Demos Fuarcılık tarafından 13-17 Kasım’da, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İstanbul Art Fair’e 40 galeri, 500 uluslararası sanatçı; 3 bin 500’ü aşan sanat eseriyle katılıyor. Hakkını veren, hızlı bir gezi için bile 2 saati gözden çıkarmak gerek.
#İstanbul Sanat FuarıGaleri Baraz’ın kurucusu Yahşi Baraz, 50 yıla yakın bir süredir ülkemizin ressamlarını evlerinde ve stüdyolarında fotoğraflıyor. Tamamen amatör ruhla çekilen kareler sanatçıların samimi anlarına tanık olma, iç dünyalarını keşfetme fırsatı sunuyor.
#Meltem FıratlıEserleri Metropolitan Museum of Art, Victoria & Albert Müzesi, Pompidou Center, British Museum, Museum of Fine Arts, Pinakothek der Moderne, Moderna Museet, Guggenheim Müzesi gibi dünyanın önde gelen 70’ten fazla müzenin koleksiyonunda yer alıyor Burhan Doğançay’ın. Müzayedelerde de eserleri en çok ilgi gören sanatçıların başında geliyor.
#Burhan DoğançayGaziantep Genç İş İnsanları Derneği (GAGİAD) tarafından, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen GAGİAD Kültür Sanat Festivali 2 Ekim’de başlıyor. Kültür ve sanatın zengin dünyasını kent halkıyla buluşturmak üzere hayata geçirilen festival, bir hafta boyunca, çağdaş sanat sergilerinden klasik müzik konserlerine, sanatçı söyleşilerinden atölyelere kadar bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak. Tarihi Pürsefa Hanı’nda ziyarete açılacak “Pür-hayâl” ve “...fakat kalbim seninledir” sergileri ise 28 Ekim’e kadar izlenebilecek.
#GAGİAD Kültür Sanat FestivaliGaleri Nev İstanbul, doğumunun 100’üncü yılında usta sanatçı Nejad Devrim’in yapıtlarından oluşturulan ‘Nejad Devrim 100 Yaşında’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Haldun Dostoğlu’nun üstlendiği sergide, sanatçının 60’lı yıllara ait soyut resimleri ve 1943 tarihli Bodrum peyzajından oluşturulan bir seçki yer alıyor.
#Nejad DevrimBozlu Art Project’in kurucusu Dr. Şükrü Bozluolçay’ın yaklaşık 40 yılda oluşturduğu sanat koleksiyonundan bir seçkiyi Özlem İnay Erten küratörlüğünde bir araya getiren ‘Hayal Fanusu’ sergisi, izleyiciyi Türk resminin başlangıç noktasından alıp günümüze kadar heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.
#Hayal FanusuBozlu Art Project’te açılan bir serginin de eşlik ettiği Yahşi Baraz’ın ‘Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru’ kitabı, büyük sanatçının inişli çıkışlı yaşamını ve sanat yolculuğunu görseller eşliğinde yansıtan kapsamlı bir monografi. Her yaratıcı sanatçıda olduğu gibi Zeid’in yaşamının da ruhi iniş çıkışlarla dolu olduğunu vurgulayan Baraz, “Ben bu kitabı kaleme alırken Zeid’in yaşamındaki kırılma noktalarından aile ilişkilerine, eserlerinden eşsiz kariyerine uzanan kapsamlı bir analiz yaptım. Zeid’in sanatı 21. yüzyılda çok daha iyi anlaşılmıştır. 20. yüzyılın dünya çapındaki en başarılı sanatçılarından biri olmasına rağmen ülkemizde Zeid’in değeri çok sonradan anlaşılmıştır” diyor.
#Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya DoğruÇocuklar, İstanbul Modern’in Çevrimiçi Yaz Sanat Okulu’na Türkiye’nin her yerinden katılarak, müze uzmanlarıyla evlerinde sanat çalışmaları gerçekleştiriyor. Baskı Resim, Kübist Portreler, Geo Resimler, Gölgelerle Sanat ve Benim Harflerim adlı atölyeler çocukları bekliyor.
#Çocukİstanbul Modern, 2004 yılından bu yana Türkiye modern ve çağdaş sanat tarihinin değişim ve dönüşümüne yer verdiği, uluslararası bir yönelimle gelişen koleksiyonunu paylaştığı sergilerine devam ediyor. Müze yenilenen koleksiyon sergisinde, 1950 sonrası Türkiye sanat ortamındaki soyut ve figüratif resmin gelişimi ile doğa ve çevre üzerinden şekillenen çağdaş sanat yapıtlarını bir araya getiriyor. İstanbul Modern Direktörü Levent Çalıkoğlu’yla yeni sergiyi ve pandemi döneminin sanat ortamını nasıl şekillendirdiğini konuştuk.
#İstanbul Modern