Güncelleme Tarihi:
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nin iflas eden Yurtbank'ta off-shore hesabı bulunan bir mudinin açtığı davayı haklı bulması, TMSF'yi kara kara düşündürüyor.
Hafta sonu medyada yer alan haberlerde, kararın iflas eden diğer bankalardaki mudiler için emsal yaratacağı ve bunun faiziyle birlikte TMSF'ye 3 milyar dolar maliyet çıkarabileceği yer almıştı.
'ÖNEMLİ BİR RAKAM OLABİLİR'
Konuyla ilgili CNBCE'ye değerlendirmelerde bulunan TMSF Başkanı Gül, "Miktar, o kadar olmamakla birlikte önemli bir rakam olabilir" dedi.
Gül şöyle devam etti:
"Bu karara toplum adına üzüldüm. Bunun iki ayağı var. O günün TMSF'si 2001 senesinde Yurtbank'ın da içinde bulunduğu Birleşik Sümerbank'ın satışını Oyak Bank'a gerçekleştirirken, sözleşmeye ilerde doğacak bir riski TMSF öder diye bir madde konulmuş. İlk talihsizlik bu. Böyle bir maddeyi sözleşmeye koymak beni üzdü. Bunun topluma maliyet olarak yansıması söz konusu.
"İkinci ayağı ise yargı tarafında. Bunun muhatabının özelikle off-shore'cular olması nedeniyle bununla ilgili lehte karar vermeyebilirdi. Dolayısıyla, yargının bu kararına katılmıyorum. Hatalı olmuştur. Çünkü off shore zararlarının halka ödetilmesini toplum vicdanı kabul etmez diye düşünüyorum"
Gül, off-shore paralarının devlet kesesinden ödenmemesi için toplumun geleni yapması gerektiğine vurgu yaparak, girişimlerde bulunacaklarının işaretini verdi. Gül, "Bizim bu kararla ilgili girişimlerimiz olacak ancak esas bundan sonraki benzer kararların önüne geçmek için çalışmalarda bulunacağız" dedi.
MALİYET FON'A YIKILMAYA ÇALIŞILIYOR
Gül daha sonra yaptığı bir başka açıklamada da, "...Biz hakim ortaktan normal alacağımızı almakta güçlük çekerken, bir de offshore nedeniyle kamuyu yeni bir maliyetin altına sokmanın bir anlamı yok. Bu konuda Yargının TMSF aleyhine herhangi bir kararı bulunmamakla birlikte banka devir protokollerine dayanılarak dolaylı yoldan bu maliyet Fon'a yıkılmaya çalışılmaktadır” dedi.
TMSF hukukçuları, Yargıtay 11'inci Hukuk Dairesi'nin kararın bozulması için harekete geçti. Hukukçular kararı bir üst merci olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşımaya hazırlanıyor. Buradan da mudi lehine bir karar çıkarsa söz konusu karar tüm off-shore’zedeler için emsal teşkil edecek.
'HER ŞEY BU KARARLA BAŞLADI'
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, Eylül ayı sonunda batan Yurtbank’ın off-shore bankası olan Yurt Security Off-Shore’da hesabı bulunan kişiye zararının faizi ile birlikte ödenmesine karar verdi. Yurtbank’ın yeni sahibi ING Bank, mahkeme kararı sonrası ödemeyi bu ay yaptı. Ödemeyi yapar yapmaz da TMSF’nin kapısını çalıp zararının karşılanmasını istedi.