Günümüzün en önemli rahatsızlıklarından biri olan “Nefes Darlığı” oldukça erken yaşlara inmiş durumdadır. Nedenlerinin başında kirli hava solumak gelmektedir. Nefes darlığını engellemek için önce nedenlerini bilmek gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nefes Darlığı Nedir Ve Neden Olur?Kronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis Yılmazİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripBir haftadır kuvvetli yağmurlarla birlikte soğuk havalar da sert yüzünü göstermeye başladı. “Üşüyorum” diyenlerin sayısı bir anda arttı. Kışın yaklaşmasıyla üşümeyi "Soğuktandır" diyerek olağan bir durum olarak görebiliyoruz ama üşüme hissi bazı önemli hastalıkların işareti olabilir. Peki her üşüme hastalık belirtisi mi? Hangi belirtiler endişe verici? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkÜrik asit hiperürsemi tıpta çok karşılaşılan bir kavramdır. İnsanların sağlığı açısından ürik asit hiperürsemi değerleri çok önemlidir. Peki ürik asit hiperürsemi nedir? Ürik asit hiperürsemi değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere ürik asit hiperürsemi hakkında merak edilenleri inceledik.
#Ürik Asit Hiperürsemi NedirRBC, kırmızı kan hücresi anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri de kan testleri yapılarak ölçülebilir. RBC nedir, RBC değeri kaç olmalıdır, RBC düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarınız sizler için derledik.
#SağlıkHGB ya da diğer adıyla Hemoglobin, kan hücrelerinin içerisinde bulunan yüksek değerli protein türüdür. Vücutta her gün yıkıma uğrayan hemoglobin miktarını yerine koymak üzere yaklaşık 5-6 gram kadar hemoglobin sentez edilir. Peki HGB değeri kaç olmalı? HGB düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte HGB yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri ve belirtileri...
#SağlıkKan testlerinde Granülasitler şeklinde sıklıkla karşılaşılan bir terim olan Gran, tıbbi olarak ifadesinden dolayı çok az biliniyor. Gran nedir, Gran kan değeri kaç olmalıdır, düşüklük ve yükseklik nedenleri nelerdir, düşük ya da yüksek olduğunda nasıl belirtiler gösterir sorularının cevaplarını sizler için derledik.
#Gran Nedirİnsan vücudunda gerekli olan bazı asitler bulunur. Folik asit ise bunlardan birisidir. Genellikle folik asit pek çok kişi tarafından merak edilir. Folik asidin düşük veya yüksek olması durumunda insan vücudunda bazı rahatsızlıklar görülmesine sebep olur. Peki Folik asit nedir? Folik asit değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtilerini sizlere detaylıca açıkladık.
#Folik Asit NedirYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremBaş dönmesi oldukça yaygın ve çoğu zaman endişelenmeye gerek olmayan bir durum. Ama bazen çok ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Peki hangi baş dönmelerini ciddiye almalıyız? Tehlikeli baş dönmelerinin diğerlerinden farkı ne?
#SağlıkAilesel faktörler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, beslenme şekilleri ve tiroid iltihapları nedeniyle guatr gelişebileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, guatrda güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler verdi, hastaların sık sorduğu soruları cevapladı:
#1Ani kalp durması veya ani ölümlerin günümüzde çok sık görülen bir durum olduğunu belirten Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişinin bu şekilde aramızdan ayrıldığını söyledi. Zeki Müren, Erol Büyükburç, Kemal Sunal, Sümer Tilmaç, 26 yaşındaki genç futbolcu Ediz Bahtiyaroğlu gibi birçok tanınmış kişinin de bu şekilde hayatını kaybettiğini vurgulayan Evrengül, ani kardiyak ölümlerle ilgili olarak sık sorulan soruları yanıtladı:
#1Mevsim geçişleri, viral enfeksiyonlar ve soğuk hava astımı tetikliyor. Ancak bu hastalık kişinin normal bir yaşam sürmesine hatta aktif bir spor hayatının olmasına engel değil. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tunçalp Demir: “Dünyada astım hastası olan birçok profesyonel sporcu var.”
#SAĞLIKGöbek düşmesi her ne kadar göbek fıtığı ile karıştırılsa da farklı bir durumdur. Göbek düşmesi göbek kayması ya da göbek kaçması olarak da bilinir. Göbek düşmesi genelde ağır bir şey kaldırdıktan ya da göbeği etkileyen ani bir hareket yaptıktan sonra olur. Bu nedenle göbek düşmesi özellikle sporcularda görülen bir rahatsızlıktır. Göbek düşmesinin belirtileri ve nasıl geçeceğini de sizler için ayrıntıları ile derledik.
KOAH hastalığının belirtileri merak ediliyor. Kronik Hava Yolu Hastalıkları arasında sayılan KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Açılımı, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığıdır. Peki, KOAH hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Koah HastalığıAkciğer lekesi, üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle meydana gelmektedir. Akciğerler, göğüs kafesinin sağ ve solunda bulunan hayati organlardır. Akciğer lekesinin en bilinen nedeni üst solunum yolu Enfeksiyonlardır. Solunumla birlikte vücuda giren virüs ve bakteriler akciğer zarında tahribata neden olabilmektedir. İşte akciğer lekesi nedir? Neden olur ve ağrı yapar mı? Akciğer lekesi belirtileri nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#Sağlıklı Yaşamİnsanlarda farklı bölgelerde görülebilen pek çok hastalık bulunabilir. Bunlardan birisi de amiloidoz olmaktadır. Amiloidoz bazı kişilerde görülebilmekte ve farklı tedavileri bulunmaktadır. Bu sebeple belirtilerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Peki, Amiloidoz nedir? Belirtileri nelerdir? Amiloidoz neden olur? Teşhisi ve tanısı ile birlikte amiloidoz hakkında detayları derledik.
#SözlükSistolik kan basıncı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan sistolik kan basıncı nedir öğrenebilir ve neden yükselip düştüğü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Sistolik Kan Basıncı nedir? Neden yükselir veya düşer? Normal değerleri kaçtır detaylarıyla derledik.
Aplastik Anemi, sıklıkla araştırılan hastalıklardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem teşkil eden rahatsızlıklar arasındadır. Bu bakımdan Aplastik Anemi nedir öğrenebilir ve tedavi aşamaları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Aplastik Anemi nedir? Nasıl tedavi edilir? Aplastik anemi belirtileri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.
#Aplastik AnemiVücutta bazı organların işlevinin bozulması sonucu insan sağılığı tehlike altına girmektedir. Vücuttaki hücrelerin fazla bölünmesinden dolayı bazı dokular anormal bir şekilde büyüyerek tümörlerin oluşmasına neden olmaktadır. Hücre dengesinin bozulması tümör oluşumunu hızlandırmaktadır. Tümörler büyük kitleler halinde olabileceği gibi küçük boyutlarda da olabilmektedir. Peki, Tümör nedir? Neden olur? Tümör belirtileri ve çeşitleri nelerdir? İşte, tümör hakkında merak edilen tüm detayları derledik.
Dünya 24 Mayıs'ta, ABD'nin Teksas eyaletinde bir ilkokula yapılan silahlı saldırının şokunu hâlâ atlatamadı. 18 yaşındaki Salvador Ramos 19 öğrenci ve 2 öğretmeni öldürdü. Olay ile ilgili soruşturma sürerken katliamda hayatını kaybeden 2 öğretmenden biri olan Irma Garcia'nın eşinden yürekleri yakan bir haber geldi...
#ABDHalk arasında morarmak olarak adlandırılan siyanoz hastalığı, insanlarda mukoza ve derinin çeşitli sebeplere bağlı olarak yeterli miktarda oksijen alamaması durumuna bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Genel olarak hastalıkların bir belirtisi olarak kendini göstermektedir. Peki, siyanoz nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Siyanoz çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
EKG (Elektrokardiyografi), kalp ve damar hastalıklarının tanısı için çekilir. EKG, kalbin kasıldığı esnada oluşan elektriksel aktivitenin grafiksel olarak kaydedilmesi işlemidir. Peki EKG nedir, nasıl çekilir? EKG neden çekilir? İşte EKG hakkında detaylar
#EKG