Patlıcan yemeği denilince akan sular pek çoğumuz duruyor. Hem zeytinyağlı hem de etli patlıcan yemeği özenle hazırlandığın tadına doyum olmuyor. İşte, patlıcan yemeklerine bir alternatif olarak nohutlu etli patlıcan yemeği tarifi
#Etli Patlıcan Yemeği ÜÇorbadan mezeye, ana yemekten tatlıya bugünlerde mutfaklarda tatlı bir iftar hazırlığı telaşı var. Neler yapacağınız konusunda kararsızsanız veya daha önce denemediğiniz tatlar peşindeyseniz Gaziantepli tanınmış şef Doğa Çitçi’nin önerilerine göz atın. Doğa Şef, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeye özgü, leziz mi leziz tarifler veriyor.
#Kilis MutfağıTerbiyeli nohutlu işkembe çok iyi, işkembesi pamuk gibi... Dana etli soğan dolma belleğimde kaldı, baklava yufkasında ciğer sarma damağımda iz bıraktı. Mimi’nin başarısının sırrı ne? Bence şefinin damak zevkinin iyi olması ve yemekleri kendi evinde, sevdiklerine hazırlar gibi pişirmesi... Lokantanın küçük, yemeklerin günlük ve sınırlı sayıda olması da kalitenin devam edeceğinin göstergesi...
#MimiTürk mutfağında birbirinden farklı tarifler ve lezzetli yemekler bulunmaktadır. Türk mutfağında neredeyse her yörede sulu yemekler bulunur. Sulu yemeklerin de çok sayıda çeşidi yer almaktadır. Sulu yemekler nelerdir? Etli ve etsiz sulu yemek çeşitleri listesi ve isimleri nedir tüm detayları ile derledik.
#Sulu YemeklerÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriTürk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.
#Osmanlı Saray Mutfağıİlki geçen yıl yapılan Diyet Fest’in ikincisi bugün ve yarın KüçükÇiftlik Park’ta. Katılımın ücretsiz olduğu festivalde, müzik, eğlence, sporun yanı sıra workshop’lar ve söyleşiler de var. Ama katılamazsanız üzülmeyin! Sizin için festivalde panel düzenleyecek en popüler diyetisyenlerden haftalık örnek programlar aldık.
#DiyetAdının yanına hemen bir ‘kebap’ eklemeye alışkınız. Haksız da sayılmayız, kebabı insanın aklını başından alabilir. Ama Adana mutfağını kebapla sınırlamak da çok yanlış. Bulgurun, unun, sebzenin önemli bir yeri var bu şehirde. Çeşit çeşit çorbaları, damak çatlatan köfteleri ve ilginç tatlılarıyla lezzet başkentlerimizden biridir Adana...
#Adana YemekleriTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu LezzetleriTÜRKİYE’deki her 10 evden 3’üne girmeyi başaran firmalar, hazır yemekte yılda 100 milyon TL’lik pazar büyüklüğüne ulaştı. Lazanyadan şinitzele nugget’a, burgerden dönere kadar dünya mutfaklarının farklı tatlarının 1-4 dakikalık pişirme süreleriyle sofralara taşınması, hazır yemekte yıllık üretimin de 10 bin tona ulaşmasını sağladı.
Bu hafta normalde oturtmasıyla bilinen patlıcandan üç ayrı tarifim var. Biri klasik Adana yemeği, patlıcan tava olarak biliniyor. Güveçte yapınca lezzeti bir başka oluyor. Diğer ikisi benim tariflerim. Patlıcan ve kabaklı nefis bir pide-pizza, diğeriyse nefis bir salata. Kendisini meze olarak da görebilirsiniz
Ankaralı lezzet düşkünleri iftar sofralarını yöresel lezzetlerle süslüyor. Başkent’e özgü tadların yer aldığı sofralardan diğer şehirlerin vazgeçilmezleri de eksik olmuyor. Şanlıurfa’dan İzmir’e, Antalya’dan Aydın’a kadar birçok yöresel lezzeti de sofralarına taşıyan Ankaralılar, değme aşçılara taş çıkarıyor.
Bugün ramazan ayının 12’nci günü. İftar saatlerinde evlerde ve yollarda bir telaş var. Aileler evlerinde bütçelerine göre minik ziyafet sofraları hazırlıyor. Ama orucu evleri dışında açanlar da var. Son yıllarda Türkiye’deki lokantalar, hazırladıkları iftar sofralarıyla yaratıcılığın sınırlarını zorluyorlar. Bu hafta, iftar için farklı mekánlara giden ve bu nedenle pek çok lokanta hakkında fikir sahibi olan jüri üyelerimize en iyi 10 adresi sorduk.