Almanya’da çocukların aileleriyle birlikte belediyeye başvurarak kimlik üzerinde cinsiyet değiştirebilmesine izin veren yasaya tepki gösterildi. Pedagog ve aile danışmanı Sümeyye Lambrecht, “Çocukların sadece bir beyanname ile belediyede cinsiyet kayıtlarını bu kadar kolay değiştirebilmeleri psikolojik açıdan telafisi mümkün olmayan travmalara sebep olacaktır” dedi.
#AlmanyaBebeklerde nörolojik hastalıklar, beyin ve sinir sistemini yakından ilgilidir. Bebeklerde nörolojik hastalıkların belirtileri ise kas ve eklemlerde güçsüzlük, dengesizlik, baş ağrısı, istem dışı hareket bozuklukları şeklinde ortaya çıkar. Bebeklerde nörolojik hastalık belirtileri nelerdir? Sizler için tüm ayrıntıları ile derledik.
Toplumun %14’ünü etkileyen şeker hastalığı (diyabet), vücudumuzun tüm sistemlerini etkilediği gibi üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yüksek glikoz düzeyleri östrojen, progesteron ve testosteron gibi hormonların dengesini bozarak gebelik oluşumunu engelleyebilir. Hamilelik sürecinde artan şeker ise erken doğumu tetikleyebilir ya da gebelik zehirlenmesi riskini artırabilir. Bu sebeple gebelik planlayan veya tüp bebek tedavisine başlayan hastalarda kan şekeri düzeyleri detaylı olarak mutlaka incelenmelidir; risk oluşturacak sonuçlar tespit edildiyse mevcut duruma yönelik tedaviler planlanmalıdır.
#Şeker HastalığıÇocukların nörolojik gelişimlerinin anne karnında başlayan ve erişkin döneme kadar devam eden dinamik bir süreç olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bora Çarman, her çocuğun nörolojik gelişiminin kendine özgü olduğunu, kardeşi veya yaşıtlarıyla karşılaştırma yapılmaması gerektiğini belirterek dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇocukDemir eksikliği ülkemizde özellikle de kadınlar ve çocuklarda çok yaygın görülen önemli bir sorun. Zira vücudumuz için temel bir mineral olan demir, kan yapımının yanı sıra, fiziksel büyüme, nörolojik gelişim, hücresel fonksiyonlar, bazı hormonların sentezi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için olmazsa olmaz öneme sahip.
#DemirPKU hastalığıyla mücadele eden kişilerde karaciğerde çalışması gereken bir enzim tam olarak görevini yerine getiremez. Geç tanı konmuş veya tedavisi iyi yapılmamış PKU hastalarında aşırı hareketlilik, hırçınlık, dikkatini toparlayamama, otistik davranışlar, yemek ve tuvalet sorunları görülebilir. Peki, PKU hastalığı tam olarak nedir?
#PKU Ne Demekİnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.
#Aşı NedirBebeklerin kaç aylıkken oturmaya başlayacağı yeni annelerin en çok merak ettiği konuların başında gelir. Pek çok anne “beli eğrilir” düşüncesiyle bebeğin oturmasını engeller. Peki, bu doğru mu? Bebekler kaç aylıkken oturur, hangi aylarda desteksiz oturmaya başlarlar?
#Bebekler Ne Zaman OtururBebeklerde topuk kanı testi doğum sonrasında her bebekten mutlaka istenen bir testtir. Kimi ebeveyn bu testi yaptırmak istemese ve bebeğin canı acıdığı için tereddütlü olsa da topuk kanı testi ile pek çok hastalık tespit edilebilmektedir. Bebeklerde topuk kanı testi neden yapılır? Topuk kanı testi ile hangi hastalıklar belirlenir? Topuk kanı testi ne zaman yapılır?
#Topuk Kanı TestiBeslenmenin amacı, canlılığın devam ettirilmesi ve günlük aktivitelerimiz için enerji sağlanması. Ancak çocuklukların beslenmesinin, erişkinlerden farklı olarak önemli bir amacı daha var. Çocukluk yaş grubunun en önemli özelliği, süregelen büyüme. Büyüme ve beslenme arasındaki ilişki nedeniyle, çocuklarda beslenmenin en önemli amaçlarından biri de büyümenin çocuğun genetik potansiyeli doğrultusunda en iyi şekilde sürdürülmesi. Burada önemli bir hatırlatma yapmakta yarar var. Beslenme her yaşta yaşamsal olup, çocukluk yaş grubunda büyümenin temelini oluştursa da, hiçbir besin çocuğu genetik potansiyelinin ötesine taşıyamaz.
#ÇocukYeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez, yeni doğanlarda en çok dikkat edilmesi gereken konuların sarılık, ateş, morarma, solukluk, nefes bozukluğu, inleme, göbek kızarıklıkları ve kanamaları ile beslenme olduğuna dikkat çekti.
#Yenidoğan Bebeklerde AteşKış aylarında Türkiye'nin en popüler sokak yiyeceklerinden biri haline gelir kestane. Sokakta satılan çıtır çıtır mangalda pişmiş halinin yanı sıra, evlerde haşlanmış olarak da yenebilir. Peki bu kadar popüler bir yemiş olan kestanenin faydaları nelerdir?
#KestaneBesin maddesi olmayan toprak, taş, kireç, cam ve sabun gibi nesneleri yemek ya da yalamak şeklinde ortaya çıkan Pika Sendromu, en çok çocuklarda görülüyor. Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, çocuklarda görülen Pika Sendromunu anlattı.
#Toprak Yeme HastalığıAraştırmalar, tüm sağlıklı bebeklerin dil gelişimi için doğuştan donanımlı olduğunu gösteriyor. Hatta bebeklerin doğumdan birkaç gün sonra tüm sesler arasından insan sesini, özellikle annelerinin sesini ayırt edebildiği belirtiliyor. Genetik, fizyoloji, algısal, bilişsel ve nörolojik gelişim, anne-bebek etkileşimi, sosyal çevre, aile yapısı ve iki dillilik, sosyokültürel ve sosyoekonomik etkenler çocuklarda dil gelişimini etkiliyor.
#Çocuk