Almanya’nın Schwandorf kentinde, 17 Aralık 1988 tarihinde aşırı sağcı Josef Seller’in kundakladığı evde hayatını kaybeden Fatma Can (44), Osman Can (50), oğulları Mehmet Can (12) ve Alman vatandaşı Jürgen Hübner (47) için bir anma töreni düzenlendi.
#AlmanyaAK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, 23 Kasım 1992’de 3 Türk’ün ölümüyle sonuçlanan Almanya’nın Mölln şehrindeki ırkçı saldırının unutulmaması ve unutturulmamasının, ırkçı, İslam düşmanı saldırıların bir daha yaşanmamasının herkesin asli sorumluluğu olduğunu söyledi.
#Zafer SırakayaBundan tam 31 yıl önceydi. Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletine bağlı Solingen kentinde aşırı sağcı, ırkçı Neonazi 4 Alman genci, 29 Mayıs 1993’ün ilk saatlerinde Türklerin oturduğu bir binayı benzin dökerek ateşe verip kundakladı. Kısa sürede alevler içinde kalan binada Genç ailesi 5 canını kaybetti, çoğu ağır 17 kişi de yaralandı.
#AlmanyaBerlin Duvarı’nın yıkılışının 35’inci yılında düzenlenen bir etkinlikte, duvarların yıkılmasının Türkiye kökenli işveren ve işçilerin üzerindeki etkileri ele alındı. Berlin Alevi Toplumu ve TBB’nin desteğiyle Berlin Türk-Alman İşverenler Birliği’nde düzenlenen (TDU) ‘Duvar: Biz de vardık’ adlı panele TDU Başkanı Remzi Kaplan ve eski işçi temsilcisi Mustafa Yeni katıldı. Paneli, eski sendikacı ve TBB Sözcüsü Safter Çınar yönetti.
#AlmanyaAlmanya’nın Bavyera eyaletine bağlı Schwandorf’ta 17 Aralık 1988’de aşırı sağcı Josef Seller’in kundakladığı evde hayatını kaybeden Fatma Can (44) Osman Can (50), oğulları Mehmet Can (12) ile Alman Jurgen Hubner (47) için olayın gerçekleştiği evin önünde bir anma töreni düzenlendi.
#ALMANYAHannover Başkonsolosu Gül Özge Kaya, Almanya’da işlenen ırkçı ve alçakça saldırıların Türk toplumunda derin izler bıraktığını söyledi. Almanya’da yaşayan Türklerin, toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Başkonsolos Kaya, “Irkçı saldırıların titiz soruşturmalarla aydınlatılmasını, faillerin caydırıcı cezalara çarptırılmasını ve saldırıların tekrarlarının önlenmesini bekliyoruz” dedi.
#ALMANYAHamas’ın İsrail’de giriştiği ve aralarında çok sayıda çocuk ve kadınların da bulunduğu 1300’den fazla insanı katletmesinin, yerli-yabancı 250’nin üzerinde kişiyi rehin almasının savunulacak ve tasvip edilecek hiçbir yönü yoktur. Olamaz da... Buna misilleme olarak İsrail’in Gazze’ye bomba ve kurşun yağdırarak aralarında en az 724 çocuk ve genç ile 458 kadının da bulunduğu 2 bin 300’den fazla Filistinli insanı katletmesinin de savunulacak ve tasvip edilecek de hiçbir yönü yoktur. Olamaz da...
#AlmanyaNazi döneminde ülkeyi terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Alman’a başka ülkeler kapılarını açtıkları için Almanya Federal Cumhuriyeti’nin resmen kuruluşunun yolunu açan ve 23 Mayıs 1949 tarihinde kabul edilen Alman Anayasası’nın 16. maddesinde, “Politik takibata uğrayanlar iltica (sığınma) hakkına sahiptir” denilmektedir. Bu madde, 1993 yılına kadar geçerli kaldı.
#ALMANYAEvet... Bundan tam 30 yıl önceydi. 29 Mayıs 1993’te Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV-NRW) eyaletinin başkenti Düsseldorf yakınlarındaki Solingen kentinde aşırı sağcı Alman Neonaziler, Türklerin oturduğu bir binayı kundakladılar. 4 yaşındaki Saime Genç, 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülüstan Öztürk çocukluklarını, 18 yaşındaki Hatice Genç de gençliğini yaşayamadan cayır cayır yanarak can verdiler.
#SolingenSolingen katliamında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine katılan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, aşırı sağ şiddete karşı çok net konuştu: “Susmak ve sessiz kalmak yerine, onlara karşı mücadele vermek için bizim medeni cesarete ihtiyacımız var. Solingen’deki o korkunç cürümden 30 yıl sonra da hâlâ şaşkın, öfkeli ve üzgünüz ama sindirilmiş, korkutulmuş, çaresiz, elimiz kolu bağlı da değiliz. Bu acı asla dinmeyecek.”
#SolingenHamburgu’da yaşayan ve uzun yıllardır ırkçılık karşıtı etkinliklerin içinde yer alan sosyolog Gürsel Yıldırım’ın hazırladığı ‘Hamburg’da ‘Irkçılığa Karşı Göçmenlerin Öz Örgütlü direnişi’ konulu sergi, Köln Üniversitesi’nin ‘Diversity Week’ (Çeşitlilik Haftası) kapsamındaki etkinlikler çerçevesinde açıldı.
#AVRUPADAN HABERKuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu FÖTEV NRW’nin Dortmund’da gerçekleştirdiği ‘Vizyon 2023’ toplantısına sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ve eğitim gönüllüleri katıldı. Ana dili, eğitim ve eşit haklar için mücadele kararı alınan toplantıda konular belirlendi ve çalışma grupları oluşturuldu.
#Kuzey Ren VestfalyaHamburg’da 37 yıl önce ırkçı dazlaklar tarafından katledilen Ispartalı Ramazan Avcı, isminin verildiği meydanda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan avukat Ünal Zeran, Almanya’da ırkçı tehdidin görmezden gelindiğini söyledi. Zeran, “Irkçı cinayetlerdeki politik sebepleri görmezden gelenler ve ırkçılık kurbanlarının sayısını mümkün olduğunca az göstermeye çalışanlar bu cinayetleri aydınlatamaz” dedi.
#Almanyaİki Almanya’nın birleşmesinden sonra artan yabancı düşmanlığı ve ırkçılık motifli şiddetin sembollerinden biri haline gelen Mölln kurbanları, saldırının 30’uncu yıl dönümünde düzenlenen törenlerle anıldı. Törenlerde yapılan konuşmalarda ırkçılıkla mücadelede daha etkin çalışmalar yürütülmesi gerektiği belirtilirken, yangında annesini, kızını ve yeğenini kaybeden Faruk Arslan, “Tüm Almanlara ya da Almanya’ya aşırı sağcı diyemem, bu bana uymaz. Ailemi yakan, kalbime acı salan iki aptaldı. Ama biz yılmadık, yılmayacağız. Bugün olduğu gibi her zaman burada olacağız ve mağdurlar olarak sesimizi duyurmaya devam edeceğiz” dedi.
#Mölln KurbanlarıTBMM Başkanı Mustafa Şentop, Almanya Federal Meclis Başkanı Barbel Bas ile bir araya geldi. Şentop görüşmede, “FETÖ ile mücadelemizde Alman makamlarından artık somut ve etkili bir iş birliği bekliyoruz” ifadelerini kullanarak, “Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dışarıda bırakmaya çalışan enerji projelerinin AB’nin çıkarına olmadığını da vurgulamak istiyorum” dedi.
#Mustafa Şentop