Pandemi nedeniyle evde kaldığımız bugünlerde en önemli arkadaşlarımız kitaplarımız. Dünyaca ünlü modaevlerinin kuruluş öykülerinden arşivlerine; Kate Moss, Grace Kelly gibi moda ikonlarının ve ünlü tasarımcıların hayatlarından unutulmaz moda çekimlerine dünya modasının kilometre taşlarını evinize taşıyan coffee table book'lar Beymen web sitesinde sizleri bekliyor.
#Moda KitaplarıHenüz 29 yaşında genç bir kadın, kendini moda editörü ve danışmanı olarak tanımlıyor. Muhafazakâr camianın stil ikonu olarak ilan ettiği Hülya Aslan'ın sosyal medyada rakibi yok. 440 bini aşan takipçisi var. Paylaştığı her fotoğrafa yüzlerce yorum yapılıyor.
Trinny Woodall ve Susannah Constantine, BBC'de yaptıkları ‘‘Ne Giymemeli?’’ adlı televizyon şovunu bir kitap haline getirdi. Her defasında 4 milyon İngiliz kadınını ekran başına toplayan program, alanının en başarılılardan biriydi. Trinny ve Susannah'nın aynı isimli kitabı da büyük bir başarıya ulaştı.
Büyük şehirlerde yaşayanların bir kısmının hayalidir bir gün ata topraklarına dönmek, orada doğayla iç içe yaşayıp üretim yapmak. Çoğu zaman hayallerde kalır ekmek-biçmek… Fakat bunu gerçekleştirenler de var. Köylerine dönen, kendilerine köy bulan ve orada üreterek hayat kuranlar nasıl başardıklarını anlattı.
#Büyük Şehirİkinci el kitapları ‘Hermes Sahaf’ adını verdiği işyerinde satan Ümit Nar, dünya devi Fransız lüks moda markası Hermes’e karşı verdiği isim mücadelesini kazandı. Mahkeme, Nar’ın ‘Hermes’ ismini kullanmasını engelleyen kararı iptal etti. Nar, “İnsanlık tarihine mal olmuş kültürel kavramın herhangi bir şirketin uhdesinde kalmamasını sağladık” dedi.
#İzmirÖğretim programları çocukların neyi, neden, nasıl ve ne zaman öğrenmesi gerektiğini açıklayan metinler. Önemsiz şeyler için zaman ve para harcamamak için hazırlanırlar. Oluşturulan komisyonlar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modelinin dayandığı kuramsal yapıya ve değerlere uygun olarak öğretim programlarını geliştirdiler. Programlar, genel müdürlüklere bağlı komisyonlardan Talim ve Terbiye Kurulu’na onaylanmak üzere gönderildi. Süreç görüşlerin alınması, Talim ve Terbiye Kurulu’nun incelemeleri, değişiklikler ve onaylama ile devam edecek.
#Konuk Yazarİzmir'de ikinci el kitapları 'Hermes Sahaf' adını verdiği iş yerinde satan 16 yıllık sahaf Ümit Nar'ın (51) tescil talebi, dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes’in Türkiye’deki avukatlarının ‘ticari isim ihlali itirazı’ üzerine Türk Patent Kurumu tarafından reddedildi. Ret kararı sonrası Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde Hermes'e karşı dava açan Nar, "Bana bu durum komik geliyor. İzmir'de şubesi olmayan, dünya çapında çok yüksek gelir kategorisindeki bir kesime hitap eden firmayla karıştırılma ihtimalim yok denecek kadar az." dedi.
#İzmirBuenos Aires'ten Melbourne'e dünyayı dolaşan Ayvalık kartpostallarının iki kahramanı... J.D. Contaxis, 19. yy sonunda Osmanlı'nın erken endüstrileşme merkezlerinden Ayvalık'ı kartpostala dönüştürdüğü fotoğraflarla belgelemişti. Gönüllü tanıtım hamlesini yarım yüzyıl sonra “Foto Önder” devraldı. Önder Aksoy, Mübadele'den 18 yıl sonra doğduğu halde babasının arşiviyle 20'nci yüzyılın ilk yarısını ortaya çıkarıp, ikinci yarısını kendi objektifinden kartpostallara taşıdı. Contaxis'in öyküsü henüz yazılamadı, ancak Aksoy'un hayatı ve fotoğrafları kitaplaştırıldı.
#AyvalıkGazeteci, yazar, ‘68 kuşağının uslanmaz bir neferi, uzun yıllar TÜYAP Kitap Fuarları’nın yöneticisi, her şeyiydi Deniz Kavukçuoğlu. Ama hepsinden öte, hep inandığı gibi yaşayan, dolaysız, içten, yalın bir insandı. Az rastlanır güzellikte bir ruhtu. Sonsuzluğa uğurladığımız kültür ve edebiyat emekçisi Deniz Kavukçuoğlu’nun ardından...
#Deniz KavukçuoğluHerkes daha Kraliçe 2. Elizabeth hayata veda etmeden önce, Charles'ın dönemi geldiğinde, İngiliz kraliyet ailesinde bazı şeylerin değişeceğini zaten biliyordu. İleri sürülenlere göre tıpkı İsveç kraliyet ailesinde olduğu gibi Charles da çalışan aile üyelerinin sayısını azaltacak, böylece onların vergi mükelleflerinin omuzundaki yükünü azaltacaktı. Buna bağlı olarak bazı aile üyelerinin unvanları ellerinden gidecekti.
#Angela Kellyİlkokul öğretmeni elinden tutup onu bir kütüphaneye teslim etmiş, o da büyüyüp öğretmen olunca kendi oğlunu… “Kütüphane en güvenli yerdir” diyor, kitap okumayan insanları ise ‘tek kanatlı kuşa’ benzetiyor. “Türk insanının en çok tükettiği besin ekmektir, bu sebeple her semtte bir fırın vardır. Zihnin besini ise kitaplardır. Ben zihinsel besinimizi de elde edebileceğimiz, her semte bir kütüphane istiyorum” diye ekliyor... Türk çocuk edebiyatının çınarı Gülten Dayıoğlu ile buluştuk; dünü, bugünü ve yarını konuştuk. Fotoğraflar: Ozan Güzelce
#Ömür KurtHer yeni yıla yepyeni hevesler ve beklentilerle, en iyi dileklerle giriyoruz. 2023’te Türkiye ve dünya gündeminde neler olacağını sizler için özetledim. Bu yıl jenerasyon gezegenlerinden biri olan Plüton Kova burcuna geçecek, akabinde tutulmalar Koç-Terazi aksına kayacak, şans ve bereket gezegeni Jüpiter Boğa’da ve ‘karmanın lordu’ Satürn ise Balık burcunda seyahat edecek. Tüm bunlar beraberinde hem dünya hem de Türkiye için önemli değişiklikleri getirecek. Önümüzde tarih kitaplarına geçecek nitelikte bir yıl var, hazır mısınız?
#Dinçer GünerTam da Hande Yener tarzı bir buluşma... Bir otelin lobisi falan yerine Starbucks’ta randevu veriyor. Hiç şaşırtıcı değil, çünkü trafik yüzünden konsere geç kalınca yolda çevirdiği ilk motosikletlinin arkasına atlamışlığı var. Şu sıralar yeni klibi “Aklımda”nın heyecanını yaşıyor. Ama durun, oraya geleceğiz. Önce hayat, hayatta yaşadığı değişim, değişimde bulduğu mutluluk, mutluluktan çıkardığı formüller... Frekans, enerji, akış derken bir an İlhan İrem’le röportaj yapıyorum hissine kapılıyorum: “İyi ki eski Hande değilim. İyi ki yeni Hande’yim. İyi ki değiştim. İyi ki bu kadar yol almama sebep oldu müzik...”
#Hande Yenerİnsan nedir? Peki ya robotlar? Herkesin değerlendirmeleri neden birbirinden farklı? Birinin ‘iyi’ dediğine diğeri neden’ kötü’ der? Onunki bu sorulara bir cevap vermek üzere geçmiş bir ömür… Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ile hem eski fotoğraflara göz attık hem de bu soruların cevaplarına yanıt aradık…
#Prof. Dr. Ioanna KuçuradiHürriyet Seyahat gezginlerimizden Serda Büyükkoyuncu, ‘Antik Yunan Mitolojisi: Tanrıların Aşk Hayatı’ adlı ilk kitabının heyecanını yaşıyor. Lisansta bilgisayar mühendisliği, yüksek lisansta istatistik okuyan ve on parmağında on marifet olan gezgin yazarımızla kitabını konuşmak için buluştuk. Bize ‘bu kadar meraklı nasıl olunur’u anlattı.
#HeraklesSanatta dolu dolu 52’nci yılını yaşıyor. Bir sürü hit ve klasiğin sahibi. Güçlü ve farklı sesinin yanı sıra beyefendi duruşuyla yıllardır kalpleri fethetti, annelerin ideal damat adayı oldu. “Ben iyimser bir insanım, bu güleç yüzüm ondan ama çok da çabuk ağlarım” diyor. ‘Erol Evgin Caz Söylüyor’ projesiyle ilk kez 13 Mayıs’ta Zorlu PSM sahnesine çıkacak olan Erol Evgin’le buluştuk; bayram anılarını, hayatını, kadınları, aşkı ve sanatını konuştuk: “Biz ruhları sarsmak için müzik yapardık, şimdiyse bedenleri sallamak için müzik yapılıyor genelde.”
#EROL EVGİN