Her gün ne yemek pişireceğinizi düşünmekten sıkılmış olabilirsiniz. Evde farklı yaş gruplarından bireyler varsa ve hepsinin özel istekleri varsa işiniz daha da zor...Mutfağınızda sağlıklı yemek pişirme temel prensibiniz ise, lezzet ve sağlığı aynı anda yakalamakta muhtemelen güçlük çekiyorsunuz.Ayrıca bir de kilo vermeye çalışıyorsanız, mutfakta ne pişireceğinizi organize etmek iyice zorlaşmış demektir.İşte tüm bu olası durumları düşündük; mutfakta daha düşük yağ ve kalori için sağlıklı beslenme genel ilkelerini ve evdeki çocukları da kapsayan 25 farklı öneri hazırladık. 1. Sebze yemeği yaparken, bir kilo sebzeye iki yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Etli sebze yemeklerinde ise dışarıdan yağ ilavesi yapmanıza gerek yok. 2. Pişirirken yağda kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında ızgara veya sulu ısıda pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz. 3. Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmayın. Sebze ve baharatlarla farklı tatlar üretin. 4. Sos ve çorbaları krema yerine düşük yağlı sütle pişirin. 5. Evde tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey varsa, herkese aynı tencerede yemek pişirin. Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin. 6. Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin. 7. Dondurulmuş patatesi kızartmak yerine bir de fırınlayarak deneyin. 8. Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin. 9. Kek veya kurabiyelerde yağı azaltmak için yağsız süt tercih edin. 10. Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık için değil, domates, biber, kabak, mantar, soğan dahil diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz. 11. Tavaya yağ koymadan pişirme yapmak istiyorsanız, biraz su damlatın ve kısık ateşte pişirme yöntemini uygulayın. 12. Fırında yağsız pişirme için yağlı kağıttan faydalanın. 13. Tavuğu haşladıktan sonra suyunu, üzerindeki yağı alıp daha sonra sebze veya çorbalarınıza ekleyebilirsiniz. 14. Katı meyve veya sebze sıkacağından çıkan posayı keklerin içine koyarak posa tüketiminizi artırabilirsiniz. 15. Bir yumurta ve iki yumurta beyazını karıştırın. Tavaya yağ yerine çok az su koyup sebzelerle beraber pişirin. 16. Çay saati canınız börek isterse, bir yufkanın içine üç yemek kaşığı lor peyniri, biraz maydanoz koyun ve gözleme şeklinde dörde katlayın. Bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla üç yemek kaşığı light yoğurdu üzerine sürün ve teflon tavada hafif ateşte iki yüzünü pişirin. 17. Pirinç yerine bulgur tercih edin. Glisemik indeksi düşük olan bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, içerdiği lif ve proteinler pirince göre daha yüksektir. İki yemek kaşığı bulgur bir ince dilim ekmeğe eşittir. 18. Hamurlu ve yağlı tatlılar yerine meyveleri fırınlayın veya kuru meyvelerle tatlı yapmayı deneyin. 19. Meyve suyundan gelen kaloriyi azaltmak için sulandırın veya maden suyuyla karıştırın. 20. Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın. Kalori değeri düşük, su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve antioksidan kapasitesi de oldukça yüksektir. 21. Et veya tavuğun yanına karbonhidrat içeren patates, pilav yerine kalorisi çok düşük olan mantarı seçin. Soğan, domates ve taze sebzelerle sote edebilirsiniz. 22. Patatesi kızartmak yerine fırında sütle pişirmek özellikle çocuklar için çok daha iyi bir seçimdir. 23. Yulaf, kepek unu ve kuru meyvelerle kendi müslinizi hazırlayabilir, fındık, ceviz, badem ekleyebilirsiniz. 24. Tarçın şeker ihtiyacını azaltır; meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin. 25. Evde mutlaka taze sebze ve meyve bulundurun. Çocuğunuzun atıştırma alışkanlığı varsa salatalık, havuç ve minik domateslere farklı şekiller verin.