Pikniklerin olmazsa olmazı, kahvaltının ve öğle yemeğinin kurtarıcısı, uzun yol seyahatlerinin pratik eşlikçisi... Taptaze ekmeği, arasına konan her malzemeyle daha da iştah açıcı olur. Yarın Dünya Sandviç Günü. Biz de bu vesileyle ‘içine sevgisini de katarak’ en doyurucu sandviçleri hazırlayan lezzet duraklarını uzman isimlerden oluşan jürimize sorduk.
#Sandviççi23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, mutfak sevgisini aşılamak ve belki de gizli yeteneklerini ortaya çıkarmak için güzel bir fırsat. Çocuğuyla mutfağa girmeyi seven şeflerimiz Didem Şenol, Danilo Zanna, Cem Ekşi, Çiğdem Alagök ve Müge Ergül’den favori tariflerini istedik.
#MutfakJapon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞDışarıda içtiğimiz kahvenin kalitesi ve çeşitliliği arttıkça evde demlediklerimizde de yüksek bir standart arar olduk. Bunun yolu da elbette doğru metotları uygulamaktan ve iyi çekirdek seçmekten geçiyor. Jürimize eve alırken hangi çekirdekleri tercih ettiklerini sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞSerpme kahvaltı konseptini sevmiyor veya arada klasik tatların dışına çıkarak yeni lezzetler denemek istiyorsanız bu liste sizin için... İsli yoğurtlu çılbırdan eggs benedict’e, kruvasandan smoothie kâsesine kahvaltı için farklı alternatifler sunan en iyi adresleri jürimize sorduk.
#KahvaltıYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiTezgâhlardaki rengârenk görüntüsü ve yaz günlerine ilaç gibi gelen ferahlığıyla kalbimizi çalan dondurma 7’den 70’e herkesin sevgilisi... Keçi sütüyle yapılanı, içine salep katılanı, İtalyanı, taze meyveden sorbesi derken çeşitleri saymakla bitmiyor. Biz de en kaliteli malzemeden, en lezzetli dondurmanın peşine düştük; jürimize beğendiği adresleri sorduk.
#DondurmaDallar çiçek açmaya başladı, kadife dokusuyla zarif çağla da tezgâhlarda yerini aldı. Hafif mayhoş tadıyla zeytinyağlı yemeklere çok yakışıyor; turşusu, cacığı, zeytinyağlısı ve etli yemekleri de yapılıyor. Çağla için ‘kayısı ve bademin olmamış hali’ demek mümkün. Onu çok sevip de henüz yemeklerde nasıl kullanacağından emin olamayanlar için leziz tarifler derledik.
#ÇağlaBaharın güzelliklerinden bakla, tezgâhlarda boy göstermeye başladı. Baklayı ister hafif bir ana öğün, ister bir eşlikçi olarak hazırlayabiliriz. Salata, meze ya da kızartma... Seçenek çok. Bu sebzenin farklı reçetelerini ünlü şeflerden aldık, beslenme uzmanıysa kolesterolden cilt sağlığına kadar yararlarını anlattı.
#BaklaKış sofralarının vazgeçilmezi... Çorbasından salatasına her hali lezzetli. Sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Beyaz lahana sofralarımızda adeta yaprak yaprak açılıyor! Ünlü şeflerden farklı tariflerini istedik. Faydalarınıysa beslenme ve diyet uzmanı Ömür Karamahmut anlattı.
#Beyaz LahanaKışın vazgeçilmez sebzelerinden pancar zengin bir lif kaynağı. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kalp ve damar hastalıklarında tedavi edici özelliğe de sahip. Ünlü şeflerden sofralarımıza renk katan pancarlı tarifler istedik. Diyet ve beslenme uzmanı Ömür Karamahmut’a da yararlarını ve yerken dikkat etmemiz gerekenleri sorduk.
#GazetehaberleriBağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birebir, faydaları saymakla bitmiyor. Ancak onun da azı karar, çoğu zarar! Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Fazlasından kaçının” diyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve aromatik olan zencefili ‘tadında’ kullanabilmeniz için şeflerden tarifler aldık.
#GazetehaberleriTatlı patates A vitamini açısından çok zengin. Hem cilde hem de gözlere iyi geliyor. Üstelik tam zamanı! Ünlü şeflerden sebzenin lezzetini katlayacak tarifler aldık. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da bize yararlarını anlattı. Yoksa siz hâlâ yemeklerde annenizin patateslerini mi kullanıyorsunuz?
#GazetehaberleriManavlarda, marketlerde, pazarlarda kış sebzeleri çoktan yerini almaya başladı. Balkabağı da şimdilerde hem tezgâhlarda hem de mutfaklarda gözde. Lezzetli bir çorba, hafif bir tatlı ya da sağlıklı bir meze... Ünlü şeflerden balkabaklı tarifler istedik. İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya da bize bu sebzenin faydalarını anlattı.
#Gazetehaberleri