Almanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Schwandorf’ta 17 Aralık 1988’de aşırı sağcı Josef Seller’in kundakladığı evde hayatını kaybeden Fatma Can (44) Osman Can (50), oğulları Mehmet Can (12) ile Alman Jurgen Hubner (47) için olayın gerçekleştiği evin önünde bir anma töreni düzenlendi.
#ALMANYAHannover Başkonsolosu Gül Özge Kaya, Almanya’da işlenen ırkçı ve alçakça saldırıların Türk toplumunda derin izler bıraktığını söyledi. Almanya’da yaşayan Türklerin, toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Başkonsolos Kaya, “Irkçı saldırıların titiz soruşturmalarla aydınlatılmasını, faillerin caydırıcı cezalara çarptırılmasını ve saldırıların tekrarlarının önlenmesini bekliyoruz” dedi.
#ALMANYAYurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 2018 yılından bu yana paylaşılan ‘Yurt Dışındaki Türk Varlığını Hedef Alan Saldırılar Raporu 2021’, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak 4 dilde yayınlandı.
#Yurtdışı Türkler Ve Akraba Topluluklar Başkanlığı31 yıl önce Almanya’nın Kempten kentinde 5 yaşındaki Ercan’ın hayatını kaybettiği kundaklama olayıyla ilgili savcılık yeniden soruşturma başlattı. Savcılık, olası görgü tanıklarına ulaşabilmek için konuyu, aydınlatılamayan olayların ele alındığı ZDF kanalındaki ‘Aktenzeichen XY... ungelöst’ (Dosya numarası XY... çözülmemişler) programına taşıdı.
#AlmanyaTürklere yönelik ilk ırkçı saldırı tarihi 1 Ocak 1981’e uzanıyor. İlk kurban ise Seydi Battal Koparan. 1969 yılında Almanya’ya gelen Seydi Battal Koparan, 5 çocuğu ve eşiyle Baden Württemberg Eyaleti’nin Ludwigsburg kentine bağlı Gündelsbach’ta yaşıyordu. 45 yaşındaki Koparan, 1980’i 1981’e bağlayan yılbaşı gecesi eve dönmeyen engelli oğlunu aramaya çıktı.
#Anne FrankAlmanya’da geçen çarşamba gecesi neo-Nazi teröristin yaptığı katliamın yankıları sürüyor. Bu ülkede yaşayan Türkler kaygılı. Offenbach’ta yaşayan Karslı Recep, “Korkuyoruz, her an bizim de başımıza böyle bir felaket gelmesinden. Geceleri derin uykuya dalmaktan korkuyoruz” diyor.
#AlmanyaAlmanya’nın Mölln kentinde, 23 Kasım 1992’de aşırı sağcılar tarafından kundaklanan evde yaşamını yitiren Bahide Arslan, Yeliz Arslan ve Ayşe Yılmaz anıldı. Irkçılığın kınanması ve benzeri saldırıların bir daha yaşanmaması amacıyla düzenlenen programa, Türkiye’nin Hamburg Başkonsolosu Yonca Sunel, Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels, olayda hayatını kaybedenlerin akrabaları ve çevrede yaşayan Almanlar katıldı.
#Yonca SunelAlmanya’nın Bavyera Eyaleti sınırları içinde kalan Svhwandorf kasabasında 1988’de Neonazi Josef Seller’in kundakladığı evde hayatını kaybeden Osman Can, eşi Fatma Can, oğlu Mehmet Can ile Jürgen Hübner, ölümlerinin 28’inci yılında iki ayrı törenle anıldı.
#ALMANYAAlmanya'nın Mölln kasabasında ırkçı kundaklama sonucu üç kişinin öldüğü, dokuz kişinin yaralandığı yangının üzerinden 21 yıl geçti. Kundaklamanın 21. yıldönümü münasebetiyle bir açıklama yapan İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, 'Mölln hadisesi yaşanalı yirmi yıldan fazla oldu ve bizler hâlâ bir adım dahi ilerleme kaydedilmediği hissini taşıyoruz.” dedi.
Bu hafta İçişleri Bakanları Konferansı, Selefiler hakkında bir yasağı görüştü. Radikal Selefi grubun yaklaşık 200 aktif üyesi ve tüm Almanya çapında 2 bin 500 destekleyicisi bulunuyor. Kışkırtıcı vaazlarıyla 4 milyon Müslümanın itibarını zedeliyorlar. Bu tür eylemler, sadece göçmenlere karşı tavır alanların işine yarıyor. Bu tür kışkırtıcı eylemcilerin arasında neredeyse hiç Türk bulunmuyor.