Paylaş
Nedeni dünyaca ünlü Fransız sokak sanatçısı JR’ın yeni çalışması. Sanatçının Eyfel Kulesi’nin altında sanki büyük bir kanyon varmış gibi gösteren bu eseri büyük ilgi görüyor. Kulenin karşısına yapılan eserin içine girenler kayalık bir uçurumdaymış gibi görünüyor. JR kendi deyimiyle ‘göz aldanması’ tekniği denebilecek böyle bir çalışmayı daha önce de İtalya’nın Floransa kentinde uygulamıştı. Dünyanın en çok bilinen ve fotoğraflanan ikonik bir yapısını gözümüzü aldatarak da olsa farklı bir bakış açısı sunarak tekrar görünür ve popüler kılıyor.
JR’ı Türk sanat izleyicisi aslında iyi hatırlar. O bizi o kadar iyi hatırlamasa da...
Sanatçı 2015 yılında ‘Wrinkles of the City’ (Şehrin Kırışıklıkları) projesi kapsamında Balat’taki virane binaların duvarlarına çeşitli resimler yapmıştı. Ne var ki resimlerden birinin üzeri bir gece iddiaya göre zabıtalar tarafından mavi bir boya ile kapatıldı. Sanatçı Twitter hesabından bu duruma tepki göstermiş, Fatih Belediyesi de eseri kendilerinin boyamadığını açıklamıştı.
Olay gizemini halen koruyor bildiğim kadarıyla.
Kamusal alandaki sanat eserlerine bakışımız, estetik anlayışımız karpuzcu çocuk ve kadayıfçı heykeli düzeyinde olunca durum pek de yadırgatıcı değil. Sanatçı JR’a bunu bir tür ‘göz aldanması’ diye açıklayabiliriz.
NORMALE DÖNÜŞ SANAT FUARIYLA BAŞLIYOR
KÜLTÜR sanat dünyasında normalleşmenin ilk adımlarından biri Contemporary Istanbul tarafından atılıyor. Pandemi önlemleri nedeniyle geçen yıl aralık ayında sadece çevrimiçi olarak gerçekleştirilebilen fuarın 15’incisi nihayet 1 Haziran tarihinde Lütfi Kırdar’da kapılarını açabilecek.
Akbank ana sponsorluğunda düzenlenen fuar, 1-2 Haziran tarihlerinde VIP ön izleme, 3-6 Haziran tarihlerinde genel ziyaretçi programı ile sanatseverleri ağırlayacak.
Hedef, sanatı yeniden deneyimlemek ve sanatın iyileştirici gücünü hissettirmek.
Fuara bu yıl sadece yerli galeriler katılabiliyor. 26 galeride 160 sanatçının yaklaşık 500 eseri sergilenecek.
Her yıl açılışında izdiham olan fuarda bu yıl pandemi önlemlerinin sakinliği yaşanacak. Salonlara aynı anda en fazla 600 kişi alınacak ve gezme süresi 3 saatle sınırlandırılacak. Çalışanlara her gün hızlı test yapılacak.
Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli bu yıl fuarı gerçekleştirmek için çok çabaladıklarının altını çiziyor. İçinden geçtiğimiz dönem, en ağır darbeyi sanata ve sanatçıya vurdu. Bir tür misyona dönüştü fuarı gerçekleştirmek.
Güreli: “Sanat pazarı, sanatçıların üretimleri de dahil bugünün koşulları ile birlikte toplumun içinde bulunduğu ruh hali, duyguları, heyecanları ile de son derece bağlantılıdır. Yaşadığımız bu süreçte Contemporary Istanbul ekibi ve ana sponsorumuz Akbank ile sanatın iyileştirici gücüne inanarak bu fuarı büyük bir özveri ile gerçekleştireceğiz. Bizim görevimizin nitelikli bir çağdaş sanat fuarı yapmak olduğu kadar sanatseverlerin, koleksiyonerlerin, galerilerimizin sanata daha fazla ilgi duymasını sağlama, sanatın içinde olma heyecanını tırmandırarak canlı tutma olduğunun bilincindeyiz” diyor.
Evet, normalleşmenin ilk adımını fuarın kapısından içeri girerek atabilirsiniz.
‘KERBELA’ TABLOSU MÜZAYEDEDE
ARTAM Antik’in 30 Mayıs Pazar günü gerçekleştireceği müzayedesinde Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının eserleri satışa çıkıyor. Müzayededeki en ilginç eserlerden biri Erol Akyavaş’ın tarihsel büyük öyküleri tasavvuf etkisinde tuvaline taşıdığı 1983 tarihli ‘Kerbela’ adlı tablo. Sanatçının tuval üzerine yaptığı bu çalışmasının açılış fiyatı 400 bin TL.
Burhan Doğançay’ın ‘Kurdeleler’i ve Ömer Uluç’un ‘Afrika’da Doğdu’ eserinin yanı sıra Nuri İyem’in 1984 yılından ‘Kadın ve Erkek’ konulu çalışması da 200 bin TL açılış fiyatı ile müzayedede satışa sunuluyor.
Müzayedede Avni Arbaş, Fahrel Nissa Zeid, Nejad Melih Devrim, Neşet Günal, Fikret Mualla, Adnan Varınca, Turan Erol ve Orhan Peker gibi usta sanatçıların tabloları da yer alıyor.
Artam Antik A.Ş.’nin internet adresi artam.com’da gerçekleşecek müzayedede yer alan eserler hafta içi 10.00–18.00 saatleri arasında fiziki olarak da görülebilir.
Paylaş