Bebeklerde nörolojik hastalık belirtileri nelerdir? Bebekte nörolojik hastalıklar nasıl anlaşılır

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde nörolojik hastalık belirtileri nelerdir Bebekte nörolojik hastalıklar nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 19:53

Bebeklerde nörolojik hastalıklar, beyin ve sinir sistemini yakından ilgilidir. Bebeklerde nörolojik hastalıkların belirtileri ise kas ve eklemlerde güçsüzlük, dengesizlik, baş ağrısı, istem dışı hareket bozuklukları şeklinde ortaya çıkar. Bebeklerde nörolojik hastalık belirtileri nelerdir? Sizler için tüm ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Çocuk, zamanla büyüyen ve gelişen bir varlıktır. Bu nedenlerle de gelişme düzeninin bozulması, çocukları erişkinlerden ayıran en önemli özellikler arasında yer alır.

  Bebeklerde Nörolojik Hastalık Belirtileri Nelerdir?

  Büyüme sürecinde çocuğun diğer organları sinir ve gibi beyin sisteminin de, yaşına uygun bir şekilde gelişim özelliklerini kazanıp kazanmadığının izlenmesi gerekir. Çocuk nörolojisi hekimler tarafından takip edilen hastalıklar beyin ve sinir sistemini yakından ilgilendirdiği için çok çeşitlidir. Doğum ve gebelik sırasında gelişen beyin hasarlanmaları, mikrosefali, felçler, serebral palsi gibi pek çok hastalığın tanı ve tedavisi çocuk nörololojisi ile ilgilidir.

  Gevşek bebek sendromu olarak bilinen SMA ise, öğrenme, yürümede gecikme ve dikkat sorunu gibi yaş ile bağlantılı olan nörolojik gelişim bozuklukları; ateşli ya da ateşsiz havaleler, epilepsi, baş ağrısı, bayılma gibi şuur değişikliğine neden olan ve ataklar hâlinde ortaya çıkan hastalıklar; güçsüzlük ve dengesizliğe yol açabilen uyku bozuklukları, ataksiler ve kas hastalıkları, tik ve istem dışı yapılan hareket bozuklukları da çocuk nörolojisi tarafından incelenen hastalıklardır.

Haberin Devamı

  Bebekte Nörolojik Hastalıklar Nasıl Anlaşılır?

  Çocuklarda nörolojik sorunlar, akut ya da ani bir şekilde ortaya çıkabilir. Aynı zamanda durağan ya da ilerleyici bir özelliğe sahip olabilir. Aynı zamanda, düzelme ya da bozulmalarla seyredebilir. Tekrarlayan hastalıklar çocukluk çağının en sık görülen nörolojik hastalıklarıdır. Bunların büyük bir kısmını ise havale nöbetleri oluşturur. Diğer tekrarlayan hastalıklar ise; migren türü baş ağrıları, katılma nöbetleri, bazı ender metabolik ve kas hastalıklarıdır. Kas hastalıklarının bir bölümü doğuştan belirti verirken, bir kısmı da erken çocukluk ve bebeklik çağında belirti vermeye başlar.

  Bebek oturamaz, başını dik tutamaz ya da bunları yaptığı halde geç yürür veya hiç yürüyemez. Okul çağındaki çocuklarda ise ders başarısızlığı ya da ders başarısında ani bozulmalar da sık görülen nörolojik sorunlardan kaynaklanabilir. Tekrarlayıcı bir hastalığa sahip olan çocukların büyük bir kısmı ataklar arasında sağlıklıdır. Durağan hastalığı olan çocuklarda kalıcı ve sabit bir sorun vardır.

Haberin Devamı

  Dünyada yaklaşık olarak her 12 saatte bir engelli çocuğun doğduğunu ve bu çocukların daha fazla destek, ilgi, bakım ve sağlık hizmetine gereksinimi olduğu biliniyor. Zihinsel ve bedensel engeller, algı ve duyu bozukluklarının ortaya çıkarttığı sorunlar, havale nöbetleri, kas hastalıkları gibi nörolojik problemler, çok yönlü bir tıbbi, fizyoterapik, psikolojik, eğitimsel vb. tedavi ve desteklerle en aza indirilmeye çalışılır. Bedensel, ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı olan bir çocuk, sağlıklı gelecek anlamına gelir. Çocuk nörolojisi ise, tüm bu sorunları tanımlamak, gereken her türlü tıbbi ve destek tedavilere yardımcı olmak ve uzun dönemde bu çocukları izlemekle yükümlüdür.

Haberin Devamı

  Çocuk Nöroloji Bölümünde Muayene Nasıl Yapılır?

  Çocuk nöroloğu, nörolojik hastalıklar yönünden başvuran bebek ya da çocuğu ailesi ile birlikte değerlendirmeye alır. Çocuk nöroloğu, aileden hastalık ya da belirtilerle ilgili hikayeyi dinleyerek çeşitli sorular sorar. Bebeğin ya da çocuğun gelişimsel ve nörolojik muayenesi detaylı bir şekilde yapıldıktan sonra gerek görülürse bazı testler istenebilir. Muayenenin ve istenmişse yapılan testlerin sonuçları ile aile ile tekrar görüşülür. Bunun sonucunda belirtilerin bir nedeninin olup olmadığı da tespit edilir ve varsa bir hastalık ya da sendrom adı paylaşılır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!