Japon mutfağının diğer ülkelere yayılmış tek ve en belirgin örneği sushinin çeşitleri oldukça fazla. Çorbalar, nigiri sushi, maki sushi, temaki, gun-kan sushi, sashimi, salatalar, tava ürünler ve bunların çeşitleri. Peki hangi sushi ne anlama geliyor. Listemize bakarak sushi siparişinizi daha kolay verebilirsiniz.
#YemekJapon mutfağı Türkiye’de de yükselişte. Peki 85 milyon içinde yanlış kesilmiş bir saşimiyi sorgulayabilecek, pirinci kötü olan bir suşiyi geri gönderebilecek, çubukların birbirinden masanın altında ayrılacağını, suşiye soya sos içinde banyo yaptırılmayacağını bilen kaç kişi var?
#Sinan DamgacıoğluJapon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞDÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar. Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var. Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
#1Dardanel, bu sene 18 Haziran Dünya Sushi Günü ile birlikte aynı gün Sushida markasının da birinci yılını kutluyor. Kısa bir süre önce Kyoto Mix içeriğine yine çok sevilen bir lezzet olan Somon Nigiri’yi ekleyen Sushida, ürün gamına içi dolgulu üçgen sushi pirinci Onigiri’yi de ekleyerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Sushida, tüketicilerinin her an her yerde pratik bir şekilde sushi keyfi yaşayabilmelerine imkan tanıyor.
#Sponsorlu-İcerikDardanel, bu sene 18 Haziran Dünya Sushi Günü ile birlikte aynı gün Sushida markasının da birinci yılını kutluyor. Kısa bir süre önce Kyoto Mix içeriğine yine çok sevilen bir lezzet olan Somon Nigiri’yi ekleyen Sushida, ürün gamına içi dolgulu üçgen sushi pirinci Onigiri’yi de ekleyerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Sushida, tüketicilerinin her an her yerde pratik bir şekilde sushi keyfi yaşayabilmelerine imkan tanıyor.
#Sponsorlu İçerikUzakdoğu mutfağının sevilen lezzeti suşi (sushi ) evinde farklı ve değişik tat arayanlar tarafından tarifi merak edilen yemeklerin başında geliyor. Maki, Nigiri, Sake, Ebi ve Unagi gibi çeşitleri bulunan suşi pirinç yosun yaprağı ve avakado gibi malzemelerle hazırlanıyor. Peki, suşi nasıl yapılır? Suşi yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte, suşi tarifi, yapımı ve malzeme listesi.
#Suşi Nasıl YapılırKısıtlı bir zamanda, bir konu üzerine alınan seminer, eğitim ve atölye programlarını kapsayan 'workshop' kelimesi hayatımıza gireli çok oldu. 'O kadar kısa sürede ne öğreneceğim ki' diyebilirsiniz. Ama workshop'ların ana fikri zaten bu: Kısa sürede, eğitim aldığınız alan üzerine yoğunlaşarak bir deneyim yaşamınızı sağlamak. Olmadı mı? Konuya bir de şu açıdan bakın: Bir-iki saatinizi ayırarak kesinlikle çok eğleneceksiniz...
Uzakdoğu mutfağına ilk başlarda “Damak tadımıza uymaz” diyerek soğuk yaklaştık. Hatta “Hatır için çiğ tavuk yerim ama çiğ balık asla” diye dalga bile geçtik. Ama artık durum değişti. Çin, Japon, Tayland derken tüm Uzakdoğu lezzetlerine alıştık. Özellikle suşiye bayıldık. Bu hafta Türkiye’de yaşayan Uzakdoğululara, bu mutfağın yerli tutkunlarına, yemek yazarları ve gurmelere ‘En iyi 10’ mekânı sorduk. Japon mutfağı bir adım öne çıktı. Ortaköy’deki Zuma zirveye yerleşti.
Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya yaptığı ziyaretten sonra batışı (1890) iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi sembolü kabul ediliyor. 2010’da bu olayın 120. yılı nedeniyle Japonya Yılı’nı kutlayacağız. Japonya Başkonsolosluğu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 950 Japon’a karşılık Japonya’da 10 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Japon kültürüyle birlikte Japon mutfağı da Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Japon yemeği sunan mekanların sayısı da giderek artıyor. Japon mutfağı denilince akla hemen suşi geliyor ama bu mutfakta daha pekçok lezzet var.
Suşi, Japonların dünya çapında şöhrete sahip yemekleri. Çiğ balık, deniz mahsulleri, sebze, yosun yaprağı, haşlanmış pirinç kullanılarak yapılıyor. Türkiye’de de son yılların en popüler yemeklerinden. Japon veya Uzakdoğu restoranı olsun olmasın, pek çok mekanın bir köşesinde suşi bar bulmak mümkün.
2006’ya girdiğimiz gece, İstanbul lokantaları yine lezzet yarışında olacak. Bu sene öyle çok seçenek var ki, ne yapacağınıza aşağı yukarı karar verdiyseniz bile, şimdi de kafanız ne yiyeceğiniz yüzünden karışacak. Ne alırdınız? Hamsi mi, ıstakoz mu? Michelin yıldızlı İspanyol aşçıdan yemek mi, en Türk ellerden çıkma mezeler mi? Bildik yılbaşı hindisinden şaşmam diyenler de üzülmeyecek. Buyrun, buradan seçin...