Doğahan GİRİTLİOĞLU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2021 21:18
Dünya Göçmen Kuşlar Günü nedeniyle bir kez daha sahaya inen kuş gözlemcileri, 24 saat içerisinde Ankara’da 121 farklı tür gözlemledi. ‘Ebird’ üzerinden kaydedilen gözlem verilerine göre Ankara, Türkiye’den en çok türün kaydedildiği altıncı il oldu.
Dünyanın dört bir yanındaki kuş gözlemcileri her yıl mayıs ayının ikinci hafta sonunda kutlanan ‘Dünya Göçmen Kuşlar Günü’ nedeniyle bir kez daha sahaya inerek göçmen kuşları gözlemledi ve kayıtları ‘ebird.org’ sitesine yükleyerek paylaştı. ‘Ebird’ verilerine göre bu yıl 8 Mayıs’ta düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, dünya genelindeki 191 ülkede 7 bin 232 kuş türü gözlendi. Türkiye, dünya sıralamasında 289 kuş türü ile 31. sırada yer alırken, ilk 10 il sırasıyla Samsun, Kayseri, Burdur, Denizli, Kars, Ankara, Iğdır, Aydın, Antalya ve İstanbul oldu. En fazla tür görülen altıncı il olan Başkent Ankara’da, ‘ebird’ kayıtlarına 121 farklı tür kaydedildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yerleşkesi ile Eymir Gölü’nde yaptıkları gözlemle 24 saat içerisinde 89 tür gözlemlediklerini belirten ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü ekolog araştırma görevlisi İbrahim Kaan Özgencil, “Pandemi ve beraberindeki kısıtlamaların etkisiyle gözlem sayısı düştü. Ama daha az insan olmasından kaynaklı olarak, kuşlar doğada daha rahat hareket etmeye başladı” sözleriyle bu yılki gözlemini değerlendirdi. Türkiye’nin çok değerli bir göç rotası olduğunun altını çizen Özgencil, şöyle devam etti:
KISITLAMALARDA GÖZLEM SAYIMIZ DÜŞTÜ“Ankara’da önlemlerden dolayı çok gözlem yapabilen ekip olmadı ve yapanlar da ne yazık ki kendi ikamet bölgelerinde gözlem yapabildiler. Fakat buna rağmen bu sene toplamda 121 tür görüldü. Pandemi bu sene, en çok yapılan gözlem sayısındaki düşüşle gösterdi kendini. Birçok araştırmacı ve kuş gözlemcisi bu sene gözlem yapamadı. Bizim gibi şanslı olanlar (kısıtlamadan muaf olanlar) insan aktivitelerinden rahatsız olmadan, daha rahat hareket edebilen kuşları gözlemleme fırsatı buldu.
HUZUR İÇİNDE ÜREME ALANLARINA VARDILARKapanma süreci kuşlar için de iyi olduğunu düşünüyoruz. İnsanlardan ve insan aktivitelerinden daha az rahatsız olarak iki çok büyük kuş göç rotasının kesişimde yer alan ülkemizden huzur içinde geçip üreme alanlarına varmışlardır. Başta Mogan Gölü ve çevresi, Beypazarı ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi arazisi olmak üzere birçok yerde bilimsel araştırmalar ve izlemeler yürütülüyor. Bu çalışmaların çoğu nesli tehlike altındaki su kuşlarını ve yırtıcı kuşları korumaya ve izlemeye yönelik.”
Özgencil, Ankara’daki gözlemlerde en dikkat çeken türlerin başında nesli oldukça azaldığı tahmin edilen ördekgiller ailesinden gelen dikkuyruk kuşunun geldiğini söylüyor.Dikkuyruk’un yanı sıra ibibik, dere düdükçünü ve yalıçapkını da Ankara’da yapılan gözlemlerde öne çıkan diğer türler.