Obsesif kompülsif bozukluk, son dönemlere dizilere konu olan, aslında ünlü-ünsüz birçok kişinin, hatta bazen farkında bile olmadığı psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Belki de bu kadar gündeme gelmesi sayesinde pek çok kişi artık, obsesif kompülsif bozukluk nedir, tedavisi var mıdır, nasıl anlaşılır sorularıyla bir uzmana danışmaya karar veriyor. Bu yazımızda obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili genel bilgileri derledik. İşte obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili merak edilenler…
#OKBObsesif Kompülsif Bozukluk (OKB), obsesyon yani takıntılı düşünceler ve kompülsiyon olarak adlandırılan yineleyici davranışların oluşturduğu bir ruhsal hastalıktır. Obsesif kompülsif bozukluğun 50 kişiden birinde görüldüğünü ancak her takıntıya obsesif kompülsif bozukluk demenin doğru olmadığını belirten Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, hastalıkla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Obsesif Kompülsif Bozukluk“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiKişisel bakım ve hijyen, çiftler için çok önemli bir konu. Taraflardan birinin kişisel temizliğine dikkat etmemesi nedeniyle pek çok çift sorun yaşıyor, hatta sırf bu nedenle ilişkilerini bitirenler bile oluyor. Bunun yanında bir de takıntıya dönüşen hijyen sorunu var ki bu da çiftlere oldukça zor zamanlar yaşatıyor. Sürekli duş alan ve partnerinin yeterince temiz olmadığını düşünenler, çocuk gibi sürekli talimat verenler ya da özellikle cinsellik yaşanacağı zaman bu hijyen meselesini aşırı abartanlar olabiliyor.
#Hijyen"Her gün duş almıyor, aynı çorabı tekrar giyiyor, ağız kokusu yapacak yiyecekler yiyor, sigara içtiği için kokuyor..." Bu ve benzeri şikayetleri çiftlerden duymak çok olası ama bazen bu durum çiftlerden birinin hijyen takıntısı nedeniyle de yaşanabiliyor. Örneğin yeteri kadar duş aldığınız halde partnerinizden sürekli "Ne zaman duş alacaksın?" sorusunu işitseniz ne hissedersiniz? Böyle bir durumda kendini aşağılanmış hisseden de var partnerini temizlik konusunda takıntılı olmakla suçlayan da… Hijyen anlaşmazlıkları nedeniyle zor zamanlar yaşayanlarla konuştuk...
#HijyenAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor?
#Çöp EvAra ara televizyonda izlediğiniz ya da gazetelerde okuduğunuz ‘çöp ev’ haberlerinin ardında gerçekte ne var hiç merak ettiniz mi? Dünya genelinde sanıldığından daha yaygın olan istifçilik, ciddi bir ruhsal bozukluk olarak kabul ediliyor. Peki insanlar neden eski ya da yeni fark etmeksizin sayısız eşya biriktiriyor? Eşyaları nedeniyle evleri kullanılmayacak noktaya gelen kişiler neden bundan vazgeçemiyor? Ülkemizden ve dünyadan örneklerle istifçilik hakkında bilinmeyenleri mercek altına aldık...
#İstifçilikKimi uykusundan “Deprem olacak” diye uyandı, deprem fobisi geliştirdiğini düşünürken uçağa, metroya binemez oldu. Kimi duyduğu tıkırtılar nedeniyle önce evde, sonra odada yalnız kalamaz hale geldi. Kaygı bozukluğu, panik atak, panik bozukluğu… Son yıllarda daha çok duyduğumuz bu rahatsızlıkları yaşayanlarla ve uzmanlarla konuşmuştuk. Üzerine geçen pazar Taksim’deki patlamayla sarsıldık. Uzmanları yeniden aradık, “Bu tür olaylardan sonra bu rahatsızlıkları yaşayanları nasıl teskin etmeliyiz” diye sorduk.
#Panik AtakUzun zamandır hayatımda olan ve yaptığı her işle gurur duyduğum klinik psikolog ve yazar Esra Ezmeci ile Çeşme’de bir araya geldik. Tatil mi psikolojimize iyi gelen, yoksa tatil psikolojisi mi? Birlikte geçirdiğimiz iki gün boyunca kafamdaki tüm bu soruları kendisine sordum. O da tüm samimiyetiyle yanıtladı.
#1Twitter, Facebook, Tiktok... Cep telefonu, akıllı saat, tablet... Her geçen gün daha fazla vakit geçirdiğimiz sosyal medya platformları ve teknolojik araçlar, adına 'dijital çağ hastalıkları' denilen bir sürü rahatsızlığı da ortaya çıkardı. İşte “Bundan 30 yıl önce obezite bir hastalık dediğimizde 'yiyen insansan zarar gelmez' diye karşı çıkılıyordu. Bugün ise Hikikomori, WhatsAppitis dediğimizde uzaydan gelmişiz gibi bakıyorlar ama durum ciddi" diyen uzmanların ışığında yeni çağın hastalıkları ve uzmanlardan önemli uyarılar...
#Dijital HastalıklarAvustralyalı bir cinsellik eğitmeni olan Deanne Carson tarafından ortaya atılan 'çocuklarda rıza kültürü' tartışması sosyal medyayı ikiye böldü. Bebeklerin bezini değiştirirken ya da üzerini değiştirirken rıza alma önerisini saçma bulanlar da oldu hak verenler de... Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? İşte 5 uzmandan 5 farklı yanıt...
#Çocuk GelişimiOKB'nin nedenlerinin tam bir açıklaması yoktur. Bununla birlikte, genetik ve çevresel parametrelerin bir karışımından kaynaklandığı varsayılmaktadır. Biyolojik etkiler ve çevresel veya edinilmiş alışkanlıklar diğer parametreleri içerebilir. Peki, Obsesif Kompulsif Bozukluk nedir tüm detayları ile derledik.
#Obsesif KompulsifBir buçuk yıldır koronavirüs ile mücadele ediyoruz ve bu sürenin bir kısmı da karantinada, evlerde kapalı halde geçti. Beraber yaşayan/ayrı yaşayan çiftler ve ilişkisi olmayan kişilerin cinsel hayatları ciddi şekilde etkilendi. Kimisi hijyen takıntıları geliştirdi, kimisinin libidosu azaldı, kimisi ise aldığı kilolar yüzünden cinsel ilişki istemez oldu... Pandeminin cinsel hayata etkilerini 9 soruda inceledik
#KoronavirüsTourette sendromu, bedensel ve sesli tiklerin bir arada bulunduğu bir hastalıktır. Son günlerde adını sıkça duyduğumu Tourette (Tured) sendromu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki Tourette sendromu nedir? İşte Tourette sendromu hakkında bazı bilgiler.
#Tourette SendromuSurvivor Hanzade hayatı ve biyografisi ile yarışmanın takipçileri tarafından merak konusu oldu. Gönüllüler takımında yer alan Hanzade Ofluoğlu, Survivor 2021 Ünlüler Gönüllüler'de yarışmacı arkadaşları ile girdiği diyaloglar ile de dikkat çekiyor. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden ve son bölümde eşi ile yaptığı açıklama ile gündem olan Survivor Hanzade, 'Var mısın Yok musun' yarışmasıyla adını duyurdu. Survivor Hanzade zaman zaman oyunlardaki performansı ile eleştirilerin de hedefi oluyor. İşte, Survivor Hanzade'nin hayatı ve biyografisi.
#Survivor Hanzade KimYeni normal olan temizlik yaşamımızda öncelikli yerini aldı. Hepimiz pandemi öncesinden çok daha fazla elimizi yıkıyoruz. Ancak temizlik-titizlik takıntısı olan kişilerde sık el yıkama pandemi öncesinde de ritüel niteliğindeydi, yani biz elimizi bir kez yıkarken onlar 10–15 kez yıkıyorlardı.
#Cinsel TakıntılarSurvivor Hanzade'nin hayatı, yarışmanın son bölümünde merak uyandırdı. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden ve geçirdiği hastalıkla ilgili gündeme gelen Hanzade Ofluoğlu, Survivor 2021 Ünlüler Gönüllüler'de adından söz ettirmeye devam ediyor. 'Var mısın Yok musun' yarışmasıyla adını duyuran Survivor Hanzade'nin şampiyonluk yolunda adadaki akıbeti ise ilerleyen bölümlerde belli olacak. Peki, Survivor Hanzade kimdir, nereli ve kaç yaşında? İşte, o isimle ilgili merak edilen bilgiler.
#Survivor Hanzade KimdirSurvivor Hanzade Ofluoğlu, yarışmanın araştırılan isimleri arasında yer almaya devam ediyor. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden Survivor Hanzade, bu sorunun üstesinden gelebilmek için ciddi mücadeleler vermiş ve kendisini spora adamıştır. Survivor Hanzade bir dönem Var Mısın Yok Musun yarışmasında da mücadele etmiştir. Peki, Survivor Hanzade kimdir nereli kaç yaşında? işte, o isim hakkında bazı bilgiler
#SurvivorHanzade Ofluoğlu, Survivor 2021 kadrosunda yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Hanzade Ofluoğlu geçirdiği hastalık ile ilgili açıklama yaptı. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden Hanzade, 2,5 yılda normale dönebildiğini anlattı.
#Survivor HanzadeSurvivor gönüllüler takımının sempatik ismi Hanzade geçirdiği ağır hastalık ile ilgili konuştu. Bir dönem obsesif kompülsif bozukluk ile mücadele eden Hanzade, 2,5 yılda normale dönebildiğini anlattı. Hanzade’nin açıklamaları ardından obsesif kompülsif bozukluk ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Survivor yarışmacısı Hanzade’nin de bir dönem yaşadığı obsesif kompülsif bozukluk nedir?
#Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?UZMAN Psikolog Merve Demircioğlu, koronavirüs salgın sürecinde yaşanabilecek psikolojik sorunlara dikkat çekerek, "Pandemi süreci bize olumsuz durumlarla mücadele etmeyi hatırlattı. Bu süreç bize mücadele etme fırsatı verdi. Ne olursa olsun ayakta kalmamız gerektiğini, enfekte olsak dahi onunla mücadele etmemiz gerektiğini öğretti. Sosyal medya veya televizyon üzerinden olumsuz haberlere bakılmaması gerektiğini öneriyorum" dedi.
#Uzman Psikolog Merve DemircioğluObsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) çocuklukta başlayabilen, obsesyon ve kompulsiyonlarla karakterize olan ruhsal bir rahatsızlıktır. Obsesyonlar, ısrarcı ve kontrol edilemez, istem dışı ve tekrarlayıcı düşünce, imge ve dürtülerdir.Kompulsiyonlar ise obsesif düşüncelerin neden olduğu kaygıyı azaltmak için ya da korkulan durumu engellemek için kişinin kendisini yapmak zorunda hissettiği tekrarlayıcı, abartılı davranış veya zihinsel eylemlerdir. Obsesyon ve kompulsiyonlar kişinin zamanını alır, günlük yaşantısını aksatmasına neden olur ve ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkiler derecede olmalıdır.
#OkbObsesyon ve kompulsiyonlar toplumdan topluma, kültürden kültüre değişiklik gösterebilir. Obsesif hastalar kaygı verici düşünceler ile bu düşüncelerden kaçarak ve kaçınarak başa çıkmaya çalışırlar. Ne var ki düşüncelerden kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kısır bir döngü oluşmaktadır. Peki, obsesyon nedir?
#Obsesyon Nedir