Franckelie Laloum, Jean Philippe Borro ve Julien Lefebvre gibi ünlü şefler yaz boyunca Antalya’da lezzet tutkunlarıyla buluştu. Bugün ve yarın da iki yıldızlı Fransız şef Michel Portos ve ‘Evdeki Şef’ temasıyla menülerini misafirlerinin mutfağına girerek sunan Michelin yıldızlı şef Gregory Mirer gastronomi meraklılarıyla bir araya gelecek.
#GastronomiÇikolatalı mus (Chocolate Mousse), Fransız mutfağının meşhur tatlılarından biri. Hafif ve nefis bir tatlı olan çikolatalı mus için çikolata köpüğü denebilir. Yapımı da oldukça kolay olan bu tatlıyı tek başına tüketebileceğiniz gibi farklı tatlı tariflerinde de kullanabilirsiniz. Peki çikolatalı mus nasıl yapılır? İşte evde çikolatalı mus tarifi, malzemeleri, yapımı ve püf noktaları...
#Çikolatalı MusÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkeHER şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1“Çağın en büyük hastalığı, başarı üzerine kurulmuş bir hayat isteği. Hayatın anlamı başarıda değil özgürlükte. Özgürlük ise başarma ve çuvallama riskini göze alıp yaşayabilme cesareti. Sadece başarı için yaşayan insanlar, köle ruhludurlar, özgür olamazlar.”(Jean-Jacques Rousseau)
#Aziz DevrimciMasterChef Türkiye yarışmacıları dün gece ana kadronun 18. isminin seçilmesiyle belirlendi. Yaklaşık üç haftadan beri final eleme turu süren MasterChef Türkiye'nin 20 Ağustos tarihli son bölümünde; Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in değerlendirmesi ile iki aşamalı etapta yarışmacı adayları son kez hünerlerini gösterdi. Son üçe Sema, Duygu ve Serpilay kalırken, rakiplerinden daha başarılı yaratıcı tabak yapan isim MasterChef 2022'nin 18'inci yarışmacısı oldu. Nefeslerin tutulduğu gecede ise çikolata mousse ve erik ile yaratıcı tabak yemekleri vardı. Peki, dün gece MasterChef'te kim kazandı ve ana kadroya kim girdi? İşte, MasterChef yarışmacılarının tamamı.
#MasterchefYumurta, iyi bir protein kaynağı olduğu için kahvaltılarda tüketilmesi öneriliyor. Sağlığa faydalı olan yumurta haşlanarak, pişirilerek, poşe veya çılbır şeklinde sofralarda yerini alıyor. Peki çılbır nasıl yapılır? Çılbır sirkesiz olur mu? İşte çılbır yapımı tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Çılbır Nasıl YapılırAlmanya’nın kamu televizyonu 3sat’ın Türkiye’den iş gücü göçünün 60’ıncı yılı anısına geniş bir program hazırlandı. 20 Ekim Çarşamba akşamı yayınlanacak programda, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli kültür ve sanat camiasından ünlü isimlere yer verilecek. Program, dil seçeneğiyle Türkçe olarak da izlenebilecek.
#AlmanyaBir şehrin gastronomide dünya şehri olabilmesi için o şehrin gastronomi turizminde öne çıkabilmesi, çok kültürlü zenginliği ile, o şehirdeki yabancı mutfak sayısıyla, restoran sayısıyla ölçülür. New York, Paris, Londra, Tokyo, İstanbul, Ankara, İzmir de olduğu gibi..
#BursaMasterChef'in 19 Aralık tarihli bölümünde önce ödül, ardından dokunulmazlık oyunu oynandı. Survivor 2020 yarışmacılarının da konuk olduğu ve yarıştığı bölümde, 30 bin TL'yi kazanan isimler Emir- Cemal Can ikilisi oldu. Dokunulmazlık oyununda ise Mehmet Şef'in imza tabağı olan Istakoz Mousse yemeği için Emir ve Özgül düelloda mücadele verdi. Eleme potasından kurtulan ilk isim çeyrek finale kalmaya hak kazandı. Peki, MasterChef'te dün kim kazandı, eleme adayı hangi yarışmacı oldu? İşte MasterChef son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Eleme AdayıVedat Milor, geçtiğimiz haftalarda YouTube’da “Rehber” adını verdiği ve “Bir Gastronomi Belgeseli” olarak nitelendirdiği bir video yayınladı. Edebiyat atıflarından tema seçimine kadar baştan sona severek izlediğim bir belgesel oldu. Başta Vedat Milor ve Besim Hatinoğlu olmak üzere emeği geçen herkesin eline sağlık! Mide Lobisi topluluğu olarak kendileriyle geçtiğimiz günlerde bir söyleşi de yaptık, belgeselin devamının geleceği konusunda ümitlerimiz arttı.
#Vedat Milor14 Şubat Sevgililer Günü’ne çok az kaldı. Birçok kişi planlarını çoktan yaptı ama siz henüz ne yapacağınıza karar veremediyseniz bu önerilerimize bir göz atın. İşte herkese uygun seçeneklerle Sevgililer Günü tavsiyelerimiz...
#Sevgililer GünüMutfak Dostları Derneği’nin Yılın Türk Şefi Ödülü’nü alan Osman Sezener, yerel malzemelere ve yemek kültürümüze hâkimliğiyle ödüle değer görüldü. Bu, soğutuculu kamyonlarda saatlerce yol alan malzemeler yerine yerel ve taptaze ürünleri kullanmayı amaçlayan ‘0 kilometre’ anlayışının bir zaferi.
#PazaKentsel, denizle iç içe ve gizemli. İşte Fransa’nın kuzeybatısına ait üç karakteristik özellik. Kelt geleneklerinin, Arthur efsanelerinin, prehistorik kalıntıların balıkçı köyleri ve ormanlara damgasını vurduğu bu bölgeye Paris’ten hızlı trenle iki saatte ulaşılıyor. Rennes taş meydanları ve tarihi yapılarıyla güzel bir üniversite şehri. Kuzeyindeki St. Malo ise sahildeki kayalıkları ve mistik adası Mont-St.-Michel ile kartpostallarda gördüğünüz balıkçı kasabalarından.
#FransaBu restoran bir insan olsaydı, onu şöyle tanımlardım; ‘abartısız, özgüvenli, huzur verici, yanında kendini rahat hissettiğiniz biri’. Peki her şey mükemmel mi? Değil tabii. Ama benim ve damağı çok iyi iki arkadaşımın vardığı sonuç şu; bizi fazla heyecanlandırmayan yemekler bile samimi bir arayışı yansıtıyor.
#YemekAvrupa'nın en şirin ülkelerinden olan Hollanda, ne yazık ki mutfağı ile öne çıkan ülkelerden biri değil. Yine de bu Kuzey Avrupa ülkesi gelen misafirlerini mutsuz etmiyor çünkü dünya mutfaklarının hepsine rastlayabiliyorsunuz. Üstelik de bu konuda çok başarılılar. İşte Hollanda'nın mutlaka denenmesi gereken 10 lezzeti...
#HOLLANDAParis öyle bir şehir ki, her köşesinde bir yaşanmışlık, bir tarih gizli… Sanki her sokak başka bir dünyaya açılıyor. Özellikle lezzetleriyle harika bir şey… Eğer çikolata aşığıysanız size harika bir önerim var: Mousse aux chocolat… İşte Paris’te çikolata aşıkları için çikolata rehberi…
#Paris