Paylaş
Bebeklerin emeklemeye başlaması motor fonksiyonların olgunlaşması sonucu gerçekleşir. Emekleme için ilk adım bebeğin desteksiz oturmaya başlaması ile olur. Bu yüzden emekleme genellikle 7. aydan itibaren başlar, bazı bebekler uzun süre desteksiz oturduktan sonra emeklemeleri 10. ayı bulabilir.
Bebeğin emekleyebilmesi için öncellikle yere bırakılması gerekir. Temiz bir çarşaf serip bebeğin yanında oturarak bebek yüzüstü bırakılır. Bebek önce karnının üzerinde durup elleri üzerinde yükselmeye çalışır, ardından kol ve bacak kaslarının koordinasyonunun gelişimi ile genellikle ters kol ve bacağını aynı anda hareket ettirmesini öğrenerek emeklemeye başlar.
Bebeğin emeklemesine yardımcı olmak için yanında otururken biraz ilerisine sevdiği bir oyuncağı bırakmak onu teşvik edebilir. Bebekler emeklemeleri için yere bırakıldıklarında yüz üstü pozisyonda daha fazla görülen ani bebek ölümü sendromu açısından asla yalnız bırakılmamalıdır.
Bebekler genelde ileri doğru emekler, bazen ters emekleme, kollarını ilerleterek karnının üzerinde komando gibi emeklemeyle de karşılaşabiliriz. Emekleme nörolojik gelişim basamaklarının zorunlu olan bir eylemi değildir, birçok çocuk emeklemeden sıralar ve yürür.
Bebek emekledikten sonra evi bebeğin gözüyle gezip bebek için tehlike oluşturabilecek unsurlar için önlem alınmalıdır. Yerde bulunun bozuk para, leblebi, fındı kabuğu vb cisimleri bebeğin ağzına atması ciddi boğulma riski oluşturur. Yere sarkan tüller boynuna dolanarak tehlike oluşturabilir. Orta sehpası gibi kenarları keskin eşyalar bebeğin başında ciddi kesilere neden olabilir.
Paylaş