Günümüz koşullarında bilime ve bilgiye, dolayısıyla eğitime duyulan gereksinim hızla artmaktadır. Sanat yoluyla çocuğu eğitme konusu, en önemli eğitim yollarından biridir. 21. yüzyılda ortaya çıkan eğitim anlayışındaki yeniliklerin, çocuk gelişimi ve eğitiminde kullanılan anlayış ve yöntemler konusundaki en önemli yansıması, sanat alanında görülmektedir. Sanat eğitiminin en yaygın alanlarından biri olan müzik eğitimi, bu yeni anlayışın en doğal yansımasıdır.
#Doç. Dr. Yavuz ŞenMatematik ve müzik, bilim ve sanatın iki elemanıdır. Ancak matematik pek çok öğrencinin eğitim hayatında sıkıntılı ve zor bir ders olarak kabul ediliyor iken müzik, pek çok kişi için çok daha eğlencelidir, hemen herkes tarafından sevilir. Oysa aslında birbiri ile oldukça ilişkili olan bu iki dala neden bu denli farklı yaklaşırız?
#Prof. Dr. Ece Karşal Kimdir?Dr. Latif Çelik’in, 300 yıllık Almanya geçmişi olan Türk kahvesinin kültürel izlerine yönelik çalışması, kitap olarak yayınlandı. Türk kahvesinin Almanya yansımaları, Würzburg’da ilk defa denenmesi ve sevilmesi, şarap üreticilerinin kıskanması ve Alman toplumundaki yerinin resimli bilgilerle anlatıldığı ‘300, Türk Kahvesinin Üçyüz Yıllık Almanya Yolculuğu’ adlı kitapta, konunun uzmanı saygın bilim insanları tarafından kaleme alınan makaleler de yer alıyor.
#Türk Kahvesi 300 Yıldır Almanya'daGünümüzün en önde gelen kanun icracılarından biri kabul edilen Göksel Baktagir, 400’e yakın bestesinin yanı sıra kanun enstrümanına kazandırdığı teknikten caz gibi diğer müzik türlerine doğru genişlettiği bakış açısına kadar ünü sınırları aşmış bir sanatçımız. Göksel Baktagir ile geçtiğimiz haftalarda geldiği Bursa konseri öncesinde, Stüdyo Orpheus’da bir araya gelerek, sırlı bir yolculuk olarak tanımladığı enstrümantal müzik üzerine derin bir sohbet gerçekleştirdik. Türk müziğini ve kültürümüzü dünya çapında tanıtmak için yıllardır önemli projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Baktagir, “Bir sanatkâr kolay yetişmiyor. Artık bu farkındalığın üst makamlarda da oluşması ve desteklenmesi gerekiyor” dedi.
#Bursa“Türk popunun 2010 kuşağı” diyorum ben onlara... Bu kuşağın genç kadınları içinde en çok öne çıkan ismi Aleyna Tilki ise genç erkekler içinde de tartışmasız Edis’tir. 2015 yılında Altın Kelebek’te “en iyi çıkış yapan şarkıcı ödülü”nü aldığı günden beri merak ediyordum Edis’i... 3,5 yılda çıkardığı 5 single’dan sonra bu hafta içinde çıkan ilk albümü “An” oturup sohbet etmemiz için fırsat oldu. 28 yaşında, “Sahnede hata yapmam”, “Müziğim eşsiz” diyecek kadar sağlam duruyor. Yediklerinden mi, içtiklerinden mi bilmem ama müzikte bu 2010 Kuşağı’nın özgüveni tavan! Kötü mü, hiç değil... Edis’ten dinleyin...
#Cengiz SemercioğluEski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın asker kimliğinin yanı sıra ‘müzik adamı’ yanını artık biliyoruz. Bu konuda kitaplar yazan Yalman, 14 sahne eserine de imza attı. Şimdi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın önsözüyle çıkan sekizinci kitabı ‘Beş Bin Yıllık Kültürümüzün Sesi Müzik’ ile müzikal geçmişimize müthiş bir ışık tutuyor. Bu kitabı yazmak için sahafları didik didik araştıran, 51 kitap ve birçok makale okuyan, müzik otoriteleriyle uzun uzun görüşen Aytaç Yalman, Atatürk’ün “Bir toplumun değişmesi, ancak musikideki değişiklikle ölçülür’ sözünden yola çıkarak bizi bir başucu kitabıyla tanıştırıyor.
#Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç YalmanKürk Mantolu Madonna, Kuyucaklı Yusuf, İçimizdeki Şeytan gibi kitapların efsane yazarı Sabahattin Ali'nin dünyaca ünlü müzikolog kızı Filiz Ali, Ulus Gazetesi'ne konuştu. Şiirler, yazılar ve düşüncelerle dolu hayatı ile Türk toplumunun belleğinde derin izler bırakan Sabahattin Ali'nin bilinmeyenleri hâlâ büyük bir merak konusu. İpek Esen, Berkay Sezer ve Efe Dinler'in gerçekleştirdiği röportajda Filiz Ali, babasının öldürülmesinden Köy Enstitüleri'nin kapatılmasına kadar birçok konuda merak edilenlere yanıt verdi.
#Sabahattin AliGöksel Bekmezci, bir anlatı insanı… Şiirleri, özlü sözleri, tek kişilik gösterileri ve kitapları ile düşündüren hüzünlendiren biri o. Sanattan popüler kültüre, siyasetten bilime kadar birçok alanda söyleyecek bir sözü var. “Küf Noktası” adlı tek kişilik gösterisi ile oldukça dikkat çekiyor. Peki, ama Göksel Bekmezci o gösteride nelerden söz ediyor?