Henüz 7 yaşındayken bir yandan okula gidiyor bir yandan konservatuvara devam ediyor bir yandan da Türkiye’nin ilk ‘pop’ yıldızlarından Erol Büyükburç’un yanında sahne eğitimi alıyordu. 9 yaşında gazinolarda şarkı söylüyordu. Türkiye onu 1990’lı yıllarda ‘Seninle Olmak Var Ya’, ‘Eğlen Güzelim’ gibi şarkılarla tanıdı ve çok sevdi. Müzisyen, besteci, şarkıcı, yapımcı pek çok sıfatı bulunan Metin Özülkü ile eski albümleri karıştırdık. Hem ‘pop’ müzik tarihçesine göz attık hem de 1990’ların muhteşem geri dönüşünü konuştuk.
#Metin ÖzülküBir rivayete göre insanlar konuşmaya başlamadan önce şarkı söylemeye başlamıştır. Bunun en büyük kanıtı konuşmanın teknik olarak şarkı söylemekten zor oluşudur. İnsanın doğasından gelen bu eylem, Yunan mitolojisinde "mus" adı verilen tanrıçaların yaptığı eylem olarak bilinir. Yapılan bu eylem ise "music" yani müzik olarak adlandırılmıştır. Ve yıllar yıllar içinde müzik, belirli kurallara ve formlara girmeye başlayarak, tarzlara ayrılmıştır. Farklı akımlar olarak ortaya çıkması, tabii ki kendi alt tarzlarını doğurmuştur. İşte sizi geçmişe götürecek müzik akımları ve onlara ait tarzlar.
#Müzik AkımlarıYılın en önemli gelişmelerinden biri Mars’ın Aslan burcuna geçmesiydi. 4 Kasım’da başlayan bu sürecin etkileri Haziran 2025’e kadar devam edecek. Bu durumu bireysel açıdan ele almıştık, şimdi de dünyadaki gelişmelerden bahsedelim: Liderler arası ego savaşları yaşanabilir, sanat ve eğlence dünyasında enerji patlaması olabilir.
#AstrolojiO Türk pop müziğine damga vuran isimlerden biri. Bu sene müzikte 41’inci yılını yaşıyor. “Kat ettiğim çok yol, verdiğim çok mücadele var. İnişler, çıkışlar, bazen pes edişler oldu” diyor. Ercan Saatçi’yle Kanal D’de yayımlanan ‘Çok Akustik’ programı için buluştuk. Çay bahçelerinden bugüne uzanan hikâyesini, aşkı, hayatı ve geçmişten günümüze müziği konuştuk: “Dört sene önce her yerde çalan bir şarkının şu anda hatırlandığını düşünmüyorum; kalıcı izler bırakmıyor, çabuk tüketiliyor.”
#Ercan SaatçiBesteci, piyanist, yazar, televizyon programcısı ve bence insanlık yolculuğunda görevli biri Anjelika Akbar... Müziğinin bu yolculukta aracı olduğunu söylüyor. Biz sohbetimizi yaptık ama kelimelerimizden çok yürek gözü ile konuştuk desem yeridir.
#Sponsorlu İçerikMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#YüzdeyüzMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#1CUMHURİYETİN ikinci yüzyılını idrak ediyoruz. Bu yıldönümünü daha da anlamlandırabilmek için “100. Yıl marşı” çalışmaları yapılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi de Fazıl Say’a bestelettirdiği, sözleri Ayten Mutlu’ya ait bir eseri kamuoyu ile paylaştı. Belirtmem gerekir ki Fazıl Say ne yaparsa mükemmel yapar. O Türkiye’nin kıymetlisidir. Bu çalışması da hakikaten çok heyecan verici. Umarız bu emek halk tarafından benimsenir.50. yılda “müjdeler var yurdumun” diye başlayan marş maalesef içselleştirilmedi. 75. yıl marşını ise hatırlayanımız yok. İdeolojik kaygılarla yazdırılan marşlar genelde halk nezdinde iz bırakmaz.
#1Evde, yolda, arabada hatta işyerinde... Canınız sıkıldığında, kafanızı boşaltmak istediğinizde ya da kısa bir mola verme ihtiyacı duyduğunuzda... Kahve veya çay eşliğinde Spotify üzerinden dinleyebileceğiniz, zengin içerikli birçok podcast var. İçlerinden kültür ve sanatın konuşulduğu en iyilerini uzmanlarına sorduk.
#En İyi 10 Kültür-Sanat Podcast’İİstanbul'da üç kız çocuğunun Kore'ye gitme isteğiyle evden kaçtığına dair iddialar tüm dünyada büyük bir endüstri haline gelen ve milyonlarca hayranı bulunan K-pop gruplarını yeniden gündeme getirdi. Peki nedir bu K-pop? Gençlerin hayatını nasıl bu kadar etkiliyor? Yanıtları yıllardır K-pop üzerine çalışan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nden sosyolog akademisyen Alptekin Keskin anlattı.
#K-PopGitarist, besteci ve yorumcu Ortaçgil "Ben ürettiğim şeylerde tekrar olmamasına gayret ediyorum birazcık. Yoksa bütün müzik piyasası benden bir tane daha 'Benimle Oynar mısın?' yapmamı istedi. Aynısını yapsam tekrarlamış olacaktım kendimi" dedi.
#Bülent OrtaçgilSanatsal resim yeteneği olan bireyler için resim alanında eğitim almak çok önemli bir adımdır. Bu alanda resim öğretmeni ve ressam olarak akademik olarak da ilerlemek isteyen herkes resim bölümü okumak istemektedir. Resim bölümü nedir? Resim bölümü mezunları ne iş yapar? Hangi üniversitelerde resim bölümü bulunmaktadır? Bu konudaki ayrıntıları bilerek bu alanda tercih yapabilirsiniz. Ayrıntıları sizler için derledik.
#Resim Bölümü Nedir?Dünyada yaklaşık 8 milyar insan yaşamaktadır. Farklı kıtalarda ve ülkelerde yaşayan insanların dilleri, dinleri ve buna bağlı olarak kültürleri farklılık gösterir. Coğrafya, gelenek ve görenekler de kültürlerin oluşmasında etkilidir. 7. sınıflar için kültürel farklılık konusunu örneklerle anlattık.
#7. Sınıf Sosyal Bilgiler Kültürel Farklılıklar Konu Anlatımı