- Antalya'da bir ziraat mühendisi, Rus firmaların talebi üzerine 4 yıl süren ıslah çalışmaları sonucunda yaklaşık 50 günlük raf ömrüne sahip, tat aroması istenilen düzeyde mor domates geliştirdi. - Ziraat mühendisi Büşra Yapıcı: - "Domateste hafif morarma başladığı zaman hasat ediyoruz, 45-50 gün sonra da yiyebiliyorsunuz. Bu süre zarfında hiç bozulmuyor, her geçen gün daha da morarıyor, çok güzel bir renk alıyor. Eflatun, koyu mor oluyor. Renk aldıkça da tatlanıyor"
Kanada'da geliştirilen ve Avrupa Birliği ülkelerine bu yıl içinde giriş yapması beklenen mor domatesler daha süper marketlerde yer almadan halkın tepkisini çekti. Mor domateslerin ilk olarak İngiltere'de halka sunulması bekleniyor. Bilim adamları mor domateslerin aynen kırmızı domateslerde olduğu gibi beslenme değerlerine sahip olacağını ileri sürerek halka genetikli mor domatesleri tüketme çağrısında bulundu. Mor domateslerin kademeli olarak ilk önce pizza ve hamburger gibi "Fast Food" türü yemeklerde sos olarak kullanılacağı, daha sonra ise sofralarımıza salata çeşitleri başta olmak üzere tüm alanlarda karşımıza çıkacağı belirtiliyor. Avrupalıların özellikle transgenetik ürünlere karşı Amerikan halkına oranla daha fazla hassas olduğunu belirten uzmanlar mor domateslerin geleneksel kırmızı domatesler kadar rağbet görmeyeceğine dikkat çektiler. Mehmet ÇİFTÇİ/DHA
#DomatesEski bir geleneğin günümüze kadar uzanmış hali semt pazarları. Her yerde her adım başında dev marketler açılsa da onların yeri bambaşka. Çünkü pazarlar, en tazenin, en ucuzun ve en fazla çeşidin bulunduğu alışveriş yerleri. Bu ürünler sayesinde bazı semt pazarları o kadar popüler ki, insanları tatile gittikleri yörelerde bile kendine çekiyor
Bilim adamları, kansere karşı etkili olabileceğini düşündükleri mor domates yetiştirdiler. Norwich'teki John Innes Merkezi'nden bir ekip, mor domatesi, "antosiyanin" adlı bir antioksidan pigmenti açısından zengin aslanağzı çiçeğinin genlerini domatese aşılayarak elde etti.
Köylülerin bahçelerinde ve tarlalarında yetiştirdiği, civardaki dağlardan, dere kenarlarından topladığı ot, sebze ve meyveleri sattığı, dokudukları kumaşları, diktikleri giysileri veya işledikleri bezleri en yakındaki büyük kasabalarda sattığı pazarlar, bugün iktisatçıların piyasa dediği, dünya ekonomisinin kaderinin tayin edildiği alışveriş ortamlarının atası.
Son dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkAnadolu’nun en saf ürünlerini son derece dozunda duru ve rafine dokunuşlarla şekillendiriyor. Savaş Zafer, yaşadığı toprağın kültürüne sahip çıkan ve malzemesinin kıymetini bilen, özetle yeni nesle dair umutlarımızı canlandıran şeflerden. Bundan sonra adını çok daha fazla duyacağımıza eminim.
#Savaş ZaferMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekGeçmişte yaşadıklarımız, öğrendiğimiz bilgiler, edindiğimiz deneyimler… Hepsi hafızamıza emanet. Yaş ilerledikçe hafızamızda bazı zayıflamalar meydana gelebilir. Bunun nedeni stres, uykusuzluk, bazı hastalıklar ve yetersiz beslenme gibi birçok faktöre bağlı olabilir. Hafızamızı korumak ve geliştirmek için çok önemli olan beslenme konusunda destekleyici gücü kanıtlanmış somondan brokoliye her damak tadına uygun birçok seçenek var; düzenli olarak öğünlerinize ekleyebileceğiniz lezzetleri listeledik.
#Dr. Ayça KayaPepino, kavuna benzeyen görümüyle dikkat çeken meyvelerden biri. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle de sağlığa faydalı. Türkiye'de de yetiştirilen pepino meyvesinin nasıl yendiği de merak ediliyor. Peki pepino nedir, nerede yetişir? Pepino nasıl yenir? İşte pepino meyvesinin faydaları
#Pepino NedirGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkGeçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#Gastronomi2023 yılının en çok konuşulan gastronomi hadiselerinden biri Michelin Rehberi’nin değerlendirdiği restoranlarımız ve yıldız kazanan şefleriydi. Biz de bu yılbaşında Michelin yıldızı alan restoranlarımızın şeflerinin elinden çok özel lezzetleri mutfaklarımıza taşımak istedik. Yılbaşı akşamı klasiklerin dışına çıkıp misafirlerini şaşırtmak ve ihtişamlı bir sofra kurmak isteyenler için yeni yıla yakışan yıldızlı tarifler aldık.
#YılbaşıDile kolay, asırlar boyu 33 medeniyet görüp geçirmiş Diyarbakır... Hal böyle olunca da geçmişin tadının, kokusunun ve dokusunun yoğun hissedildiği bir yerle karşılaşmak sürpriz değil. Kültürün şehrin yeme-içme sahnesine yansıması da önemli bir avantaj ama şimdiye dek bunun üzerinde pek durulmamış. Bana göre gastroturistleri ziyadesiyle memnun edecek bir altyapısı var.
#Ebru Erke