Geçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluBirçoğumuz kış gelince kapımızı çalan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı nesilden nesle aktarılan doğal reçetelere başvuruyoruz. Kimimiz tuzlu suyla gargara yaparken kimimiz zencefil çayına bal katıp içiyor kimimiz de göğsüne mentollü merhem sürmeden edemiyor. Peki evde yapılan bu reçeteler hakkında uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkDaron Acemoğlu kimdir sorusu, Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmasının ardından hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Acemoğlu, ekonomist kimliğiyle tanınmakta olup, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesör olarak görev yapmaktadır. 1967 yılında İstanbul’da doğmuş ve eğitimini İngiltere’de tamamlamıştır. Kurumların ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi üzerine yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanınmış bir akademisyendir. 'Ulusların Düşüşü' gibi önemli eserlerin de yazarıdır. Peki, Daron Acemoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Daron Acemoğlu KimdirKlasik, çağdaş, tasavvuf, fantastik, polisiye... Yerli ya da yabancı edebiyat... Herkesin gözdesi farklı. Halen tatilinizde, izninizde şöyle bir uzanıp kitap okumayı hayal ediyorsanız işin ‘en içindeki’ insanların, İstiklal Caddesi’ndeki kitabevlerinin deneyimli satış danışmanlarının favori kitaplarına bir göz atın.
#Uygar TaylanTürk biliminsanı Özden Baltekin’in de arasında bulunduğu ekibin geliştirdiği antibiyotik direnç testi, İngiltere’de 8 milyon sterlinlik prestijli Longitude (Boylam) Ödülü’nün sahibi oldu. Ödül, fark yaratacak bir buluşa verilmek üzere 10 yıldır sahibini bekliyordu.
#Özden Baltekinİran’ın İsrail’e İHA ve füze saldırısı üzerine gözler Almanya’da yeniden eski Başbakan Angela Merkel ile yıllarca Federal Dışişleri Bakanı olarak görev yapan şu andaki Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e çevrildi. “Almanya’nın bal mumu gibi yumuşak İran politikasının iflas ettiği ortaya çıktı” denildi.
#AlmanyaÇavdır Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Çavdır yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Burdur Çavdır Belediyesi hangi partide? Çavdır Belediye Başkanı kimdir?
#BurdurFinlandiya’da iki yılda bir düzenlenen Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni geçen hafta dünya basınının katılımıyla gerçekleşti. Bu yıl ödülü Afganistan’daki kadın merkezi adına kadın hakları savunucusu Mahbouba Seraj aldı. Seraj ülkesinde olanları ve kadın hakları için verdikleri mücadeleyi anlattı...
#Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Ödülü2023 Nobel Fizik Ödülü'nü elektron dinamikleri ile ilgili çalışmaları nedeniyle Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L'Huillier kazandı. Ferenc Krausz'un hayatı ve araştırmaları Nobel Fizik Ödülü ile birlikte merak konusu oldu. Peki, Ferenc Krausz kimdir, kaç yaşında, nereli? 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Ferenc Krausz ödülleri ve biyografisi...
#Ferenc KrauszNobel Tıp Ödülü'nü kazanan isimler belli oldu. Bu sene ödül Drew Weissman ve Katalin Karikó'ya verildi. Bu gelişmeyle beraber Drew Weissman hakkında bilgiler merak edilen konulardan biri oldu. Peki Drew Weissman kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte Nobel Tıp Ödülü'nü kazanan Drew Weissman hakkında bilgiler...
#Drew WeissmanİLİM Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, "Herhalde 10-15 yıl içerisinde Nobel'i de yakalayabileceğimizi düşünebiliriz. Şu anki trendle. Bu da fena değil. Çünkü, Nobel geldiği yere 100 yılda gelmiş. Biz miktar olarak bir 20 yılda yakalarsak, fena sayılmaz" dedi.
#Bilal ErdoğanİLİM Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, "Herhalde 10-15 yıl içerisinde Nobel'i de yakalayabileceğimizi düşünebiliriz. Şu anki trendle. Bu da fena değil. Çünkü, Nobel geldiği yere 100 yılda gelmiş. Biz miktar olarak bir 20 yılda yakalarsak, fena sayılmaz" dedi.
#İSTANBULKanser ilacının direkt tümöre enjekte edilmesi, kanda dolaşan tümör DNA’sının tespiti, bağışıklık sistemindeki T hücresinin genetiğinin değiştirilerek kanserli hücreye savaş açması, akıllı ilaçlar, yeni moleküller, radyoterapide nokta atışı yöntemi ve hatta kanser aşısı… Yakın gelecekte kanser de kronik bir hastalık gibi mi kabul görecek? Dün yani 4 Şubat, Dünya Kanser Günü’ydü. Bu vesileyle de tanı ve tedavilerdeki en yeni teknikleri doktorlara sorup özetledik.
#KanserTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkGreta Thunberg. İsveçli bir kız çocuğu. Henüz 15 yaşındayken 2018 yılı Ağustos ayında her cuma günü okulu ekerek Stockholm’deki İsveç Parlamentosu’nun önünde ‘Skolstrejk för Klimatet’ (İklim için okul grevi) yazılı dövizle çevre korunmasına dikkat çekmek için haftalarca grev yaptı.
#Greta ThunbergFransa’nın yaşayan en önemli yazarlarından biri olan, edebi gücünü geçen hafta Nobel Edebiyat Ödülü’yle taçlandıran Annie Ernaux’nun ‘Boş Dolaplar’ı makbul edebiyatın kadrajına girmemiş fakat esasında hayati kıymete sahip konulara odaklanıyor.
#Boş DolaplarOkul öncesi dönem, çocukların çok hızlı bir değişim, gelişim ve zihinsel yapılanma gösterdiği bir süreçtir. Bu süreçte çocukların gelişimi, bütün duyularıyla doğaya hassas dokunuşlar gerektirir. Nesnelere dokundukça çocuğun duyuları gelişir ve her yeni dokunuşta aynı nesneden daha çok şey algılamaya başlar. Bu algılar çoğaldıkça, çocuklar için doğa ve yaşam daha anlamlı olur.
#Konuk Yazır2022 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Annie Ernaux merak edilen isimler arasında yer alıyor. Çoğunlukla otobiyografik eserler yazan ERnaux, sosyoloji dalıyla da iç içedir. Fransız yazar Annie Ernaux, Ernaux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü "kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve klinik keskinliği nedeniyle" aldı. Peki, Annie Ernaux kimdir, kaç yaşında? İşte, Annie Ernaux kitapları ve biyografisi...
#2022 Nobel Edebiyat ÖdülüNobel Barış Ödülü sahibi Katolik din adamı Piskopos Carlos Filipe Ximenes Belo hakkında Doğu Timor Başpiskoposluğu görevini yürüttüğü 1990'lı yıllarda küçük çocuklara "cinsel istismar"da bulunmakla suçlandı.
#Ximenes Belo