mutfak için öneriler haberleri sayfasında mutfak için öneriler hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 156 mutfak için öneriler haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon kişi besin zehirlenmesi problemiyle karşılaşıyor. Peki, bu sağlıksız tablodan korunmak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz besin zehirlenmesine karşı almanız gereken önlemleri anlattı...
#Mutfağınızı Etkili Kullanmanızı Sağlayacak ÖnerilerSağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde her yıl yaklaşık 5 milyon kişi besin zehirlenmesi problemiyle karşılaşıyor. Peki, bu sağlıksız tablodan korunmak için neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz besin zehirlenmesine karşı almanız gereken önlemleri anlattı...
#Mutfağınızı Etkili Kullanmanızı Sağlayacak ÖnerilerHazır mutfak, önceden, standart olarak üretilmiş modüllerin birleştirilerek bir eve uygulanması anlamına geliyor. Bu sektör Türkiye’de 80’lerden itibaren gelişti. Estetik ve ergonomi öne çıktı. Tezgah altındaki ilkel raflama sistemi yerini alt dolaplara bıraktı. Tezgah üstüne de raf yerine dolap yapılmaya başlanıldı. Köşeler değerlendirildi, buzdolabı, fırın ve aspiratörler, mutfağın olmazsa olmazları arasına girdi.
Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniAdalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, otel, lokanta, kamu kuruluşlarından yemek artıklarının, marketlerden ise raf ömrü yaklaşıp atılacak gıda maddelerinin toplanıp, sokak hayvanları için mama üretilmesi konusunda ne düşündüğünü sordum. Bakan Tunç, “Sıfır atık projesi ile de çok uyumlu bir proje” diyerek Tarım Bakanı ile görüşeceğini söyledi.
#Hayvanları Koruma KanunuŞef Rüzgar SÜNBÜL ile Hürriyet & Lezizz'de Sebzeleri kurutarak muhafaza etme yöntemi aslında Anadolu yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Sebzenin besin değerini koruma bakımından da bilinen köklü yöntemlerden biridir. Kurutularak saklanabilen yiyecekler arasında patlıcanın yeri başkadır. Yazın taze tüketilen, kış aylarında ise kurutulmuş haliyle birçoğunuzun sofrasından eksik etmediği nefis bir sebzedir. Kurutmak demişken patlıcan nasıl kurutulur diye merak ediyor ve kış için patlıcan nasıl kurutulur şeklindeki sorulara yanıt arıyor olabilirsiniz. O halde bu bilgiler tam size göre. İşte Patlıcan kurutmanın püf noktaları
#Patlıcan Nasıl KurutulurTürkiye’de işsizlikten daha büyük bir sorun var, o da mesleksizlik. Bir yandan diplomalı işsizlerin sayısı artarken, diğer yandan birçok sektörde nitelikli eleman krizi yaşanıyor. Sorunun temelinde ise mesleki eğitimdeki negatif algı yatıyor... İşte öğrencilerden mezunlara, ailelerden işverenlere kadar tüm paydaşların mesleki eğitime bakış açısı ve atılması gereken kritik adımlar...
#Gülistan ALAGÖZRuh ve beden sağlığımızın bütünleşmesine katkı sağlayan sabır ve empati ayı Ramazanın başladığı ilk günlerde saatler bir türlü geçmek bilmez. İnsan bir aktiviteyle uğraşmadığı zaman açlık ve susuzluk hissi çok daha zorlayıcı olabilir. Oysaki bazı aktivitelerle uğraşırken zamanın nasıl geçtiğini anlamayız. İşte 11 ayın sultanı Ramazanda hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelip yapmayı denediğinizde zamanı daha verimli hale gelmesine katkı sağlayacak öneriler…
#ORUÇOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıHâlâ yaz tatiline çıkamadıysanız, kamp yapmaya ne dersiniz? Cevabınız 'evet'se çok şanslısınız çünkü ülkemiz deniz kenarı kamp alternatifleri açısından geniş bir seçenek sunuyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘En huzurlu deniz kampı adresleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını çıkaracağınız birbirinden güzel 10 cep yakmayan adresi önerdiler.
#RotaYaz sezonunun yaklaşması ile birlikte yazlık evlerin hazırlıklarına şimdiden başlandı. Bakım ve onarımların ardından yaşam alanları için ihtiyaç listeleri de çıktıysa, işte işinizi kolaylaştıracak harika öneriler! Yataklardan yataklı kanepelere, TV ünitelerinden dolaplara kadar yazlık evler için ihtiyaç duyulan mobilyaları tek çatı altında keşfedin!
#Sponsorlu İçerikÜlkemdeki her yörenin mutfağını severim ama başıma tabanca dayasanız ve “Tercih belirt” deseniz depremin en çok etkilediği bölgeler ağır basar... Humusçu İbrahim Usta o güzelim bakla ezmesine nasıl da sevgisini katıyordu... PÖÇ Kasabı ve Kebap Salonu’nun tepsi ve kâğıt kebapları, yörenin gelişmiş damak zevki kadar buranın sahibinin güzel kalbinin ve biz müşterilere olan saygısının ifadesi değil miydi? Leban’daki humus ve maklubenin müthiş lezzeti, yörenin kozmopolit kültürünün gastronomik alanda ifadesi değil miydi? Yöresel mutfak demek koca bir kültür demek. Barınma, beslenme ve iş bulma gibi acil sorunları çözdükten sonra kaybolma tehlikesinde olan kültürleri yeniden canlandırmak hepimizin boynunun borcu...
#AntakyaYılbaşı gecesinin hemen ertesi günü nasıl beslenmeliyiz? Akşamdan kalmak istemiyorsak nelere dikkat etmeliyiz? 2023’e sağlıkla girmek ve senenin ilk anlarında kendimizi iyi hissetmek için Dr. Ayça Kaya ile birlikte bir beslenme reçetesi hazırladık. Yeni yılın ilk gününe hafif bir detoksla başlayabiliriz.
#YılbaşıTuvalet, banyo, mutfak gibi alanlar evlerimizde en çok kirlenen yerler. Bu alanların haricinde evimizde kirli görünmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Ev temizliğine ne kadar titizlensek de ne kadar detaylı temizlik yapsak da bazı alanları gözden kaçırıyoruz. Ve tahmin dahi edemediğimiz alanlarda türeyen bu bakteriler sağlığımızı tehdit ediyor. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalDostum Mehmet Yalçınkaya’nın beni en etkileyen özelliklerinden biri, geldiği kültürü unutmaması... Mesleğe çok küçük yaşta esnaf lokantalarında başlayan Mehmet Şef’in ‘Esnaf’ kitabı, bu lokanta kültürünü yaşatmak için değerli bir kaynak... Horhor kebabı, kuzu bağırsak sarma, beyinli saray böreği gibi pek çok lezzetimiz bu sayede kayda alınmış oldu. Fast food zincirleriyle rekabet ederek kaybolma tehlikesi yaşayan esnaf lokantalarını korumak sadece Mehmet Şef’in değil, hepimizin boynunun borcu...
#Mehmet YalçınkayaBöcek ilaçlama mevsimi geldi, zehirlenme vakaları artmaya başladı. Kimi ilaçlama firmalarına yaptırıyor kimi de denetimsizce satın aldığı zehirlerle ilaçlamayı kendi yapmaya çalışıyor. Böceklerden kurtulmak için tarım ilacı tercih edenler ise hem kendilerinin hem de komşularının hayatını tehlikeye sokuyor. Firmalar “Kokusuz, zararsız, evde durmanızda sorun yok” dese de bu ilaçların solunması insan sağlığını tehdit ediyor mu? Zehirlenmeler nasıl yaşanıyor? Uzmanlarla konuştuk..
#Zehirlenme