Paylaş
Kadın haklarının, kadın ve erkek eşitliğinin önde gelen savunucularından olan Duygu Asena, hepimizin bildiği gibi, ne yazık ki Türk Edebiyatı’ na çok daha fazla eser kazandıracak yaştayken yaşamını yitirdi.
Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle feminist bir yazar olarak tanındı Duygu Asena. 30 Temmuz 2006 tarihinde vefatının ardından, aynı yıl, Türkiye PEN Yazarlar Derneği Türkiye Kadın Hareketi’ ne hizmetleri nedeniyle Duygu Asena adına bir ödül koydu.
Asena adına verilen tek ödül bu değil. 2007 yılından bu yana da Doğan Kitap tarafından her yıl bir romana, Duygu Asena Roman Ödülü veriliyor. Ödülün amacı resmi yönetmelikte şöyle belirtiliyor: “Duygu Asena’ nın görüşlerini genç kuşaklara aktarmak, toplum algısında kadın ve özgürlükleri konularında hassasiyetler yaratmak, bu konuda yapılacak çalışmalara esin kaynağı olmak ve genç yazarları, yeni çalışmaları teşvik etmek.”
Duygu Asena Roman Ödülü bu yıl da sahibini buldu. 13 Nisan Perşembe günü Doğan Hızlan başkanlığında toplanan Asuman Kafaoğlu Büke, Filiz Aygündüz, İhsan Yılmaz, Sibel Oral ve Elif Tanrıyar’ dan oluşan Seçici Kurul oy çokluğuyla “Servi Nine ve Üç Güzeller” adlı romanıyla Arlin Çiçekçi’ yi ödüle değer gördü.
Ödül gerekçesi şöyle şu sözlerle açıklandı:
“Hikaye anlatıcılığında gösterdiği ustalık, Türkçe kullanımındaki yetkinliği, yoğun gerçeklik duygusu, bu topraklarda yüzlerce yıldır kadına ve doğaya uygulanan şiddetin değişmediği gerçeğini İstanbul’daki küçük bir park üzerinden anlatmadaki mahareti ve kadının adını bulabilmesi, var olabilmesi için sunduğu önermeler gerekçesi ile oy çokluğu ile Arlin Çiçekçi ödüle değer bulunmuştur.”
Ödülün kazananı Arlin Çiçekçi ise duygularını şöyle özetliyor:
“Adının yanında anılmayı bile yüklü bir mesuliyet saydığım Duygu Asena adına verilen bu kıymetli ödüle, ‘Servi Nine ve Üç Güzeller’ romanımın layık görülmüş olmasından onur duyuyorum. Duyduğum bu onuru ve tarifsiz mutluluğu ise, başta Duygu Asena' nın simgelediği tüm değerlere olmak üzere; bana ve romanıma bu kıymeti atfeden saygın jüri üyelerine ve 2007 yılından bugüne kadar bu ödüle değer görülmüş değerli yazarlara karşı ömürlük bir sorumluluk olarak kabul ediyorum.”
Duygu Asena’ yı 1972 yılında tanıdım. O tarihte Kelebek Gazetesi’ ni yayına hazırlayan ekipte eşimle birlikte yer alıyorlardı. Hepimiz henüz çok genç olduğumuzdan iş dışında da birbirimizle görüşüyorduk. Arkadaşlığımız uzun yıllar devam etti. Beynindeki tümör nedeniyle 2004 yılında geçirdiği ameliyat sonrası yazı yazamadı. Ve bu tümör sadece onun yazılarına değil, yaşamına da mâl oldu.
1972 yılında Hürriyet Gazetesi Kelebek Ekinde “Şirin’ den Sevgilerle” başlığıyla köşe yazıları kaleme alan Duygu Asena daha sonra Man Ajans’ta metin yazarlığı, Gelişim Yayınları’ nda Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. ‘Kadınca, Onyedi, Bella, Kadınca Moda, Bayan, First gibi birçok dergiyi yönetti.’ Aynı dönemde Söz, Sabah, Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı. Sonrasında ise; Kim, Elite, Negatif dergilerinde genel yayın yönetmenliği ve Milliyet Gazetesi’ nde köşe yazarlığı da Asena’ nın sürdürdüğü görevler arasındaydı.
Duygu Asena 1987’de yayınlanan ilk kitabı “Kadının Adı Yok” ile adını geniş kitlelere duyurdu. Bunu takip eden kitapları ise sırasıyla; “Aslında Aşk da Yok”, “Kahramanlar Hep Erkek”, “Değişen Bir Şey Yok”, “Aynada Aşk Vardı”, “Aslında Özgürsün”, “Aşk Gidiyorum Demez” ve “Paramparça”.
Duygu Asena’nın kitapları Almanca, Flamanca, Yunanca ve Bulgarca’ ya çevrildi. Roman ve öykülerin kolay okutan özelliğinin yanı sıra, ele aldığı kişilerin davranışlarını ruh bilimsel açıdan irdeleyen yanıyla dikkatleri üzerinde toplayan yazar, Nokta Dergisi’ nce Yılın Zirvedeki Yazarı, Boğaziçi Üniversitesi anketine göre de Yılın En Beğenilen Yazarı seçildi.
Ardında pek çok eser ve derin izler bırakarak aramızdan ayrılan Sevgili Duygu’yu sevgi ve rahmetle anıyorum. Bu yılın Duygu Asena Ödülü’ ne değer görülen Arlin Çiçekçi’ nin ise, çıktığı yazarlık serüveninde daha nice ödüllerin sahibi olmasını diliyorum…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…
Paylaş