Güncelleme Tarihi:
Uzman diyetisyen Gizem Keservuran
(Bir haftalık diyet listesi, aralıklı oruç sistemi yani 8 saat içinde 3 öğün beslenme, 16 saat açlık...)
* Kahvaltı
Bir bardak ılık su içine bir yemek kaşığı (YK) kaşık limon suyu ekleyin ve için. Bir tatlı kaşığı soğuk sıkım aspir yağı, zadevital
YA DA
300-400 ml hindistancevisi sütü, iki yemek kaşığı sade yulaf ezmesi. 3 YK karadut veya 6-7 çilek veya yerli muz + 2 tam yumurta.
5-6 YK yoğurt + 3 YK sade yulaf ezmesi + 2 orta dilim taze ananas ya da (/) 3 YK karadut / yerli muz + 4 yarım ceviz içi + 1 tam yumurta
YA DA
3-4 tatlı kaşığı zeytinyağında 1 tam yumurta + 2 yumurta beyazı + 2 YK lor peyniriyle bol sebzeli menemen /omlet + mevsim yeşillikleri söğüş (yağsız) + yarım avokado + 5-6 zeytin
* Ara öğün
8-10 çilek + 5 yarım ceviz içi
* Akşam yemeği (19.30-20.30)
Izgara / fırın / buğulama balık eti / kırmızı et / hindi eti / ev yapımı köfte (limitsiz) + zeytinyağlı sebze yemeği + yarım avokadolu bol yeşillikli salata
YA DA
Mantarlı & biberli & sebzeli et sote / hindi sote + yarım avokadolu bol yeşillikli salata + zeytinyağlı sebze yemeği
YA DA
Kıymalı / etli / zeytinyağlı enginar / pırasa / kereviz / taze fasulye (limitsiz) + 5-6 YK yoğurt + yarım limon suyu + bol pulbiber + yeşillikli salata + yarım avokado + limon / sirke
Bilmeniz gerekenler
* Gün içinde detoks çayı: 750 ml sıcak su içine 1 poşet beşaz çay + elma kabuğu + portakal kabuğu + 4 dilim limon + 4 ince dilim taze zencefil + 1 çay tane karanfil + yarım kabuk tarçın + 1 tatlı kaşığı kakule + 1 tatlı kaşığı kişniş ekle. 12 dk demle, suyunu süz ve iç!
* Su: 1.5 litre su içine 2-3 dilim limon + 3-4 ince dilim taze zencefil.
* Ev yapımı köftelerde galeta unu – beyaz ekmek içi yok! Yulaf kepeği / siyez ekmeği kullanılabilir.
Uzman diyetisyen Merve Doyranlı
1. GÜN
* Sabah: 1 yumurta + kepekli yumurta + kepekli beyaz peynirli tost +domates-salatalık
* Ara öğün: Sütlü kahve
* Öğle: 150 gr et/balık/tavuk + 1 kase yoğurt içine 9 yeşil salata
* Ara ögün: Yeşil çay + 10 badem
* Akşam: 1 kâse zeytinyağlı sebze yemeği + 1 kâse yoğurt + 1 dilim ekme
2 .GÜN
* Kahvaltı: 1 yumurta + 3-4 ceviz + bol yeşillik+ 1 dilim ekmek
* Ara öğün: Kahve/çay + 2 adet kuru kayısı
* Öğle: 150 gr ızgara tavuk + 1 dilim peynirli salata
* Ara öğün: 10-15 yer fıstığı + 1 muz
* Akşam: 1 kâse susuz sebze yemeği + 1 su bardağı ayran + 1 kase sebzeli bulgur pilav
3. GÜN
* Kahvaltı: 1 yumurta + 1 dilim peynir + bol çiğ sebze + 1 dilim ekmek
* Ara öğün: 1 kase yoğurt + 5-6 çilek + 2 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
* Öğle: 150 gr ızgara köfte + 1 kâse yağsız makarna + mevsim salata
* Ara öğün: Sütlü kahve
* Akşam: 1 kâse buğdaylı, nohutlu yoğurt çorbası + 1 kase sebze yemeği / salata
4. GÜN
* Kahvaltı: 1 yumurta + 3-4 ceviz + 2 dilim peynir + bol yeşillik
* Ara öğün: Sütlü kahve
* Öğle: 120 gr tonbalıklı salata + 1 dilim ekmek
* Ara öğün: 10-15 yerfıstığı + yeşil çay
* Akşam: 1 kâse susuz kurubaklagil yemeği + 1 su bardağı ayran + koyu yeşil yapraklı salata
5. GÜN
* Kahvaltı: 1 kase yoğurt + 1 porsiyon taze meyve + 2 kaşık chia tohumu + 2 tatlı kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
* Ara öğün: Sütlü kahve
* Öğle: 1 kâse mercimek çorbası + 1 kase zeytinyağlı taze fasulye + yeşil salata
* Ara öğün: 1 elma + 10-15 badem
* Akşam: 150 gr kadar et/balık/ köfte + 1 su bardağı ayran + 1 kase yeşil salata + 1 dilim ekmek
6. GÜN
* Kahvaltı: 1 dilim beyazpeynir + 5-6 adet zeytin+ bol domates-salatalık + 1 dilim ekmek
* Ara öğün: Yeşil çay + 10 badem
* Öğle: Mercimekli yeşil salata + 1 kâse cacık
* Ara öğün: 5-6 çilek + 1 kutu probiyotik yoğurt
* Akşam: 150 gr ızgara balık + haşlanmış sebze +1 ufak boy fırın patates
7. GÜN
* Kahvaltı: 1 kase granola + 1 bardak süt + 1 yerli muz
* Ara öğün: Yeşil çay
* Öğle: 1 kâse domates çorbası + kıymalı ıspanak yemeği + 1 dilim ekmek
* Ara öğün: Yarım çay bardağı leblebi
* Akşam: 150 gr ızgara tavuk + kinoalı yeşil salata
Uzman diyetisyen Samet Yağlı
(Bir haftalık diyet listesi)
* Kahvaltı: 2 dilim ananas + 2 dilim peynir + 2 tam ceviz
* Öğle yemeği: Izgara et (120 gr) / somon (250 gr) / tavuk (200 gr) /
tonbalığı (160 gr) + haşlanmış sebzeler / ızgara sebzeler / salata
* Ara öğün: 1 avuç kadar meyve + 1 bardak süt / kefir
* Akşam: 1 tabak kuru baklagil / sebze yemeği (suyu süzülmüş)
+ 1 kâse yoğurt veya fırın sebze + 1 büyük kâse cacık
FIRIN SEBZE
Malzemeler: 1 kabak, 1 patlıcan, 2 dolmalık biber, 2 kaşık zeytinyağı veya hakiki tereyağı, domates, sarmısak, karabiber.
Yapılışı: Sebzeleri kızartmalık dilimleyin. 2 kaşık yağla iyice harmanlayın. Isınmış fırında, yağlı kağıt üzerinde arkalı önlü kızartın. Daha sonra
bol domates rendesi, sarımsak ve karabiberle pişirdiğiniz sosu zerine ekleyin.
Uzman diyetisyen Demet Özelgün
1. GÜN
* Sabah: 1 yumurta + 1 dilim keçi peyniri + yarım avokado + salatalık + bol maydanoz
* Ara öğün: 1 fincan yeşil çay
* Öğle: 200 gr ızgara tavuk + yeşil salata
* Ara öğün: Yeşil çay + 10 badem + 2 kuru hurma
* Akşam: 1 kâse zeytinyağlı sebze yemeği + 4 kaşık yoğurt + 1 dilim ekmek
2. GÜN
* Kahvaltı: 2 yumurta beyazı + 10 zeytin + bol yeşillik+ 1 dilim esmer ekmek
* Ara öğün: 1 fincan yeşil çay
* Öğle: 4 dilim peynirli salata
* Ara öğün: 10 kaju + 1 yeşil elma
* Akşam: 1 kâse susuz sebze yemeği + 1 kâse cacık+ 1 haşlanmış patates
3. GÜN
* Kahvaltı: 2 dilim peynir + 3 tam ceviz + bol çiğ sebze + 1 dilim ekmek
* Ara öğün: 1 fincan mate çayı
* Öğle: 150 gr ızgara köfte + mevsim salata
* Ara öğün: 6 adet çilek + 15 çiğ badem
* Akşam: 4 kaşık yoğurt + 3 kaşık yulaf + 2 salatalık + 1 su bardak maydanoz