Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2004 00:00
Geleneklerine hálá değer veren bir toplumuz çok şükür ki! Bayramlar ve ramazanların dışında dini kutlamalar olan kandillerimizde de, helva yapılır, kandil simidi alınır. Muharrem ayının 10’unda aşure yapılıp, kapı kapı dağıtılır. Evlerde okutulan dua ve mevlitlerde; börek, çörek, etli pilav verilir.Bebeğin ilk dişi çıktığında, devamı inci gibi gelsin diye ‘Diş Hediği Buğdayı’ yapılır. Dardar Baba’dan dileği olan, mercimekli bulgur pilavıyla davet verir. İçinde 41 tür yiyeceğin olduğu Zekeriya Sofrası adetimizde çok yaygındır. Ayrıca Helvacı Baba’ya gidip, helva dağıtanlar, Oruç Baba’da ramazanın ilk günü sirkeli ekmekle oruç açanlar da vardır. Aynı şekilde Hıristiyanlarda ve Musevilerde yemekle bütünleşen kutlamalar vardır. Şükran günü hindisi, paskalya çöreği, hamursuz bayramı gibi.İnce NoktalarHer türlü kekinizi hatta irmik helvasını zeytinyağıyla pişirebilirsiniz. Hem kekleriniz daha uzun süre dayanır, bayatlamaz hem de daha sağlıklı beslenmiş olursunuz.ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLERBademli endülüs pilavıYapılışı:Pirinci 4 bardak ılık su ve 2 çay kaşığı tuzla bir kabın içinde ıslatalım. Bir tarafta tavuk etlerini parmak şeklinde doğrayalım ve tavada kızdırdığımız zeytinyağında sotelemeye başlayalım. Biberlerin de hepsini parmak şeklinde dilimleyelim ve kızaran tavukların üzerine ekleyelim. Hepsini birlikte, tuzunu da katarak 10-12 dakika kadar kavurup, ocaktan alalım. Şimdi de kabuğu soyulmuş bademleri ufak bir teflon tavada, bir tatlı kaşığı kadar sıvıyağda, kavurup, kenara alalım. Pilav için; orta boy tencerede tereyağını eritelim ve yemeklik doğranmış soğanı ekleyerek 1-2 dakika kavuralım. Hemen safran ya da zerdeçalı katarak 1 dakika daha kavuralım. Artık yıkanmış ve süzülmüş pirinci de ilave edelim. Sürekli tahta kaşıkla karıştırarak 5-6 dakika kavurup, suyunu koyalım. Tuz ve karabiberi de serpiştirip, suyunu çekene dek orta ateşte pişirelim. Altını iyice kısıp, 5 dakika daha pişirip, ocaktan alıp, demlenmeye bırakalım. 15 dakika sonra pilavın içine badem ve tavuklu biberleri aktararak karıştırıp, servise sunalım.8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi2 adet tavuk göğsü3
yemek kaşığı zeytinyağı1 adet kırmızı dolmalık biber1 adet yeşil dolmalık biber1 adet sarı dolmalık biber (isteğe bağlı)1 çay kaşığı tuzPilav için2 su bardağı pirinç1 adet orta boy kuru soğan (incecik kıyılmış)1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşğı safran (veya toz zerdeçal)3 su bardağı ılık su1 çay kaşığı tuz, karabiberAyrıca; 1 su bardağı soyulmuş bademRokalı çökelek salatasıYapılışı:Önce çökelek ya da lor peynirini derin bir kaba koyup üzerine; kuru nane biber salçasın ekleyip, çatalla ezerek birbirine iyice karıştıralım. Öte yandan rokaların yapraklarını ayıklayıp, yıkayalım ve elimizle iri parçalara ayırıp, kıyılmış nane ve tavla zarı doğranmış domateslerle karıştıralım. Üzerine sos olarak zeytinyağı, limon ve tuzu karıştırarak gezdirelim. Şimdi de çökelek karışımımızı salatanın üzerine yayalım. Ya da elimizle misket köfte şekli verip, bu şekilde salataya serpiştirelim ve servise sunalım. 8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı çökelek (veya lor peyniri)1 yemek kaşığı kuru nane1/2 yemek kaşığı tatlı biber salçası2 demet roka1 demet taze nane (çok ince kıyılmış)2 adet orta boy domates (tavla zarı doğranmış)Sos için1 kahve fincanı zeytinyağı1 limon suyu1 çay kaşığı tuz
button