Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu kaynağı Sapanca Gölü, nesli tehlike altındaki önemli kuş türlerine ev sahipliği yapıyor - SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzun: "Sapanca Gölü ve yakın çevresinde bir yıllık periyot içinde 68 tür tespit ettik. Burası, kuzey-güney, Avrupa-Afrika göçü yapan özellikle su kuşlarının önemli bir kışlama alanı"Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı Sapanca Gölü, barındırdığı nesli tehlike altındaki kuş türleriyle de ekosisteme katkı sunuyor.
#Nesli Tehlike Altındaki KuşlarMerkez Av Komisyonu, nesli küresel ölçekte tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin verdi, işler karıştı. Bir tarafta canlıların avlanmasını istemeyen, “En olmadı bari nesli tehlikedekiler avlanmasın” diyen 27 sivil toplum örgütü ve 65 binin üzerinde imzacı, diğer yanda 275 bin 697 eli silahlı avcı. Namlunun ucundaki ise ayıdan kızıl geyiğe birçok türde binlerce canlı. Başka canlıların hayatlarını kolayca bitirecek ama uzun süre devam edecek bir tartışma bu.
#Dünya Doğa Ve Doğal KaynaklarıTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaAntalya'nın kuşları, yaşadıkları tehditler ve önemli kuş alanları, uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Per'in kalemi ile kitaplaştırıldı. Bugüne kadar 338 türü kayıt altına alınan Antalya kuşlarından 236'sı kesinlikle korunması gereken, 91'i ise korunması gereken hayvan türleri arasında bulunuyor.
#KuşŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaBugünlerde başınızı göğe kaldırın, ağaçlara bakın, seslere kulak kabartın; kentin insanlar için olduğu kadar kuşlar için de bir toplanma merkezi olduğunun farkına varacaksınız. Ama birçoğunu bir arada görmek istiyorsanız o zaman gelin, ‘İstanbul’un Kuşları’ kitabı rehberliğinde bir yolculuğa çıkalım...
#‘İstanbul’Un KuşlarıŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaDünya Göçmen Kuşlar Günü nedeniyle bir kez daha sahaya inen kuş gözlemcileri, 24 saat içerisinde Ankara’da 121 farklı tür gözlemledi. ‘Ebird’ üzerinden kaydedilen gözlem verilerine göre Ankara, Türkiye’den en çok türün kaydedildiği altıncı il oldu.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılacak. Proje sosyal medyada bilim insanları ve doğaseverlerin tepkisine yol açtı, çok sayıda takipçi 'pavyon gibi' benzetmesinde bulundu. Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 'Ama bu proje onaylandıktan ve temeli atıldıktan sonra görüş almanın hiçbir anlamı yok. Biz bunu şaşkınlıkla karşılıyoruz. Çözümsüz bırakılması amacımız yok ama proje tipi yanlıştır. Orası bir yaban, hayvanların sığındığı yer.' dedi.
#AntalyaAntalya'da falezlerin 3 bin 400 metresi Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir proje ile ışıklandırılacak. Proje sosyal medyada bilim insanları ve doğaseverlerin tepkisine yol açtı, çok sayıda takipçi 'pavyon gibi' benzetmesinde bulundu. Sualtı Araştırmalar Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu koordinatörü Cem Orkun Kıraç, 'Ama bu proje onaylandıktan ve temeli atıldıktan sonra görüş almanın hiçbir anlamı yok. Biz bunu şaşkınlıkla karşılıyoruz. Çözümsüz bırakılması amacımız yok ama proje tipi yanlıştır. Orası bir yaban, hayvanların sığındığı yer.' dedi.
#AntalyaResmi Gazete’de yayımlanan kararla, Kayseri’deki Sultan Sazlığı, Van’daki Dönemeç Sazlıkları, Sivas’taki Hafik Gölü ve Giresun’un Yağlıdere ilçesindeki Gölyanı Yaylası doğal sit alanları, ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi. Giresun ve Marmaris’teki iki bölge de nadir bitki ve hayvan çeşitliliği sebebiyle korumaya alındı.
#GazetehaberleriSamsun'da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, Türkiye'de var olan 486 kuş türünün 359'u yaşıyor. Daimi listeye aday, 56 bin hektarlık deltanın korunması için bölgede özel çaba harcanırken, denetimler de üst seviyede tutuluyor.
#UNESCO Dünya Mirası Daimi ListesiDÜNYADAKİ 750 Akdeniz fokundan 110'u Türkiye'de yaşıyor. Antalya’nın Kemer ilçesi Tekirova bölgesi açıklarındaki Üç Adalar'da serbest dalış yapan Çağdaş Özsarı, nesli kritik seviyede tehlike altındaki Akdeniz foklarından birini drone ile çekim yaparken görüntüledi.
#AntalyaSamsun'daki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, nesli tükenme tehlikesi altındaki türleri barındırıyor. UNESCO Dünya Mirası Daimi Listesi'ne alınması için çalışmaların sürdüğü 56 bin hektar alanda şu ana kadar tespit edilen kuş türlerinden 18'inin nesli tükenme tehdidi altında olduğu, 21'inin ise nesli tehlike altına girmeye yakın türler arasında yer aldığı bildirildi. Başvurunun kabul edilmesiyle Türkiye'den bu listeye giren ilk doğal miras olacak Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, sadece ülke çapında değil tüm dünyanın tanıdığı bir alan haline gelecek.
#SamsunAYDIN bölgesinin en önemli üç sulak alanı arasında bulunan Azap Gölü’nde, turnalara rastlandı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) uzmanları tarafından daha önce yapılan gözlemlerde aynı bölgede yaşadığını tespit ettikleri, akkuyruklu kartal ve saz kedisinden sonra turnaların da fotoğraflanması, Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki gölün önemini bir kez daha gözler önüne serdi.
#Azap GölüDENİZLİ’nin Işıklı ve Gökgöl göllerinde yaşanan toplu balık ölümlerini araştıran Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi, balık ölümlerinin, kurbağaların da ölümüne neden olan virüslerden kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.