Gerçekleşme ihtimali bulunan ya da gerçeküstü olayların anlatıldığı, serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan kurgusal metinlere hikaye denir. Hikayeler anlatım tekniklerine göre üçe ayrılır. 1- Durum Hikayesi 2- Olay Hikayesi 3- Modernist hikaye. Modernist hikayenin özelliklerini ve temsilcilerini örnek metinlerle birlikte derledik.
#EğitimFransız sinemasının unutulmaz yaratıcılarından Jacques Tati’nin klasikleşmiş karakteri Bay Hulot’nun serüvenlerini anlatan ‘Bay Hulot’nun Tatili’, ‘Amcam’ ve ‘Oyun Vakti’, ‘Başka Sinema’nın özel programı dahilinde bu hafta sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.
#Uğur VARDANDC Comics ailesi üyelerinden ‘The Flash’ın ilk solo filmi, ana karakterin küçükken kaybettiği annesini yeniden hayata döndürmek için zamanla oynaması üzerine bir öykü anlatıyor. Günümüz ‘süper kahraman filmleri’ fazla fabrikasyon duruyor. ‘The Flash’ ise tamamıyla olmasa da birçok yönüyle orijinal, farklı, mizah dolu, zekice detaylara sahip bir yapım hüviyetine sahip.
#The Flashİzmir’deki Folkart Gallery, ‘Ayasofya ressamı’ olarak anılan Türk resminin büyük ismi Şevket Dağ’ın Türkiye tarihindeki ilk kişisel sergisini ağırlıyor. Hazırlığı dört yıl süren ‘Zaman ve Mekânın Büyüsünde Bir Ressam: Şevket Dağ’ sergisinde aralarında sanatçının başyapıtı ‘Ayasofya İçi’nin de olduğu çeşitli koleksiyonlardan derlenen 60 eser yer alıyor.
#Şevket DağDamon Galgut, 2021 yılı Man Booker Ödülü’ne değer görülen ‘Vaat’ adlı romanında Güney Afrikalı -beyaz- bir ailenin 40 yıla yayılan çöküş hikâyesini anlatıyor. Güney Afrika’nın ırk, aidiyet ve toprakla ilgili çözülmemiş sorunlarını zengin bir ailenin tarihiyle ve trajedisiyle birleştiren sorgulayıcı bir hikâye...
#VaatSanat dünyasının gündeminde bir süredir NFT var. Dijital eserlerin blokzincir üzerinden sanatseverlerle buluşması hem sanatçı hem de sanat yatırımcısı için yeni bir kavram. Tabii bu da şu soruyu akla getiriyor: “Fiziksel sanat eseri mi NFT mi daha değerli?” Bu konuyu işin uzmanlarıyla ve sanatçılarla tartıştık.
#NFTDoğumunun 100. yılında saygıyla andığımız Yusuf Atılgan, çok az eser vermişti; iki roman, bir hikâye kitabı. Uzun süre çiftçilikle uğraştı, hayattayken görünürlüğü, tanınırlığı azdı. Ne var ki 80’lerden sonra sinemaya uyarlanan ‘Anayurt Oteli’nin de etkisiyle yeniden keşfedildi. Bugün edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen Atılgan, bütün anlatılarında yalnız ve yabancılaşmış insan temasını çeşitli veçheleriyle incelemişti. Aylaklığı bir değer olarak savunan C’nin susuşu bir boyun eğiş değil; tıpkı ‘Anayurt Oteli’ndeki Zebercet gibi, susarak direnmektir.
#Yusuf AtılganYazarlığından önce sanatçı hamiliği ve koleksiyonculuğuyla tanınan Gertrude Stein’ın ilk kült eseri ‘Üç Hayat’, üç yoksul kadının yaşamının ayrıntılarında dolaştırıyor okuyucuyu. 1909’da yayımlanan kitaptaki anlatım biçimleri, dönemine göre öncü bir yerde duruyor.
#Üç HayatYıllardır üzerine umutsuzluk bulutları çöken İstanbul yeni bir kültürel patlamanın eşiğinde. Uzmanların şimdiden Türk sanatında ‘üçüncü dalga’ dedikleri bu atılımın en önemli ayağı Dolapdere’de açılan çağdaş sanat müzesi Arter. Dünyadaki benzerlerine meydan okuyan Arter sanat dünyamızda oyunu değiştirecek. Kurucu direktörü Melih Fereli’yle bir araya geldik. Müzenin kuruluşuyla ilgili bilinmeyenleri, Koç ailesinin rolünü ve projenin misyonunu konuştuk.
#Dolapdereİsmi yanıltmasın; ‘Süper-Erkek’, best-seller tarzı bir aşk romanı değil. Evet, hikâye aşk ve çağına göre çok cesur anlatımlarla cinsellik barındırmakla birlikte, romanın merkezindeki aşk ve cinsellik Jarry’nin çağının bütün fikirlerini kat eden dehasına özgü bir istihza ve karmaşıklıkta işleniyor. Alfred Jarry’nin 1902’de yazdığı bu eser, modern çağa ve romana dair bir manifesto niteliğinde.
#SÜPER-ERKEKBoğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi ve BÜYEM iş birliği ile düzenlenen 'Yaratıcı Yazarlık Eğitim Programı', dileyen herkesin katılımına açık olarak; hafta içi / hafta sonu program seçeneği ile başlıyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiAit olmadığı sulardan, âşık olduğu kız için kurtulmaya çalışan bir gencin öyküsünü anlatan ‘Tam Gaz’, sinema tarihinden birçok suç filmine saygı duruşunda bulunuyor. ‘Uyumsuz’ serisiyle tanınan Ansel Elgort’un yanı sıra Kevin Spacey, Jamie Foxx ve Jon Hamm’in sürüklediği yapımın en güzel yanı, ‘soundtrack’indeki enfes müzikleri...
#Tam GazRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriEco, Jameson, W. G. Sebald... İnsanı mutlu eden yazarlar bunlar. Yazılarıyla bizim gibi gerçek insanlara düşünme biçimi veren yazarlar. Hem nasıl düşüneceğini bilmek hem düşünme biçimini hayatın her alanında kullanmak... İnsan kendisi için bundan daha değerli ne yapabilir.
#KitapsanatProfesör Jocelyn Cesari, hem Harvard Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde dersler veriyor hem de okulun ‘Batı’da İslam’ adlı fakülteler arası programının yöneticiliğini yapıyor. ABD ve İngiltere’deki farklı üniversitelerde ses getiren çalışmalar yapan Fransız akademisyen, 2003’teki Irak işgalinin ardından ABD’nin el koyduğu Saddam Hüseyin arşivlerini çalışma izni verilen az sayıdaki isimden biri. O dönemki çalışmalarını ‘Müslüman Demokrasinin Uyanışı: Din, Modernite ve Devlet’ adıyla kitaplaştırdı. Bu dönem Harvard’da ‘Tanrı adına şiddet’ isimli bir yüksek lisans dersi veriyor.
#AbdTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin ikinci sergisi ‘Lütfen rahatsız etmeyin’, İstanbul Modern’de 7 Nisan’a kadar devam edecek. Sergi küratörü Ertuğ Uçar tarafından belirlenen ‘tatil fikri’, çağdaş sanatçılar tarafından şekilleniyor.