Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2004 00:00
Dünyada bir tek Türk çocuklarının sahip olduğu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının sevgili çocuklarımıza mutluluk getirmesini dilerim.Bir zamanların sıkı trampet çalıcısı ve izcisi olarak, 23 Nisan törenlerini hep sabırsızlıkla beklerdim. Tören sonrası eve dönüşte, Elazığ’nın tek tük faytonlarından birine binip, Ankara Pastanesinden dondurmamızı alıp, bir de koltuğumuzun altına çok sık içemediğimiz gazozları sıkıştırırdık. İnce NoktalarŞekerli çay içen konuğun bardağı tam doldurulmaz. En az 1 cm kadar ‘dudak payı’ ya da ‘şeker payı’ bırakılır.ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER23 Nisan pastasıYapılışı:Krema için, bir tencerenin içine süt, toz şeker, tereyağı, kakao, ufak parçalara ayrılmış çikolata, un ve nişastayı aktarıp, orta ısıdaki ateşin üstüne oturtun. Sürekli karıştırarak krema katılaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynadıktan 5 dakika sonra ateşten alıp, içine çırpılmış yumurtaları ekleyip, hızla karıştırarak iyice yedirin ve soğumaya bırakın. Zaman zaman karıştırarak kremanın kabuk bağlamasını önleyin. Kek için, derin bir kabın içinde şeker ve yumurtayı 5 dakika kadar çırpın. Sıvıyağ ve sütü ekleyip 2 dakika daha karıştırın. Şimdi vanilya, kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekleyip, çırpmaya devam edin. 2 ayrı dikdörtgen şeklindeki fırın kalıbını yağlayıp, kek karışımını paylaştırın. 10 dakika önceden ısıttığınız 175 dereceli fırında en az 40 dakika kekleri pişirin. Pişen keklerin üzerini portakal suyuyla ıslattıktan sonra üst üste yerleştirin. Artık soğuyan kremayı keklerin arasına ve üzerine düzgünce sürün. Pudra şekeriyle 23 Nisan yazısını yazdıktan sonra kekin etrafını bademlerle süsleyin ve servise sunun. 20 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi8 adet yumurta4 su bardağı toz şeker2 su bardağı sıvıyağı2 su bardağı süt5 su bardağı un1 paket kabartma tozu1 paket vanilyaIslatmak için2 su bardağı portakal suyu Kreması için6 su bardağı süt1 su bardağı toz şeker1
yemek kaşığı tereyağı6 yemek kaşığı kakao125 gr sütsüz çikolata (bitter)2 adet yumurta4 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı mısır nişastasıSüslemek için1 su bardağı dövülmüş badem1 su bardağı pudra şekeriKöfteli patates keyfiYapılışı:Patatesleri soyup, parmak şeklimde doğradıktan sonra tuzlu suda bekletin. Yoğurma kabına kıyma, irmik, tuz, karabiber, ıspanak, maydanoz, soğan ve yumurtayı ekleyip iyice yoğurun. Köfte harcından 1 adet büyük hamburger köftesi, 8 adet mekik köfte ve 24 adet misket köfte yapıp, bir kenarda bekletin. Tavada kızan yağın içinde süzüp, kağıt havluyla kuruladığınız patatesleri kızartın. Kızaran patatesleri aldıktan sonra aynı tavada köfteleri de kızartıp, kağıt havlu üzerine alın. Büyük hamburger köftesini tabağın ortasına koyun. Misket köfteleri kürdan yarımıyla üzerine saplayın. Mekik köfteleri de kenarlarına sıraladıktan sonra, kiraz domates ve patateslerle süsleyerek servis yapın.8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi4 adet orta boy patatesKöfte harcıYarım kg köftelik kıyma3 yemek kaşığı irmik1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)2 dal ıspanak (çok ince kıyılmış)1 adet yumurta1/2 çay kaşığı karabiber, tuz1 su bardağı sıvıyağ (kızartmak için)8 adet kiraz domates
button