Bahsettiğim “Yeni Türkiye” son 20-30 yılın değil, son asrın sıfatıdır. Onda dahi II. Meşrutiyet’in, Genç Osmanlıların hatta 18. asır Türkiye’sinin temel rolünü unutmamak gerekir. Bu memleket; tıbbiyeye, mühendislik eğitimine, modern topçuluk ve askerliğe ta 18. asırdan ve de Avrupa edebiyatı ile felsefesini asıl kaynaklara inerek en azından 19. asırdan beri inceleme sürecine sahip.
#Yeni TürkiyeJean-François Champollion, Fransa’nın artık tükenen üniversal dâhilerindendi. Yunanca, Latince, İbranca, Aramca ve Kobtça gibi ölü dilleri öğrenmişti. Eski Mısır’ın şifrelerini taşıyan Rosetta Taşı’nı kendi lisan zekâsı fakat üstün matematik bilgisiyle çözmeyi başardı. Eski Doğu’yu ve Mısır’ı öğreten bir öncü filolog ve filozoftur.
#Jean-François ChampollionSon dönemde üniversitelerimizde gittikçe artan sayıda Kürtçe eğitim veren bölüm açılmaktadır. Diğer bir yandan Kürtçe çok geniş bir coğrafyada kullanılmaktadır. Tüm bunların yanında Kürtçe dilinden yapılması gereken çeviriler ve komisyonlar içinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Kürt Dili Ve Edabiyatı Bölümü Nedir?Fars Dili ve Edebiyatı, üniversitelerin Fen - Edebiyat fakültesinde yer alan bir lisans programıdır. Bu bölüm her yıl 80 öğrenci alan İstanbul Üniversitesi dışında 4 üniversitede daha yer alıyor. Fars Dili ve Edebiyatı bölümünün dersleri neler, bölümden mezun olanlar hangi kurumlarda çalışabilir? Merak edenler için tüm yönleriyle derledik.
#Fars Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir?Maalesef tarih eğitiminde de bütün öbür dallarda olduğu gibi iyileştirme değil gittikçe gerileme içindeyiz. Çareyi seçimli derste bulmak iş değil. Matematik, müzik, fen bilimleri, tarih ve edebiyat gibi dalların seçimlik olmaya ve gençlerin eğitim hayatında birkaç yıl bile olsa programdan çıkarılmaya tahammülü yoktur. Düpedüz yarım yamalak insanlar ortaya çıkar.
#Yazarİranlı şair, yazar ve akademisyen Dr. Fatemeh Shams, 19 Aralık’ta İstanbul’da vereceği konferansta şiir tarihine ışık tutacak. Shams, ‘Bulanıklaşan Sınırlar: Modern İran ve Afganistan Şiirinde Muğlak Alanlar’ adlı konferansta merak edilen soruları cevaplandırırken şiir sanatının detaylarını da enine boyuna anlatacak.
#Dr. Fatemeh ShamsSuudi Arabistan’da kadınlara otomobil kullanma hakkından sonra geçen hafta dev bir sıçrama geldi. Veliaht Prens Muhammed bin Selam, ‘Ilımlı İslam’a döneceklerini açıkladı. Bu gelişme, özellikle İslam dünyasında ABD-İsrail ekseninde yeni bir cephe hattı olarak yorumlandı. Bugünlerde ‘Müslüman Kalarak Avrupalı Olmak’ adlı kitabı yayımlanacak İslam felsefesi profesörü İsmail Kara’yla hem ılımlı İslam’ı hem Suudi Arabistan’ı konuştuk. Prof. Dr. Kara’ya göre bu gelişme, Arap Baharı korkusundan bir nefeslenme girişimi...
#GazetehaberleriAğır siyasi gündemin etkisi altında olup da “Aman, şimdi sanat fuarının sırası mı” diyenlere büyük harflerle karşılık verelim: TAM SIRASI! Contemporary İstanbul’un İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman da öyle diyor: “Çok karanlık şeyler yaşadık ama sanat bir rehabilitasyon imkânı sunar. Üstelik bu fuar sadece alışveriş yapılan bir yer değil, aynı zamanda bir kültürel etkinlik alanı, bugün İlhan Koman’ın eserlerini bir arada başka nasıl görebilirsiniz ki?” Fuarı, onunla birlikte gezdik. Sanatçıların, galericilerin, koleksiyonerlerin, sanat eleştirmenlerinin bu yılki fuarla ilgili görüşlerini aldık. Sanat camiasındaki fısıltılara kulak kabarttık. Fuarı nasıl gezmeli, çıkışta hangi mekânlara uğramalı, sıraladık...
#Hasan Bülent KahramanOsmanlı’yı anlamak nereden başlıyor? Türkler, neden büyük işlerin kıyısına kadar gelip duruyor? Özgün insanlarımız giderek azalıyor mu? İlber Ortaylı, ilk cildi büyük ilgi gören ‘Türklerin Tarihi’ serisinin ikincisini henüz yayımladı. Ortaylı’yla kitaptan hareketle bugünün meselelerini konuştuk.
#İlber OrtaylıAK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şiddetin, terörün acıdan, yoksulluktan, gözyaşından başka hiçbir şey getirmediğini belirterek, “780 bin kilometrekareyle bu vatan bizim, bu vatanın üzerinde ameliyat yaptırtmayız, bu vatan bizim. 74 milyonu, kim ameliyat derdine düşüyorsa avucunu yalasın, kusura bakmasın” dedi.
Dr. Mustafa Çeriç (Ceriç) İslam dünyası için çok önemli bir isim. Dünyanın dört bir yanındaki Müslüman din adamları için yeni bir kutup yıldızı gibi. El Ezher’den Oxford’a İslam ve doğu üzerine araştırma yapan akademisyenlerin uğramadan geçemeyeceği bir istasyon. Dünya barışına yaptığı katkı ve hoşgörü kültürünün yayılması yönündeki gayretlerinden dolayı Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO 2003’te ona Barış Ödülü’nü verdi. Britanya İslam Sosyal Bilimleri Kurumu, dinler arası diyaloğa yaptığı katkıdan dolayı ödüllendirdi. 2007’de Tony Blair Vakfı’na şeref üyesi olarak davet edildi.
Melania Gil de Sagredo adında bir genç kız kalkmış İspanya’dan gelmiş, Beyoğlu’nda bir bakkal dükkanı açmış. Yaşı kemale ermiş Yutaka Okuda, Japonya’daki hayatını bırakıp Marmara Denizi’nin kıyısında yeni bir yaşamın kapılarını aralamış. Eamonn Lehane, İrlanda’nın kültürünü, müziğini taşımış.
Okuyacağınız Orhan Pamuk yazısı ve gördüğünüz fotoğraflar üç günlük bir çalışmanın ürünü. Nasıl ortaya çıktığını anlatayım. Tam bir hafta önce bugün, Cihangir’deki yazıhanesinde koşturuyordu Orhan Pamuk. Üst üste dizili kolileri birer birer indirdi, içlerindeki fotoğraf albümlerini tarayıp, seçti.
Bu<B> </B>hafta armağan kitapları yazacağım. Genellikle, değerleri aramızdan ayrıldıktan sonra anısına kitap hazırlanır, bu da iki çeşittir. Biri yazarın, sanatçının, bilim adamının hakkında yazılanlardan oluşur; diğeri de onun adını taşır ama mesleğiyle ilgili incelemelerin toplandığı bir kitap çıkar ortaya.
Adı son yıllarda Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında geçen, 28 yıldır İsveç’te yaşayan Mehmed Uzun (52) sürgünden döndü, İstanbul’a yerleşti. Kürtçe yazdığı sekiz romanı 10 dile çevrilen yazar, modern Kürt romanının yaratıcısı olarak değerlendiriliyor.