Almanya’da yaşayan Türk toplumunun uzun yıllardır hayalini kurduğu çifte vatandaşlığın da yer aldığı Modern Vatandaşlık Yasa tasarısı Federal Meclis oturumunda ele alındı. Sözlü atışmaların yaşandığı oturum sonrası tasarı İçişleri Komisyonu’na gönderildi. Konuşmasında Mevlüde Genç’ten örnek veren Yeşiller milletvekili Filiz Polat duygulu anlar yaşadı.
#CDU/CSUAlmanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, Koalisyon Sözleşmesi’nde öngörülen şekilde Alman Vatandaşlık Yasası’nda reform yapmak için harekete geçti.Ve Federal İçişleri ve Yurt Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan Modern Vatandaşlık Yasa Tasarısı, 23 Ağustos 2023 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
#AVRUPADAN HABERHürriyet’e konuşan Almanya Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, çifte vatandaşlık reformuyla herkesin Alman toplumunun parçası olacağını söyledi. Bakan Nancy Faeser, Türkiye ile göç anlaşmasının da güncellenmesi gerektiğini belirtti.
#Nancy FaeserAlmanya’da yaşayan göçmen kökenlilerin ve Türklerin uzun yıllardır hayalini kurduğu çifte vatandaşlığa imkân tanıyan ‘Modern Vatandaşlık Yasası’ 27 Haziran’dan itibaren yürürlüğe giriyor. Önce Federal Meclis ardından Eyaletler Meclisi’nde onaylanan yasa, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in imzalamasından sonra bugün itibariyle resmi gazetede yayımlandı. Yasa, Steinmeier’in imzasından 3 ay sonra yasa yürürlüğe giriyor.
#ALMANYAFederal İş Ajansı’nın resmi verilerine göre Almanya’da şu anda 2 milyon 805 bin işsiz vardır. Aynı kurumun verilerine göre de ülke genelinde 800 binin üzerinde boş işyeri bulunmaktadır. Bu kadar çok işsiz olduğu halde, aranan niteliklere sahip olmadıkları için bu işyerleri doldurulamamaktadır.
#AlmanyaModern Vatandaşlık Yasası’nın yürürlüğe girmesi için son bir adım kaldı. Federal Meclis’ten sonra Eyaletler Meclisi de koalisyon ortaklarının hazırladığı yasayı onayladı. Şimdi sıra Cumhurbaşkanı Steinmeier’de. Steinmeier’in imzalamasının ardından yasa üç ay sonra (mayıs ayında) yürürlüğe girecek.
#ALMANYAAlmanya’da Türklerin yıllardır hayalini kurduğu çifte vatandaşlığı da kapsayan Modern Vatandaşlık Yasası Federal Meclis’in cuma günkü oturumunda yapılan oyalamada kabul edildi. Yapılan oylamada 639 milletvekili oy kullandı. 382 milletvekili yasaya ‘Evet’ derken, 234 milletvekili ise ‘Hayır’ oyu kullandı. Oylamada 23 milletvekili de çekimser kaldı. Koalisyon ortakları SDP, Yeşiller ve FDP’nin hazırladığı yasanın şubat veya mart ayında Eyaletler Meclisi’ne gitmesi bekleniyor. Yasaya karşı çıkan muhalefet partileri çoğunluğu sağlayamadığı için vatandaşlık yasasının çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.
#AVRUPADAN HABERSPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti, Almanya’nın bir refah ülkesi olarak kalabilmesi için yaşlanan nüfusu da göz önünde bulundurarak Alman Vatandaşlık Yasası’nda köklü bir reforma gidilmesinde kararlı bir tutum sergiledi. Eylül ayında Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen ‘Modern Vatandaşlık Hakkı Yasa Tasarısı’, perşembe günü Federal Meclis’te tam 90 dakika tartışıldıktan sonra Federal Meclis İçişleri Komisyonu’na havale edildi.
#Almanya‘Pass(t) uns allen’ inisiyatifi, yarın Federal Meclis’te ilk kez ele alınacak ‘Modern Vatandaşlık Yasası’ndaki kısıtlamaların kaldırılması, Meclis görüşmelerinde tasarının çeşitli ve demokratik bir göç toplumunun gerçeklerine göre uyarlanması için bir gösteri düzenliyor.
#AlmanyaAlmanya’da çifte vatandaşlık yolunun açılmasını ‘tarihi bir gelişme’ olarak niteleyen TBB Sözcüsü Safter Çınar, Almanya’nın değerlerine saygı gösterilip gösterilmediğinin saptanması konusunda yasal olmayan yöntemlere başvurulabileceği tehlikesine dikkat çekti. TBB, Alman vatandaşlığını kaybedenlere sorun çıkarmadan yeniden Alman pasaportu verilmesini de talep etti.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP, 7 Aralık 2021 tarihinde imzaladıkları ‘koalisyon sözleşmesi’nde yer alan ve ‘çifte vatandaşlık’ yolunu açan Modern Alman Vatandaşlık Yasası’yla ilgili ilk somut adımı attı. Ve bu geçen çarşamba günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser öncülüğünde hazırlanan tasarı kabul edildi.
#AlmanyaAlmanya’da ‘çifte vatandaşlık’ ve Alman vatandaşlığına geçme koşullarının kolaylaştırılmasını sağlayan Alman Vatandaşlık Hakkının Modernleştirilmesi Yasası Tasarısı, Bakanlar Kurulu’nda kabul edildi. Tasarının önümüzdeki aylarda Federal Meclis’te görüşülüp hayata geçirileceği açıklandı.
#AlmanyaAlmanya’da 8 Aralık 2021’de iktidara gelen SPD, Yeşiller ve FDP’nin bir gün önce imzaladıkları Koalisyon Sözleşmesi’ne bakıyorum. 178 sayfadan oluşan Koalisyon Sözleşmesi’nin 118’inci sayfasında, “Modern bir Vatandaşlık Yasası yaratacağız. Çoklu vatandaşlık imkânı sağlayıp, Alman vatandaşı olmayı kolaylaştıracağız. Genelde 5 yıl, çok iyi uyum sağlanmış olunması halinde 3 yıl ikâmetten sonra vatandaşlık mümkün olmalı. 3 yıl ikamet edenlere yerleşim hakkı verilmeli. Ebeveynlerden birinin yasal olarak 5 yıl Almanya’da yaşamış olması durumunda, burada dünyaya gelen çocukları doğuştan Alman vatandaşı olacak...” denilmektedir.
#Almanya1960’larda mavi yakalı göçmenlere kapılarını açan Almanya, şimdi nitelikli eleman açığının kapanması için yasal düzenlemelere gidiyor. Son olarak ‘Şans Kartı’ uygulaması bakanlar kurulu tarafından onaylandı. Uzmanlara göre ülkede bugünkü refah düzeyinin korunması için yılda 400 bin kalifiye göçmene ihtiyaç var.
#Almanyaİngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, hazırlanan yeni yasa tasarısı ile İngiltere’ye botlarla kaçak yollardan giren düzensiz göçmenlerin adli inceleme ve kefalete tabi tutulmadan 28 gün içinde sınır dışı edileceğini açıkladı.
#Suella BravermanAvrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Dortmund’ta verdiği iftar yemeğine, T.C. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, T.C. Başbakanlık - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Düsseldorf Başkonsolosu Fırat Sunel, Münster Başkonsolosu Nafi Cemal Tosyalı, Essen Başkonsolosu Şule Özkaya, Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger-Petermann ve sivil kitle kuruluş temsilcileri katıldı.
Türkiye’nin mutat gündem konularından biri: Bedelli askerlik! Başbakan Erdoğan, Orgeneral Başbuğ ile görüştükten sonra bedelli askerliği gündemlerinden çıkardıklarını açıkladı. Bundan 90 yıl önce de bu konu Birinci Meclis’in gündemine getirildi. Bedeli ise altı ay için 200 lira, 1 tüfek ve 100 fişek idi. Geliniz, TBMM’nin gizli celse zabıtlarına bakalım, Mustafa Kemal’in tavrını öğrenelim...
ALMANYA'da Yeşiller Partisi, Almanya'da “opsiyon modeli” olarak bilinen ve ülkede doğan göçmen kökenli çocuklar ile 2000 yılından önce 10 yaşından küçük olup da Alman vatandaşlığını da alanların 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılmakta zorlayan uygulamaya son verilmesini resmen talep etti.