CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bağımsızlık kavramı gerçekten çok önemli. Ülkeler veya milletler hukuken bağımsız olabilirler ama gerçek anlamda bağımsızlık bunun çok ötesine giden bir kavramdır diye düşünüyorum. Hukuki bağımsızlığın yanı sıra ekonomik, teknolojik yetkinlikler, kurumsal yetkinlikler de fiili anlamda, gerçek anlamda bağımsızlık için çok kıymetlidir” dedi.
#Cevdet YılmazLondra Yunus Emre Enstitüsü, ‘Kültür Sanat Konuşmaları Serisi’ kapsamında Türk sinemasının tarihini ve kültürünü inceleyen ‘Farklı Türde Yakın Karşılaşmalar: İşgal Altındaki İstanbul’da Sinema ve Modernite (1918-1923)’ başlıklı bir panel gerçekleştirdi.
#LondraÇok tutmuş gençlik serisi ‘Açlık Oyunları’nın beşincisi ‘Kuşların ve Yılanların Şarkısı’, diktatör Coriolanus Snow’un gençlik dönemini anlatıyor. 2012’deki ilk film hariç serinin bütün adımlarını yöneten Francis Lawrence’ın imzasını taşıyan yapımda Tom Blyth, Rachel Zegler, Peter Dinklage, Jason Schwartzman ve Viola Davis gibi isimlerden oluşan yepyeni bir oyuncu kadrosu var.
#Uğur VardanHerkesin birbirini pohpohladığı ekranlarda düşündüğünü kılıfa gerek duymadan açıkça söyledi. Sığlığa, salaklığa tahammülsüzlüğünü dile getirdi. Dayanaklı, içi dolu, deneyimli, düşünen, algısı ve zekası yüksek sanatçı, oyuncu, televizyoncu Okan Bayulgen’den gelince bu tepkiler, ister istemez dikkate alındı. Sivri olmayı göze aldı. Sıradanlıktan uzak, enerjisi yüksek, yenilikçi, müthiş bir sanatçı...
#Okan BayülgenHerkesin birbirini pohpohladığı ekranlarda düşündüğünü kılıfa gerek duymadan açıkça söyledi. Sığlığa, salaklığa tahammülsüzlüğünü dile getirdi. Dayanaklı, içi dolu, deneyimli, düşünen, algısı ve zekası yüksek sanatçı, oyuncu, televizyoncu Okan Bayulgen’den gelince bu tepkiler, ister istemez dikkate alındı. Sivri olmayı göze aldı. Sıradanlıktan uzak, enerjisi yüksek, yenilikçi, müthiş bir sanatçı...
#Okan BayülgenAlexis Wicks ‘Kızıldeniz’ ile geniş literatür bilgisini tarih felsefenin içinde yoğururken merkezde tuttuğu amaca kolaylıkla dönme refleksine sahip bir çalışma sunuyor. Kızıldeniz üzerinden bir tarih felsefesi yanında Osmanlı tarihyazıcılığının imkânlarını düşünmek için çıtası yüksek, hayli zengin bir kitap...
#KızıldenizAysu Altunay imzalı ‘Aristo’nun Rüyası’ uyumsuz bir bireyin içindeki boşlukla yüzleşmesini konu edinen, felsefi açımlamalarıyla dikkat çeken bir novella. Kadim filozoflardan modern filozoflara, hatta çağımız düşünürlerine kadar geniş bir yelpazede günümüz toplumunu irdeleyen felsefi bir teatral metin.
#Aristo'nun RüyasıOnun için söylenecek çok söz var. Dizilerde canlandırdığı karakterler, tiyatroda sahnelediği oyunlar, şiirleri, eğitimleri... Son dönemde ülkenin en ses getiren, beğenilen, yüksek bütçeli oyunlarının yapımcılığında imzası var. Şu sıralar Zorlu PSM’de sergilenen iki oyunla tiyatro seyircisinin karşısında; ‘1923’ ve ‘Küheylan’. Kerem Alışık ile bir araya geliyoruz; oyunculuğu, hayatı, pişmanlıkları, aşkı ve yalnızlığı konuşuyoruz: “Yalnızlığın kadarsın bu hayatta, onun için yalnızlığın mis gibi kokmalı.”
#Kerem AlışıkKocaeli Şehir Hastanesi ve Yapımı Tamamlanan Diğer Projelerin Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi sağlık alanında küresel bir cazibe haline dönüştürmekte kararlıyız. Yabancıların ülkemize olan ilgisi de giderek artıyor” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKültürel bakımdan ‘Yeni bir Perikles dönemi’, ‘Altın çağ’, ‘Weimar Rönesansı’ gibi ifadelerle anılan Weimar Cumhuriyeti, Almanya’da imparatorluğun sonuyla başlayıp Nazilerin iktidarı ele geçirmesiyle sona eren dönemin adıdır. Peter Gay’in ‘Weimar Kültürü’ kitabı, bu dönemin biyografisi olarak okunabilir.
#Weimar KültürüSanatatak’ın kurucusu ve eleştirmen Ayşegül Sönmez, çağdaş sanatı daha iyi anlayıp izlemek isteyenler için başucu kaynağı olacak bir kitap hazırladı. ‘Çağdaş Sanat Var mı?’da kafaları kurcalayan 30 soruya düşünsel derinliği olan ‘anlaşılır’ yanıtlar veren ve “Bu da sanat mı diye bıkmadan sormalıyız” diyen Sönmez’le kitabını konuştuk: “Bu kitap, çağdaş sanata aşk gibi yaklaşıyor galiba. Ona karşı, onun yanında, onunla kavga eder, onu aldatır, ona karşı çaresiz gibi...”
#Ayşegül SönmezCUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, Kayseri'de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından düzenlenen 'Erciyes İlahiyat Zirvesi 2022' programında konuştu. Kalın, "Düşünce, felsefe, tarih ve bilim tarihini kadim Yunan ile başlatmak Avrupa merkezli bakış açısının bir yansımasından ibarettir. Tarih perspektifi o kadar önemli ki bizim bu manada tarihi yeniden yazmamız gerekiyor. Avrupa merkezli tarih kalıplarının dışına çıkarak, kendi tarihimizi, kendi terimlerimizle, kendi dönemlendirmelerimizle ve kendi yaklaşımlarımızla yeniden yazmamız gerekiyor" dedi.
#KayseriSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMBelli başlı konular hakkında insanlara bilgi vermek amacıyla kaleme alınmış yazılara metin denir. Metinler kendi içerisinde sanatsal (kurmaca) ve öğretici olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Öğretici metinlerde örnekleme, tanık gösterme ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yöntemleri kullanılır. Gazete çerçevesinde gelişen metinler ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimKökeni asırlar öncesine dayanan ve sömürgeciler tarafından yasaklanan Ori Tahiti, son 60 yılda küllerinden doğdu. Bugün dünyanın dört bir yanından kadınlar bu dansı öğrenmek için kurslara gidiyor, uluslararası yarışmalara katılıyor. En popüler olduğu yerlerden birinin yasaklayanların ülkesi Fransa olması ise kaderin bir cilvesi adeta...
#TahitiOsmanlı sanat hayatında derin izler bırakmış Şehzade Abdülmecid Efendi, çoğu ilk kez yan yana gelmiş seçkiyle Sabancı Müzesi’ne (SSM) konuk oluyor. Resmin yanı sıra hat, müzik ve edebiyatla da ilgilenen, pek çok sanatçının ve kurumun da hamiliğini üstlenmiş Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatı üzerine kurgulanan “Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi” sergisini yarın açılıyor. Sabancı Holding’in desteğiyle açılan sergi 1 Mayıs 2022 tarihine kadar sürecek.
#Şehzade’Nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid EfendiPek çok yorumcu, özellikle realistler için Hegemonya tanımı ortaktır. Hegemonya kavramı, basit devletten devlete ilişkilerden çok daha geniş bir ilişki ve süreç dizisini kapsadığı için daha tartışmalı hale gelmiştir. Peki, Hegemonya nedir, ne anlama gelir tüm detayları ile derledik.
Bir restorana sadece yemek yemek için mi gideriz? Restorandaki ortamın, çalışanların, çalan müziğin hiç mi önemi yok? Sevdiğimiz bir mekâna yönelik ağır eleştiriler duysak, bu bizi oraya gitmekten alıkoyar mı mesela? Ertuğrul Özkök’ün geçen hafta köşesinde bu konuyla ilgili yazdığı yazıdan yola çıktık, şeflere, gastronomi ve kent yazarlarına sorduk.
#GazetehaberleriÖnümüzdeki dönemde Afganistan’dan gelecek haberlere hâkim olacak temalar şimdiden az çok şekilleniyor. Kabil’e giden meslektaşlarımız Fevzi Kızılkoyun ile Selçuk Şamiloğlu’nun dün Hürriyet’in birinci sayfasında “Taliban kararttı” başlığıyla manşetten yayımlanan haberleri, herkesi Afganistan’da bekleyen yeni dönemi oldukça çarpıcı bir şekilde anlatıyordu.
#YAZAR