Bahar, yani piknik mevsimi geldi. Açık havanın tadını evde özenle hazırladığımız yiyeceklerle dolu bir piknik sepetiyle çıkarmanın keyfi bir başka. Brunette Patisserie’nin kurucu şefi Nur Aktı’dan hem pratik tarifler aldık, hem de sepet hazırlarken dikkat etmemiz gereken detayları dinledik.
#GİZEM DİNÇBAŞ2022 Dünya Kupası dolu dizgin devam ediyor. Ailece ya da dostlarla bir arada izlenecek heyecanlı müsabakaların olmazsa olmazı keyfimizi tamamlayacak dört dörtlük bir atıştırmalık seçkisi. Pasta-ekmekçilik eğitmen şefi Gizem Gedik’ten televizyon karşısında geçen uzun saatlere eşlik edecek lokmalık tarifler aldık.
#AtıştırmalıkAlanya tatilimin lezzet duraklarını yazmaya kaldığım yerden devam ediyorum. Bu güzel ilçeye geldiğimi duyan Güvenç Konyalı’nın değerli işletmecisi Hüseyin Güvenç bana mesaj attı ve Alanya’da kuzenlerinin harika bir restoranı olduğunu oraya mutlaka uğramam gerektiğini iletti. Hemen arkasından bölgedeki tek Konya restoranı Konyalı Hacı Bey”in işletmecilerinden Mithat Balcılar’ın aramasıyla bu güzel işletmeyi ziyaret ettim. Şimdiden söyleyeyim notum 10 üzerinden 10. Ardından ünlü restoran Alanya’nın Yöresel Mutfağı Esma Hanım’ın Yeri’ne giderek işletmecisi Cevdet Görücü’yle tanıştım. Öyle bir donattı ki masayı, bir tabak daha koyacak yer kalmadı. Lezzet burada bahsedilen kadar varmış. Unutmadan... Cevdet abinin özel bademli kahvesini çok beğeneceksiniz. Son olarak Dim Çayı kenarındaki Pınarbaşı restorana gittim. “Çay kenarında bir sürü restoran var, neden burası” diyeceksiniz... Burası yerel halktan aldığım bilgilere göre diğer mekanlardan bir tık öndeymiş. Gerçekten de haklı çıktılar...
#AlanyaYemekteyiz birincisi kim oldu sorusunun yanıtı cuma akşamı yapılan finalin ardından izleyenler tarafından araştırılmaya başlandı. Seda Sayan'ın sunumu ile gerçekleşen Yemekteyiz'in 31 Ocak tarihli finalinde, beşinci gün yarışması Neşe Hanım misafirlerini konuk etti. Neşe Hanım'ın yemeklerinin tadına bakan yarışmacılar Yemekteyiz birincisini belirledi. 5 farklı yarışmacının mücadele verdiği yarışmada, Seda Sayan'ın da oylarıyla en çok puanı alan isim haftayı birincilikle kapattı Peki, Yemekteyiz birincisi kim oldu? Para ödülünü kim kazandı? İşte, 31 Ocak Yemekteyiz kazananı.
#Yemekteyiz Birincisi Kim OluSon dönemde İstanbul kazan ben kepçe kentin dört bir köşesini dolaşıyorum. Kimi yeni açılmış, kimi bugüne dek gidemediğim, kimi de yıllar önce gidip de ne durumda olduğunu merak ettiğim lokantalar oluyor. Bazılarında piyangodan büyük ikramiye çıkmış gibi mutlu oluyorum, bazılarında hayal kırıklığı yaşıyorum...
#Müge AkgünUzun yaz günlerinde oruç tutmak kolay değil. Bu nedenle iyi bir sahur yemeği önemli. Geleneksel olanı evde sahur yapmak. Ancak eş-dost toplanarak dışarıda sahur yapanların sayısı da giderek artıyor. Ezanının okunduğu 04.30 civarında açık restoran bulmak da kolay değil. Oruçla geçecek uzun bir günün son yemeğini dışarıda yemek isteyenler için en iyi 10 sahur mekanını belirledik
Geleneklerine hálá değer veren bir toplumuz çok şükür ki! Bayramlar ve ramazanların dışında dini kutlamalar olan kandillerimizde de, helva yapılır, kandil simidi alınır. Muharrem ayının 10’unda aşure yapılıp, kapı kapı dağıtılır. Evlerde okutulan dua ve mevlitlerde; börek, çörek, etli pilav verilir.
Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Geçen hafta size Maçakızı’ndaki Med Bodrum festivalinden bahsettim. Sanat, müzik, sürdürülebilirlik ve gastronomi festivalin konu başlıklarıydı. Bu haftaki yazım sadece bu etkinliğin gastronomi kısmı üzerine. Dünyaca ünlü konuk şeflerin elinden tattığım lezzetlerin arasında olağanüstü bir yumurta da vardı, fermente yerelması mantı da…
#Vedat MilorAnadolu’da öğünlerin vazgeçilmezi bulgur; doyurucu, pratik, besleyici ama hepsinden öte çok lezzetli. Buğdayın kaynatıldıktan sonra kurutulup öğütülmesiyle elde edilen bu bize has ürün mutfağımızın da yapıtaşlarından. Kıymayla birleştiğinde ayrı bir nefasete dönüşüyor, elle yuvarlanıp yemeklere eklendiğinde tadına doyum olmuyor. İnce simit olanın da kalın, dişe gelir irisinin de yeri ayrı. Gaziantep’teki Mutfak Sanatları Merkezi’nin şefi Doğa Çitçi’nin farklı yörelerden derlediği bu tariflerin her biri şahane.
#Şef Doğa ÇitçiBU hafta sizler için Türkbükü dosyasını açtık. Masmavi deniziyle ve ardı ardına açılan sosyetik mekanlarıyla seneler önce beach club kavramını hayatımıza sokan, açıklarında birbirinden gösterişli yerli-yabancı teknelerin demir attığı ve Bodrum’da eğlence denilince ilk akla gelen yerlerden olan Türkbükü, zaman içinde bu hızlı ivme gösteren yükseliş devrinden duraklama dönemine geçti. Bunda her yıl yaz başında haberleri yapılan astronomik lahmacun ve şezlong fiyatları ile yaratılan sansasyonlar kadar, kalıcı olamayan, tek sezonluk mekanlar da etkili oldu. Üzerine bir de geçtiğimiz yıl yapımı aylarca süren ve esnafın oldukça zor durumda kalmasına sebep olan altyapı çalışmaları ve sonrasında biraz aceleye getirildiğini düşündüren ve Türkbükü’ne yakıştıramadığımız beton yol da eklenince eski günlerini arar olmuştu. Ancak bu sezon açılan kaliteli mekanların yanı sıra eski mekanların da birçoğu kendini yeniledi. ‘Miam’ ve ‘Garos’ gibi klasiklerin başını çektiği eğlence mekanlarının özellikle ünlü sanatçıların canlı performanslarıyla tekrar eski günlerini yakaladığını söyleyebiliriz. Türkbükü’nden bu hafta sizin için seçtiklerimizi keyifle okumanız dileğiyle...
#1