Güncelleme Tarihi:
SADE BEŞ DENİZLER’İN ŞEFİ DENİZ ŞAHİN’DEN
YOĞURTLU ÇAĞLA SALATASI (ÇAĞLALI CACIK)
(2-4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 500 gr çağla (çekirdekleri ayıklanmış ve ince ince doğranmış)
â—Š 500 gr süzme yoÄŸurtÂ
◊ 1/2 demet dereotu (ince doğranmış)
â—Š 1 çay bardağı ceviz (iri dövülmüş)Â
◊ 1 diş sarımsak (ezilmiş)
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
â—Š Tuz
NASIL YAPARIM?
â—Š Birkaç çaÄŸla, biraz ceviz ve dereotunu süslemek için kenara ayırın. YoÄŸurdu iyice çırpın ve sonra diÄŸer malzemelerle karıştırın.Â
◊ Yoğurtlu salatayı bir servis tabağına alın. Kenara ayırdığınız malzemelerle süsleyerek servis yapın.
PÃœF NOKTASI
Çağlaları doğrar doğramaz kararmaması için hemen yoğurda karıştırın.
ÇAĞLA AŞI
(2 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 500 gr çağla (ayıklanmış ve ortadan ikiye kesilmiş)
◊ 250 gr kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
◊ 1 küçük soğan (doğranmış)
◊ 2 domates (kabukları soyulmuş ve doğranmış)
◊ 2 diş sarımsak (doğranmış)
 ◊ 1/2 bağ dereotu (ince doğranmış, isteğe bağlı)
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1 yemek kaşığı limon suyu
â—Š 1 çay bardağı sıcak suÂ
◊ 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
â—Š Tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Kuzu etini zeytinyağında soteleyin.
◊ Üzerine soğanı ekleyin. Birlikte 5 dakika daha soteleyip sarımsak ve domatesi ekleyin.
◊ 5 dakika sonra limon suyu, tuz, çağla ve sıcak suyu ilave edin.
◊ Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 15-20 dakika pişirmeye devam edin. Dilerseniz pul biber ve dereotuyla süsleyip sıcak servis yapın.
TUTTİ’NİN KURUCUSU ŞEF MÜGE ERGÜL’DEN
ZEYTİNYAĞLI, ÇAĞLALI ENGİNAR
(6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?                                                   Â
◊ 500 gr çağla
â—Š 6 enginar
â—Š 1 soÄŸan
◊ 150 ml zeytinyağı
â—Š 2 limonun suyu
◊ 2 portakalın suyu
◊ 1 yemek kaşığı şeker
◊ 2 su bardağı su
â—Š Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Soyulmuş enginarları bir tencereye dizin.
◊ Çağlaların iç çekirdek kısımlarını çıkarın, soğanları ufak küpler halinde kesin. Çağla ve soğanları enginarların üzerine koyun.
â—Š Bir kapta su, limon suyu, portakal suyu, ÅŸeker, tuz, karabiber ve zeytinyağını çırpma teliyle iyice karıştırıp enginarların olduÄŸu tencereye dökün. Ãœzerine bir yaÄŸlı kâğıt kapatın ve yaklaşık 35 dakika boyunca kısık ateÅŸte piÅŸirin.Â
◊ Üzerine kıyılmış dereotu, nane veya kişniş koyabilirsiniz. Soğuk servis edin.
YEMEK KÜLTÜRÜ YAZARI NAZLI PİŞKİN’DEN
ÇAĞLA TURŞUSU
(4-6 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 500 gr çaÄŸlaÂ
◊ 1 lt içme suyu
â—Š 10 sap dereotu
â—Š 10 sap taze nane
â—Š 1/2 limon (yarım santim kalınlığında dilimlenmiÅŸ) Â
◊ 3 diş sarımsak (kabukları soyulmuş)
◊ 1 defne yaprağı
◊ 1 tatlı kaşığı pembe tane biber
◊ 1/2 çay kaşığı sarı hardal tohumu
◊ 1 çay kaşığı tane karabiber
◊ 2 yemek kaşığı ince kayatuzu
◊ 2-3 tahta çöp şiş
â—Š 1 litrelik cam kavanoz
 NASIL YAPARIM?
◊ 1 bardak içme suyunu kaynatın, içine kayatuzunu ilave edip eritin ve ılınmaya bırakın. Kalan suyu da ekleyip salamurayı hazırlayın.
â—Š Kavanozun dibine dereotu, hardal tohumu ve tane biberleri yerleÅŸtirin.
◊ Üzerine çağla ve sarımsakları sıkıca dizin. Kavanozun yan yüzeyine defne yaprağını ve limon dilimlerini yerleştirin. Kavanozun ağzından üç parmak boşluk kalacak şekilde taze nane dallarını da koyun. En üste de çöp şişleri kafes şeklinde yerleştirin. Böylece çağlalar yüzeye çıkmayacaktır.
◊ Salamura suyunu kavanozun ağzından üç parmak boşluk kalacak kadar dökün. Kalan salamurayı saklayın.
◊ Kavanozun ağzını kapatıp bir kâseye oturttuktan sonra oda sıcaklığında ve ışık almayan bir yere yerleştirin. Her gün kontrol edin. Eğer taşmışsa ayırdığınız salamura suyundan ilave edin.
◊ Ortam sıcaklığına bağlı olarak 5-8 gün içinde turşunuz hazır. Turşuyu buzdolabında saklayabilirsiniz.
Â