline getirecek. Bu genel rapor da, belgeleriyle birlikte 4 Temmuz'a kadar, ‘Gereği yapılmak üzere’ TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

YILMAZ'A 2 SORUŞTURMA

Rapor taslağında eski Başbakan ve eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz hakkında Yüce Divan'a gönderilmesi amacıyla soruşturma komisyonu kurulması isteniyor. Komisyon 4 ay boyunca yaptığı araştırmada Yılmaz'ı, başbakanlığı döneminde Türkbank'ın özelleştirilmesi ve enerji ihaleleri ile Yap-İşlet-Devret sözleşmelerinde kusurlu buldu. Komisyon bu nedenle Yılmaz hakkında, biri Türkbank ihalesi, biri de enerji ihaleleri olmak üzere iki ayrı soruşturma komisyonu oluşturulmasını istiyor.

ANAP’LI ÜÇ BAKAN

Yılmaz
'ın yanı sıra, başbakanlığı sırasında ‘Yılmaz’ın iç kabinesi' durumunda olan ANAP'lı eski Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ve Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu hakkında da yine Yüce Divan'a gönderilmeleri için soruşturma komisyonları oluşturulması isteniyor. Rapor taslağında Taner hakkında, ‘Türkbank ihalesi ve GSM imtiyaz sözleşmeleri’, Ersümer hakkında, ‘Enerji ihaleleri ve Yap-işlet-devret’ sözleşmeleri, Topçu hakkında da, ‘Karadeniz duble yolu ihaleleri’ nedeniyle soruşturma komisyonları kurulması isteniyor.

DSP’DEN 2 BAKAN

Taslakta DSP'den de iki eski bakan hakkında soruşturma komisyonu kurulması isteniyor. DSP'li eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in, ‘‘İktisat Bankası ile bu bankanın Malta'da bulunan off shore bankası olan Trade Deposit Bank'ın birleşmesine izin vererek, devleti 251 milyon dolar zarara uğrattığı’’ öne sürülüyor.

Hazineden sorumlu DSP'li eski Devlet Bakanı Recep Önal hakkında da Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizlerinde devletin zarara uğramasına neden olmak ve banka hortumlamalarında görevi ihmal suçlamaları bulunuyor. Önal ayrıca, Bankalar Yeminli Murakıplarının, ‘Egebank’ın TMSF'ye devrini isteyen' raporunun gereğini yapmayarak, bu bankanın içinin sahiplerince boşaltılmasına neden olmakla da suçlanıyor.


Rapor 15 günde tamamlanacak


Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun dört aylık çalışma süresi bugün resmen tamamlanıyor. Komisyon 15 gün içinde kesin raporunu tamamlayarak TBMM Başkanlığına sunacak. Komisyon Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Azmi Ateş, raporu TBMM Başkanlığına sunmak için 4 Temmuz tarihini beklemeyeceklerini daha önce açıklamıştı.

Başkanlığa sunulmasından sonra TBMM Başkanı Bülent Arınç, bu raporu Meclis Genel Kurulu'na sunacak. Rapor Genel Kurul'da okunarak milletvekillerinin bilgisine sunulacak ve rapor üzerinde genel görüşme açılacak. Böylece yolsuzluk araştırması teknik olarak sona erecek. Ancak AKP ve CHP grupları, raporda talep edilen konularda soruşturma ve araştırma önergeleri hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sunacak.

Bu soruşturma önergelerinin kabul edilmesi durumunda ilgililer hakkında Yüce Divan'a gönderilmeleri istemiyle Soruşturma Komisyonları kurulacak.

Soruşturma Komisyonları bu kişileri suçlu bulur ve hazırlayacağı rapor Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilirse, ilgili eski başbakan ve bakanlar Yüce Divan'a yargılanacak.


Soruşturma yok


Eski DSP'li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan hakkında ise iddia edildiği gibi bir soruşturma komisyonu kurulması önerilmeyecek. Komisyon üyeleri, Özkan hakkında pek çok iddia bulunmasına rağmen, ‘‘Sadece bakan olarak yetkisi dahilinde olan Halkbankası Genel Müdürü Yenal Ansen hakkında soruşturma açılmasına izin vermeme’’ dışında somut bir bulgu elde edemediklerini bildirdiler.


SUÇ DUYURUSU


Rapor taslağında bu siyasiler dışında bazı bürokratlar hakkında da görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma iddialarıyla suç duyurularında bulunulacak. Suç duyurusu yapılacak bürokratlar arasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca'nın da adı bulunuyor. Bunun dışında Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu ‘Tekel ikiz kuleleri’ ihalesinin Ceylan İnşaat'a verilmesi ile ‘SSK’daki neşter operasyonu' hakkında da araştırma komisyonu kurulmasını talep edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!