Mutlu olmak, mutlu hissetmek ve mutlu bir ruh hali herkesin sahip olmayı ve sürdürülebilir olmasını istediği bir durum. Mutlu olmak için milyonlarca sebebe ve duruma sahipken nasıl oluyor da birçok kişi kendisini mutsuz hissediyor? Oyuncu ve Yaşam Koçu Seçkin Zenginler ile Enerji Terapisti Zehra Köse, mutsuzluk sebeplerini ve bu durumun nasıl aşılacağını anlattı.
#Mutsuzluğun İlacı"Parayla mutluluk olur mu?" sorusuna ekonomistler, psikologlar ve filozoflar yüzyıllardır cevap arıyor. Kimi para olmadan mutlu olunamayacağını savunuyor kimi de bunun tamamen yanlış olduğunu düşünüyor. Biz de yakın zamanda yayımlanan bir araştırmadan yola çıktık ve Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorunun cevabını aradık…
#ParaDoğum sonrası depresyon, doğum yapan her 100 kadından yaklaşık 15'inde görülen psikolojik ve fiziksel değişimlerin adıdır. Bu rakamlar varsayılan rakamlardır. Ne yazık ki birçok kadının bunu anlamlandıramaması, saklaması, görmezden gelmesi, yardım almak için psikoloğa ya da psikiyatriste başvurmaması sonucunda gerçek rakamlar tam olarak saptanamamaktadır.
#DepresyonCinsel doyum, evlilik kalitesinin barometresi olarak görülmektedir. Orgazm bozukluğu yaşayan kadınlar ise çoğu zaman cinsel doyuma ulaşamaz. Evliliğin mihenk taşlarından biri olan cinsel doyum eksikliği ve dolayısıyla orgazm problemleri evlilikleri nasıl etkiliyor bir bakalım…
#Orgazm BozukluğuKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidYanlış oturma şekli, aşırı yorgunluk, klimaya maruz kalma gibi çevresel etkenlerle oluşabilen sırt ağrısı, kalp hastalıkları gibi ciddi sağlık nedenleri ile de ortaya çıkabiliyor. Her yaştan kişide görülebilen sırt ağrısı sorunu yaşayanlar, doktora muayenesi için gidecekleri bölümü merak ediyor. Peki, sırt ağrısı neden olur? Sırt ağrısı için hangi doktora ya da bölüme gidilir? İşte, sırt ağrısı tedavisi hakkında detaylar.
#Sırt Ağrısı Neden OlurGünümüzde pek çok ilişkide sorun haline gelen bir duygudur kıskançlık. Aslında pek çok kişi tarafından sahiplenilme güdüsünden kaynaklandığı düşünüldüğü için sevmekle eş değer tutulur. Fakat dozunda hissedilmeyen bu kıskançlık duygusu, bireyin kendisi başta olmak üzere, kurulan ilişkinin de sağlığını ve motivasyonunu oldukça etkiler.
#KıskançlıkHep sevdim onu. Yaratıcılığını, çalışkanlığını, inişlerini-çıkışlarını, gamzelerini, kızıyla ilişkisini, annesiyle ilişkisini, yazarlık macerasını, oyunculuğunu... Cesur kararlar alan, hayatı korkmadan dibine kadar yaşayan, bedeli neyse de ödeyen bir kadın İclal Aydın. Şimdilerde, yeni kitabı ’Kalbimin Can Mayası’ çıktı. İmzadan imzaya, röportajdan röportaja koşuyor. 9 yaş küçük eşinden bu yaz ayrıldı, kızı ve alzheimer’lı annesiyle İzmir’de yeni bir hayata yelken açtı. Yaşadıklarını, İzmir’deki apartman hayatını, komşuluk ilişkilerini öyle güzel anlatıyor ki... İzmir’de aradığı mutluluğu bulmuş. “80’lerin Türkiye’sinde yaşıyor gibiyim” diyor. Romanlarının bu kadar çok satmasının sırrı ise, başlıkta gizli...
#YazarHerkes zaman zaman kendini hayatın içerisinde mutsuz ve çaresiz hissedebilir. Böyle durumlarda günlük hayatta moral bozukluğunu dahi bazen depresyona yorabiliyoruz. Depresyon belirtileri, sebepleri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri Psikiyatri Uzm. Dr. Levent Turhan sizlerle paylaşıyor.
#DepresyonAşktan bahsedince hemen arkasında duran ve aşıklara sinsice göz kırpan bir gerçek olan aldatma, neredeyse her ilişkinin sonunu belirleyen bir kader gibi. Hemen itiraz etmeyin. İstisnaları bunun dışında tutuyoruz. Ama, insanların hayatlarını karartan aldatma nerede başlıyor, nerede bitiyor? Bir kadının ya da bir erkeğin bir başkasıyla beraber olması mı, yoksa bunu istemesi mi aldatma? Sınırları kim çizebilir?
#ADRENALİNTerör, şiddet, işsizlik, iklim koşullarındaki değişiklikler, kontrolsüz nüfus artışı ve göç, popüler kültürün ve teknolojinin dayattığı hızlı yaşam biçimi değişiklikleri... Şimdi bütün bunların üstüne bir de hayat pahalılığı ve gelecek kaygısı eklendi. IPSOS’un verilerine göre, nüfusun neredeyse yarısı ruh sağlığı için doktora başvurmuş; bir kısmı doktor tavsiyesi, bir kısmı komşu tavsiyesiyle antidepresan kullanıyor. İşin en ürkütücü yanı, çocuk depresyonu ve ilaçlarının tüketimindeki artış. Peki bu ilaçlar yaşantımızı nasıl etkiliyor? Yanlış ve reçetesiz kullanımın verdiği zararlar neler? Ve en önemli soru: Depresyon dediğimiz ruh hali psikolojik mi sosyolojik mi? Hayattan memnuniyetsiz olmak, mutsuzluk antidepresanla tedavi edilebilir mi?
#İlaç