Bebeğinizin ilk adımlarını mutlaka gözlemleyin

Güncelleme Tarihi:

Bebeğinizin ilk adımlarını mutlaka gözlemleyin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2019 10:00

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Mehmet Ali Talay, bebeklerin gelişimleri normal ve genel vücut hatları yerinde ise bir sorun olmayacağını belirterek, ebeveynler için yürümeyle ilgili merak edilen sorunlara yanıt veriyor...

Haberin Devamı

Bebeklerde yürüme belirtileri desteksiz oturma, sürünme ve emeklemeyle devam eden süreçten sonra yürümeyle sonlanır. 4. aydan itibaren destekle başlayan yürüme süreci bebek 15 aylık olana kadar devam eder. Bebeklerde emekleme önce sürünme şeklinde, karınlarını yerden çok fazla kaldıramadan başlar. Devamında karınlarını yerden kaldırarak elleri ve dizleri üzerinde emekleme şeklinde bu süreç devam eder. Fakat bazı bebekler bilindik emekleme döngüsünü göstermezken, bazı bebekler de poposunun üzerinde emekleyebilir. Bazı bebekler sırt üzerinden yüz üstüne dönerek emekleyebilir. Bazı bebekler hiç emeklemez.

BEBEKLERDE YÜRÜME DÖNEMİ

Yürüme sürecinde bebeğiniz ilk adımlarını atarken onun öz güvenini sağlayabilmesi için sizin desteğinize ihtiyacı vardır. Bebeklerde yürüme belirtileri, ilk olarak onların arkalarında destek olmadan 7. Aydan sonra oturmayı öğrenmeleriyle başlar. Bu aşama onların yürümeye giden yoldaki ilk aşamalarıdır. Bebeğinizin desteksiz oturması onun yürürken ihtiyaç duyacağı kas gücünü kazanması açısından önemlidir.

Haberin Devamı

Bebeklerin kendi kendine ayağa kalkmaları ise genellikle 9-10’uncu aylardan itibarendir. Bu arada da bebeklerde çok hızlı bir nörolojik gelişim söz konusudur. Çocuklarda yürüme dönemi öncesi bir miktar huzursuzluk ta görülebilir. Bu dönem sonucu bebek bir anda kendiliğinden ayağa kalkmaya ve yürümeye başlayabilir. Bebekler bu dönemde uyku ile ilgili problemler de yaşamaya başlar. Çünkü bebekler yeni öğrendiği yürüme yeteneğini, sürekli yaşamak isterler.

BEBEKLERİN YÜRÜME AŞAMASINDA EBEVEYNLER NELER YAPABİLİR?

Bebeğiniz tek başına yürümeye başlamadan önce denge ve koordinasyonunu tam olarak sağlamalıdır. Bebeğiniz tek başına oturmaya başladığında, dengesini ve koordinasyonunu geliştirmesi için yardımcı olmaya başlayabilirsiniz. Bebeğinizi yere oturtun ve karşısına geçerek ona bir top yuvarlayın ve topu sonrasında ondan uzağa atın. Bu oyun, topu almak için onun ileri geri hareket ederek dengesini sağlamasını öğrenmesine yardımcı olur. Topu aynı şekilde sağa ve sola atarak dengesini geliştirebilirsiniz.

O ilk adımlarını atmaya başladığında bebeğinize yardımcı olmak çok önemlidir. Başlangıçta ayaklarının üzerinde kolayca duramıyorsa, onu koltuk altlarından tutun. Daha istikrarlı hale geldiğinde ve dengesini daha iyi sağladığında bu kez kalçalarından tutarak yardımcı olun. Bu asıl kaslarının daha güçlü olduğundan emin olmasını sağlayacaktır.

Haberin Devamı

YÜRÜTEÇ KULLANIMI GERÇEKTEN GEREKLİ MİDİR?

Bebeklerde yürüteç kullanılması genellikle tavsiye edilmez. Bunun en önemli nedeni yürütecin birçok kazaya sebep olmasıdır. Yürüteç ile bebek hiç hazır olmadığı dönemde yürüme pozisyonuna geçmekte ve motor kontrolleri tam gelişmediği için pek çok kaza olabilmektedir. Bunun yanı sıra basma kontrolünün tam olmaması nedeni ile ayaklarda içe basma gibi bozukluklar meydana gelebilmektedir. Bebeklerin ilk 4 ay ile 9-10 ay arası dönemde kendiliğinden öğrenecekleri birçok olay vardır.

Bebek bu dönemi kendisi bir şeyleri algılayarak geçirmelidir. Bebek çok erken yürütece konulduğunda bebek direkt yürüme eğiliminde olur ve oturarak, emekleyerek, ellerinin üzerinde bir şeyler yapmaya çalışarak geçirmesi gereken bu dönemi boşuna geçirmiş gibi olur. Bu nedenle yürüteç kullanımı çok fazla önerilmez. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!