Tuhaf semptomlar sergilemeye başladığında henüz 12 yaşındaydı. Ne kadar uyursa uyusun doyamıyor gün içinde olmadık yerlerde uykuya dalıyordu. 20'li yaşlarında durum daha da kötüleşti, gönül rahatlığıyla kahkaha bile atamaz hale geldi. Pek çok doktor dolaştı, hastalığı nihayet 2007'de teşhis edilebildi. Peki hayatını kâbusa çeviren bu belirtilerin nedeni neydi?
#SağlıkHollywood'un ünlü isimleri Jennifer Lopez ve Ben Affleck, 2004 yılında sonlandırdıkları birlikteliklerini 2021'de yeniden başlatıp evlilikle taçlandırdıklarında dünyanın dört bir yanında milyonlarca romantiğe de umut olmuşlardı. Ancak bu evliliğin ömrü 2 yıl bile sürmedi. Peki eski sevgiliyle ya da eşle yeniden başlanan ilişkileri yürütebilmenin sırrı ne?
#Ben AffleckRANA Kutvan; Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan aldığı derslerle pekiştirdi. Daha sonra City University of New York’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek yüksek onur derecesiyle mezun oldu. City University of New York’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsü’nde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy’i (REBT) yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsü’ndeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara da katıldı. 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu.
#1Beslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkABD’deki Northwestern Üniversitesi endüstri mühendisliğinden mezun olan Güneş Şarsel, akademik yolunu çizerken hobisi olan DJ’liği de Chicago’nun ünlü eğlence mekanlarında profesyonel kariyere dönüştürdü. Eylül’de dünyaca ünlü danışmanlık şirketi Roland Berger’de yönetim danışmanı olarak işe başlayacak olan Güneş, bundan sonraki hayatını da gündüzleri takım elbiseyle ofiste büyük şirketlere danışmanlık yaparak, geceleri ise DJ kabininde insanları eğlendirerek sürdürecek.
#Türk Eğitim VakfıAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#SağlıkGösteri dünyasının bazı ünlüleri bugünlerde her zamankinden çok daha heyecanlı. Onları sarıp sarmalayan bu heyecanın içinde gurur, mutluluk, neşe dolu kahkahalar ama aynı zamanda coşkulu gözyaşları var. Çünkü bu ünlüler, küçücük birer bebekken kucaklarına aldıkları çocuklarının mezuniyet mutluluğuna tanık oldu. Kimi ilkokul, kimi liseyi bitirdi bu çocukların. Anne ve babalarının duygusu ise ortak!
#Amanda HoldenAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeÇocuklukta hiçbir sorun yaşamazken ergenlik yıllarında ve sonrasında alerji şikâyeti yaşayanları zaman zaman duyuyoruz. Üstelik bilim insanları hayatı tehdit edecek boyutlara gelebilen bu durumun nedenini açıklamayı henüz başarabilmiş değil. İşte bildiklerimiz...
#AlerjiYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkSon dönemlerde sosyal medya fenomenlerinin ‘cilt bakım rutini’ videolarını çok fazla görür olduk. Bu videolarda fenomenler cilt bakımı için çok fazla ürün kullanıyor; yüz maskeleri, temizleyiciler, tonikler, nemlendirici kremler, serumlar, göz altı kremleri, dudak kremleri, C vitaminleri, E vitaminleri derken liste uzayıp gidiyor. Cilt bakım rutinimizde gerçekten bu kadar fazla ürün kullanmamıza gerek var mı?
#Cilt BakımıSon dönemlerde sosyal medya fenomenlerinin ‘cilt bakım rutini’ videolarını çok fazla görür olduk. Bu videolarda fenomenler cilt bakımı için çok fazla ürün kullanıyor; yüz maskeleri, temizleyiciler, tonikler, nemlendirici kremler, serumlar, göz altı kremleri, dudak kremleri, C vitaminleri, E vitaminleri derken liste uzayıp gidiyor. Cilt bakım rutinimizde gerçekten bu kadar fazla ürün kullanmamıza gerek var mı? Bu soruyu konunun uzmanlarına sorduk, cilt bakım rutininin doğrusunu öğrenirken videolardaki yanlış yönlendirmelerin neden olabileceği olumsuz etkileri de konuştuk.
#Cilt BakımıSakız yutmak özellikle çocuklukta çok yaygın bir durum. Bunu önlemek isteyen ebeveynlerin, “Sakın yutma yoksa bağırsaklarını tıkar, midene yapışır kalır” gibi korkutucu uyarıları da hâlâ çoğumuzun aklında. Peki bu söylenenler ne kadar doğru? Yutulan sakızlara ne oluyor? Sakızın sindirilmeden mideye yapışıp 7 yıl boyunca kalması, bağırsakları tıkaması mümkün mü? Sakız yutmaya bağlı gelişebilecek rahatsızlıklar nelerdir? Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aladağ ile konuştuk.
#SağlıkBelli bir kuşak açısından baktığınızda kabul gören bazı meslekler vardır. Sözgelimi doktorluk, mühendislik ya da öğretmenlik gibi. Çok uzun süre de gösteri dünyası olarak adlandırılan ışıltılı dünyadaki meslekler bunlar arasında yer alamadı.
#Cindy CrawfordBir anne, üstelik de kendisinin gençlik yıllarına benzeyen kızını kıskanır mı? Hem de mesleğinde elde ettiği başarının neredeyse aynısını genç yaşında elde eden kızını? Elbette kulağa tuhaf geliyor ve böyle olması da beklenemez. Ama bir dönemin moda ikonu, şimdi kendisinin tahtını devralan kızı hakkında şakayla karışık ilginç sözler sarf etti.
#Cindy CrawfordBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkSon yıllarda sayısında artış yaşanan izdiham faciaları son olarak Güney Kore'nin başkenti Seul’da yaşandı ve 154 kişi hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. Benzer faciaların nüfusu hızla artan kentlerde de yaşanabileceği ihtimali akıllara geliyor. Peki ama izdiham riskinden kaçmak mümkün mü? Kişi risk altında olduğunu fark edebilir mi? Böyle bir durumda hangi yöntemler hayatta kalma ihtimalini artırabilir? Uzmanlar anlatıyor...
#İzdihamO 1980'lerde ve 90'larda moda dünyasında, kelimenin tam anlamıyla fırtına gibi esiyordu... Ünlü firmaların tanıtım yüzü olarak bazen podyumda bazen de kamera karşısında nefes almadan çalışıyordu. Öyle ki sadece o dönemin değil, moda dünyasının gelmiş geçmiş en ünlü modelleri arasında çoktan sağlam bir şekilde yerini aldı bile.
#Cindy Crawfordİngiliz kraliyet ailesine resmi olarak katılacağının açıklandığı ilk günden bu yana bütün dikkatler Meghan Markle'ın üzerinde. Prens Harry ile evlenip anne olduktan kısa bir süre sonra ailesiyle birlikte memleketi ABD'ye göç eden Markle, özellikle de o zamandan bu yana nereye adım atsa hangi konuda konuşmak için ağzını açsa olay oluyor. Bunun son örneğini de yine gözler önüne serdi.
#Meghan MarkleÇayın ve kahvenin faydalarını konu alan bilimsel çalışmalara ilişkin haberler basında sık sık karşımıza çıkıyor. Hal böyle olunca "Peki hangisi daha faydalı?" diye bir kafa karışıklığı yaşamak çok doğal. Bu haberimiz de tam olarak bu soruya yanıt arıyor ve kahveyle çayı araştırmalar ve uzman görüşleri eşliğinde çeşitli başlıklarda kıran kırana bir karşılaştırmaya sokuyor. İşte tüm detaylar...
#Kahveİngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tüm dünyaya karşı dayanıklılığın simgesiydi. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Elizabeth’in hem fiziksel hem zihinsel olarak uzun ve sağlıklı bir yaşantısı oldu. Peki bunu nasıl başardı?
#Kraliçe 2. ElizabethBirlikte uzun zaman geçiren insanların bir süre sonra beyinlerinde de benzerlikler olmaya başlıyor; dil, duygu ve hayata bakış açısından ortak kalıplar geliştiriyorlar. Buna bilim dünyası ‘beyin ikizliği’ diyor. Yani birlikte zaman geçirdiğimiz kişilerin kim olduğuna göre beynimiz de şekilleniyor. Etrafımızda ne kadar ‘çeşitli’ insan olursa beynimiz de o kadar kendini yeniliyor.
#Northwestern ÜniversitesiGirişimsel Radyolog Prof. Dr. Rahmi Öklü’nün geliştirdiği, kanser tedavisinde damar içinden uygulanan ve tümörün büyümesini durduran hidrojel yöntemi, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’ndan (FDA) onay aldı. Yöntemin tıpta ilk oluşu ve ilk defa FDA onayı alması, tıp dünyasında ‘Altın Standart’ olarak gösteriliyor.
#Rahmi ÖklüBaşımız, belimiz, karnımız ağrıdığından hemen ağrı kesicilere koşuyoruz ve zaman zaman zararlı olsa da bu ilaçlardan çok fazla kullanmak durumunda kalıyoruz. Peki ya ağrımızı azaltmak için daha sağlıklı bir yöntem olsa? İşte buna kafa yoran bilim insanlarından harika bir yeni buluş…
#Ağrı KesiciKelimeleri unutmak, saçma sapan düşünmek ve zayıf dikkat süresi, dünya çapında giderek yaygınlaşıyor. Uzmanlar bunu ‘beyin sisi’ olarak tanımlıyor. Peki pandemiyle birlikte hayatımıza yerleşen bu zor durumdan nasıl kurtulacağız?
#Beyin Sisi