Pek çok ebeveyn çocuğunun teknolojiyle ilişkisi konusunda endişeli. Çok katı kurallar koyanlar da var, “Pandemide zaten her şeyden mahrum, bir de ben bir şeyleri yasaklamayayım” deyip ipleri gevşetenler de... Yetişkin ve oyun terapisti Nilüfer Devecigil çareyi dönem dönem kızıyla birlikte ‘detoks’ yapmakta bulmuş. Bu tecrübeyi Instagram hesabında paylaşan Devecigil ve 14 yaşındaki kızı Irmak’la konuştuk.
#TeknolojiÇocuğumuzu öncelikle tanımalıyız. Bunun için bir uzmandan destek alabiliriz. Çocuk gelişimi kitapları okuyabiliriz. “Çocuğumuz içe dönük mü? Dışa dönük mü? Çocuğumuzun sevgi dili ne? Çocuğumu ne mutlu ediyor? Hangi özellikleri var? Ben çocuğumun kendi özünde getirdiği özellikleri nasıl destekleyebilirim?” gibi sorularının cevabı verilmeli. Eğitimci, kariyer Koçu ve yazar Hatice Boşça, çocuklara sevgiyi ve değeri, değerli olduğunu nasıl hissettirebileceğinizi anlatıyor.
#Çocuklar İçin Kitap ÖnerisiOECD’nin PISA 2015 kapsamında Nisan 2017’de yayınladığı üçüncü raporu olan ‘Öğrenci Refahı’na göre Türkiye’de “bir ayda birkaç kez herhangi bir zorbalığa maruz kaldığını” söyleyen öğrenci oranı yüzde 18.6. Türkiye bu oranla OECD’nin 18.7’lik ortalamasının altında. Letonya yüzde 30.6 ile en çok zorbalığın yaşandığı ülke olurken, Yeni Zelanda, Çek Cumhuriyeti, Avustralya ve İngiltere’de de bu oran yüzde 20’nin üzerinde. Amerika’da 4-8’inci sınıf öğrencilerin yüzde 90’ı zorbalık gördüğünü söylüyor, yüzde 10’u bu nedenle okulu bırakıyor.
#Siber ZorbalıkOECD’nin PISA 2015 kapsamında Nisan 2017’de yayınladığı üçüncü raporu olan ‘Öğrenci Refahı’na göre Türkiye’de “bir ayda birkaç kez herhangi bir zorbalığa maruz kaldığını” söyleyen öğrenci oranı yüzde 18.6. Türkiye bu oranla OECD’nin 18.7’lik ortalamasının altında. Letonya yüzde 30.6 ile en çok zorbalığın yaşandığı ülke olurken, Yeni Zelanda, Çek Cumhuriyeti, Avustralya ve İngiltere’de de bu oran yüzde 20’nin üzerinde. Amerika’da 4-8’inci sınıf öğrencilerin yüzde 90’ı zorbalık gördüğünü söylüyor, yüzde 10’u bu nedenle okulu bırakıyor.
#NURAN ÇAKMAKÇIAhievran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki sınıfta ders anlatmaya çalışan bir öğretmenin öğrencisi tarafından alay konusu olması tartışması devam ediyor. Uzmanlar, gencin bu hareketinin altındaki nedenlerin araştırılması gerektiğini belirtti. Bazı Twitter kullanıcıları öğretmene destek için, #Öğretmenesaygı hashtag’i ile kampanya başlattı.
#ÖĞRETMENBağlanmanın halleri üzerine bir roman olan ‘Işığın Yolu’nda Nilüfer Devecigil, anne-baba olarak bir ilişki yürütmeyi, bağlanmanın güvensizliğini, arızalı çiftlerin birbirini iyileştirmelerini Ayşenur ile Michael üzerinden anlatıyor; ‘İlişkilerde incinir, ilişkilerde iyileşiriz’ mesajı veriyor.
#Kitap SanatAileler bu yazı sizin için... TEOG ortak sınavlarına kısa süre kala uzmanlar uyarıyor: Ailenin sınava yüklediği anlam çocuğa yansıyor. Çocuklar, anne-babalarının kaygısını taşıyor. Onları elbirliğiyle mutsuz ediyoruz. Bu dönemde ebeveynler daha anlayışlı olmalı.
#TEOG