Güncelleme Tarihi:
Mölln'deki yangında hayatını kaybedenler için Mölln Belediyesi ve "Anıları Canlı Tutma Mücadelesi İnisiyatifi" tarafından düzenlenen anma törenine, Hamburg Başkonsolosu Mehmet Fatih Ak, Konsolos Berati Alver, Muavin Konsolos Nağı Tayru, Din Hizmetleri Ataşesi Cahit Küçükyıldız, Mölln Belediye Başkanı Jan Wiegels'in yanı sıra birçok kişi katıldı.
Törende ölenlerin ruhlarına dualar edilip Kuran-ı Kerim okundu. Arslan ailesine mezar olan evin önüne çelenk bırakılmasının ardından belediyenin düzenlediği etkinlikte ırkçılığa karşı mesajlar verildi.
DERS ALINMADI
Etkinlikte konuşan Başkonsolos Ak, Almanya'da ırkçı kundaklama ve cinayetlere kurban gidenleri andı. İşlenen ırkçı cinayetlerin hedefinin tolerans ve karşılıklı saygıya saldırı olduğunu ifade eden Ak, "Sadece bugünü anmakla kalmayıp gelecekte bundan ders çıkarılmasını ümit ederdik. Ama 1988'de Schwandorf'ta, 1993'te Solingen'de düzenlenen ırkçı saldırıların ardından 8 Türk'ün NSU tarafından ırkçı motifle işlendiğinin ortaya çıkması endişelerimizi artırdı" dedi.
Almanya'da camilere ve göçmenlere yönelik giderek artan ırkçı saldırılar nedeniyle iyimser olamadıklarını ifade eden Ak, "Alman devletinin konuyla en etkin şekilde mücadele edeceği ümidimizi yitirmiyoruz. Alman resmi kurumlarından beklentilerimiz, herkesin inanç ve kültürünü özgürce yaşayabilmelerine ortam oluşturmalarıdır" diye konuştu.
Mölln Belediye Başkanı Wiegels ise son dönemlerde mültecilerin aşırı sağcılar tarafından malzeme olarak kullanıldığına dikkati çekti. Wiegels, bu sorunlarla en etkin mücadelenin, göçmenlerin topluma entegre olmasına destek sunma, "hoş geldin" kültürünü geliştirme ve göçmenlerin sorun olarak değil, toplumun zenginliği olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi