Kendi hikayesinin kahramanı olan Asil Özbay, son sekiz yıldır dünyada merak ettiği birçok ülkeyi motosikletine atlayarak keşfetmeye devam ediyor. Her gittiği ülkeden bir avuç toprak parçasıyla dönmeye de… Topraktaki köklerimizin ülkelerin sınırlarına aldırmadan bu gezegene sarıldığını anlatmak isteyen Özbay’ın hayali ise birleştirdiği dünya topraklarında bir zeytin ağacına can vermek. Her koşulda barışı yeşertmek ister gibi… Bununla da bitmiyor; Moğolistan bozkırları, Nepal tapınakları, Afrika’da Ekvator çizgisi, Sahra Çölleri, Berlin duvarı yakınları, Dünyanın Çatısı, Afrika kıtasının en güney noktasına kadar gelecekteki çocuğuna bir gün ulaşması umuduyla bir mektup bırakıyor. Mirasının ise hayatı ve insanları anlayabilme arzusu yani seyahat etme alışkanlığı olmasını dileyerek.
#SİBEL BAĞCI UZUN"Aslında biz de çok gösterişli bir ortamda dünyaya gelmiyoruz" dedi Budist Rahip: Kanlar, kordonlar, kaygan sıvılar. Sırtımıza vurulan bir tokat ile nefes almaya başlar başlamaz da viyaklıyoruz. Hayat güzel ama acılarla dolu ve kolay değil. Yine de ızdırap dolu hayatta bir mücevher gibi parlayabiliriz." Dünyanın çatısında gezegenlerin güneşin etrafında dönmesi misali tapınağın etrafında dönerken Budist rahibin bu sözleri de benim aklımda dönüyordu.
#Nepal Gezisiİstanbul’a ‘Zıtlıklar Ülkesi’ denir. Fakat hayır! Zıtlık görmek istiyorsanız Nepal’e gitmelisiniz!. Üç sene önce ülkeye girer girmez bana büyük bir kültür şoku yaşatan Nepal’in bambaşka bir yeri vardır bende… Karlı dağ manzaraları, güler yüzlü insanları, tozlu sokakları, her yerde dolaşan inekleriyle Nepal tam bir keşif diyarı… İşte size Nepal gezi rehberi…
#NepalGazeteci-yazar Nalan Miri Sözer romanı ‘Levlâ/Zahir ve Batın Rapsodi’de bir kadının kendini sorgulama ve arayış hikâyesini anlatıyor. Sözer New York, Marsilya, Kapadokya gibi farklı kentlere giderek hayatındaki sorunlarla yüzleşen Levlâ’nın hikâyesini yazma sürecinde, kadın ve erkeklerin ortak sorunlarındaki farklı sebepleri bulurken müthiş bir evrensel karmik harita ile karşılaştığını söylüyor.
#LevlâNepal, gezgin ruhu ile seyahat eden turist profiline uygun bir destinasyon. Öncelikle şunu belirteyim; bu mistik ülkeyi gerçekten bir kaşif ruhu ile gezecekseniz gidin, Tayland’ı sevmemiş Singapur’a âşık olmuş biriyseniz gitmeyin! Konfor arayanlara göre değil, mistik keşiflerin peşinde olan seyyahlara uygun bir ülkedir. İşte size Nepal gezi rehberi…
#NepalYurt dışında sırt çantasıyla seyahat etmek tatil için en ekonomik ve maceraperest tercihlerin başında geliyor. Zaman geçtikçe seyahat etmeden önce göz önünde bulundurmak gereken bazı şeyler var. Örneğin güvenlik, kamp yaparak mı yoksa pansiyonda kalarak mı konaklayacağız, yiyecekler ne kadara mal olacak? gibi sorulara cevap bulmak gerek. Seyahat etmek için ucuz yerler bulmak zor olabilir ancak sırt çantasıyla rahatça seyahat edebileceğiniz en iyi 10 yeri listeledik.
#Sırt Çantasıyla Gezilecek YerlerBazı seyahatler vardır, insanı dönüştürür. Gördüklerin, yaşadıkların yıllardır alışık olduğundan farklı pencereler açar, gittiğinden farklı bir insan olarak inersin dönüş uçağından. ‘’Seyahat sadece mola vermek, dinlenmek, gezmek değil; yepyeni deneyimler, bakış açıları edinmektir’’ diyenler Nepal’in başkenti Katmandu tam size göre!
#NepalAydan Ayarcılar (37) özel bir şirkette sistem analisti olarak çalışıyor. Yorucu iş temposundan artırdığı zamanlarda tek düşüncesi seyahat... Yeni kültürleri tanımak onun için öyle büyük bir tutku ki, maaşının neredeyse tamamını gezmek için harcıyor. Bugüne kadar üç kıtada toplam 30 ülkeye ayak bastı. Güney Amerika’da beş haftal gezdi, Peru’da kamp kurdu, Amazonlar’da pembe yunuslarla yüzdü, Bolivya’da bisikletle ölüm yolundan geçti. Sıradaki rotası ise pirinç tarlaları, tapınakları ve savaş tünelleriyle ünlü Vietnam...
#SeyahatNeslihan ve Orkun Özkaya çifti hayatlarının tüm planlarını seyahatlerine göre yapıyor. Bir seyahatten döndükleri zaman akıllarına gelen ilk soru şu: “Şimdi nereye gidiyoruz?” Balayı seyahatiyle başlayan bu tutku, zamanla 3 kıtada 30 ülke ve 276 şehre gitmelerine neden oldu. Kurdukları blog’larında ‘balayı seyahati’ konseptiyle tatil önerilerinde bulunuyorlar ve ciddi bir okuyucu kitlesi edindiler.
#Dünya Turu Nasıl Yapılırİlkay Yuvaktaş (33) iş analizi yöneticisi, eşi Engin Yuvaktaş ise (35) bilgi teknolojileri yöneticisi. Uzun mesai gerektiren stresli işlerini sevseler de bir süre sonra sıkıldılar. Hayatlarında bir dönüm noktasına geldiler. Ya bir ev alacaklardı ya da dünyayı gezeceklerdi. Gönüllerinden geçtiği gibi yaptılar. Sonuç: 5 kıtada 32 ülke, 150’den fazla şehir...
#İlkay YuvaktaşAntalya Kaleiçi'nde gitar çalıp şarkı söyleyen müzisyenlik yapan Emre Sönmezcan, hayali olan dünya seyahati için uzun yıllar para biriktirdi. Seyahat için arabasını satan, evini boşaltan, işini bırakan bekar Sönmezcan, 1 Ekim 2013 günü cebinde 55 bin TL ve sırt çantasıyla yola çıktı. İstanbul'dan önce Nepal'e giden Sönmezcan'ın 29 ülkede 160'tan fazla şehir, köy ve kasabayı içeren gezisi 432 gün sürdü. 100 bin kilometreye yakın yol yapan Sönmezcan, "Tur sırasında balina ve köpekbalığıyla yüzdüm. Endonezya ve Nigaragua'da yanardağlara tırmandım. Yeni Zelanda'da Millford Sounds Milli Parkı'nın mutlaka görülmesi gerekir. Arjantin- Breziyla sınırındaki İgvazu şelaleleri, Meksika'da Teotihuacan piramitleri ve Kamboçya'da Ankar tapınakları mutlaka görülmesi gereken yerler" dedi.
#SeyahatMumbai, Hindistan’ın en kalabalık şehri. Ticaretin, eğlencenin başkenti. Hint filmlerini üreten Bollywood’un merkezi. Hızlı yaşam temposu ve gökdelenleri New York ile karşılaştırılıyor. Dünyanın en çok merak edilen kentlerinden Mumbai’ye yolunuz düşerse tarih, sanat ve zevkin yeryüzündeki tüm renklerle harmanlandığı, zenginliğin sefaletle iç içe olduğu bir geziye hazır olun
Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Burak Erdamar (40), üniversite öğrenciliğinden beri seyahat ediyor. Şimdiye kadar 30’un üzerinde ülke gezen Erdamar’a önce meslektaşı ve eşi Sibel (37), 3 yıl evvel de kızı Lidya (6) katıldı. Erdamar, kızına güneyin beş yıldızlı otellerinin havuz ve denizinde tatil yaptırmak yerine, onu uzak coğrafyalarda gezdirmeyi, farklı kültürlerle tanıştırmayı tercih diyor. Onun için Myanmar, Laos, Kamboçya ve Vietnam’dan oluşan rota ayrı bir önem taşıyor. Bize, gerçek doğu dediği bu bölgeyi anlattı.
Verda Alaton (32) küçük yaşta dünyayı gezmeyi kafasına koyup üniversitede turizm eğitimi aldı. İsviçre Havayolları’nda iş buldu, bu fırsatı değerlendirdi. Hindistan’dan başladığı yolculuğunu 10 yıl boyunca Tibet, Butan, Laos, Ürdün, Burkina Faso ve Mali gibi ülkelerde sürdürdü. Profesyonelleri kıskandıracak fotoğraflar çekti.
Zeynep Kanra (30) bir hukuk firmasında uluslararası ilişkiler departmanı yöneticisi. Seyahat, çocukluğundan beri hayatının bir parçası. Maddi imkanları değiştikçe Türkiye ve Avrupa ona yetmemiş. "Her yer, her şey aynı olmaya başladı. Türkiye geliştikçe aradaki fark iyice azaldı. Doğu’da ne oluyor diye merak ettim."
Açık Radyo’da "Dünyanın Gezgini" programını hazırlayan Mehmet Vural (49) denizcilik eğitimi aldığı halde hayatını serbest gazetecilikle kazanıyor. 1997’den bu yana dünyayı geziyor, yazıları, fotoğrafları çeşitli dergilerde yayımlanıyor. Radyo programıyla gezgin kültürünün yaygınlaşması için çaba gösteriyor.
Prof. Günseli Malkoç sakin sakin anlatıyordu: ‘Burası Bhaktapur Meydanı. UNESCO’nun ‘Dünya Kültür Mirası’ ilan ettiği yer. Küçük Buda filmi burada çekildi. Şuradaki altından kapısı olan, 55 pencereli bir tür kervansaray. Eskiden dağlardan gelen köylüler kalırmış. Şuradaki erotik tapınak...’ Neee... Önce kulaklarıma, sonra da gözlerime inanamadım. Ne erotiği? Düpedüz Kamasutra...