Tarım ve Orman Bakanlığı, küresel iklim değişikliğine bağlı oluşabilecek kuraklık için eylem planı hazırladı. Buna göre; az su ile gelişebilecek arpa, buğday çeşitleri gelecek. Kuraklığa dayanıklı nohut, elma, kayısı, çok su tüketen mısıra alternatif olarak ise yulaf çeşitleri yetiştirilecek.
#Tarım Ve Orman BakanlığıBeyaz et ve yumurta üretiminde, diğer ifadeyle kanatlı sektöründe Türkiye, dünyanın önemli oyuncularından biri konumunda. Küresel verilere bakarsak 2020 yılı itibarıyla dünyada toplam et üretimi 325 milyon ton. Bu miktarın yaklaşık yüzde 41’i kanatlı eti. Ülkemizde 2021 yılı kanatlı eti üretimi ise 2.3 milyon ton. Türkiye bu performans ile dünyada 10’uncu sırada. Yumurta üretiminde de yaklaşık 20 milyar adet ile yine 10’uncu sırada yer alıyor. Söz konusu rakamlar gerçekten göğüs kabartıcı. Ancak son gelişmeler karşısında sektör temsilcilerinin görüşleri de pek iyimser değil.
#1AYDIN'ın Çine İlçesi'nde mısıra alternatif olarak meyve üretimini arttırmayı hedefleyen Çine Gelişim Vakfı, örnek meyve bahçesinde yapılan ilk hasat için şenlik düzenledi. Ege Çevre Platformu Sözcüsü Ayhan Karahan "Çine, GDO'lu tarıma 'hayır' diyor. Mısır artık bu topraklar için sarı ölümün adı olmuştur" dedi.
#ÇineTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam, Trakya’da ayçiçeği tarlalarını istila eden çayır tırtılının mısırı da tehdit ettiğini söyleyerek, üreticilerin tarlalarını incelemesini istedi.
#TekirdağÇemen otu, sağlık açısından yararlı bitkilerden biridir. Hem yaprakları hem de tohumu tüketilebiliyor. Uzak Doğu kültürünün vazgeçilmez baharatlarından olan çemen otu tohumu, Türk mutfağında da sıklıkla kullanılıyor. Çemen otu tohumunun ne işe yaradığını, faydalarını sizler için derledik.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye otomotiv sektörü normalleşmenin başladığı haziran ihracatında düşüş yaşasa da iki aylık aradan sonra yeniden 2 milyar doların üzerine çıkarak Covid-19'un olumsuz etkisinin azalmaya başladığını gösterdi.
#Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları BirliğiSakarya'da tohum firması sahibi Ahmet Erkan, Ar-Ge sürecinin sonunda yerli tohumdan üretmeyi başardıkları kabak çekirdeğinin dört kıtadaki farklı ülkelere ihracını sağlarken çiftçinin olumsuz bir durumla karşılaşmasının da önüne geçti. Ahmet Erkan, "Firmamız yurt dışına ciddi anlamda ihracat yaptı. Bu da hem devletimize hem ülkemize hem de milletimize bir katma değer sağlıyor. İhracat yaptığımız yerler, çoğunlukla Mısır olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan, Meksika, Yemen gibi yerler" açıklamasında bulundu.
#ÇekirdekADANA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurova’nın tarım tarihine damgasını vuran ve ’Beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamuğun yüksek fiyatlı girdiler nedeniyle ekilemez hale geldiğini ve ithal oranının arttığını; bu nedenle de yerini ’Sarı inci’ denilen mısıra bıraktığını söyledi.
#Adana- Çukurova'da geçen yıla göre ekim alanı ve rekoltesi yaklaşık yüzde 20 artan pamukta prim desteğine rağmen fiyatın düşük olması üreticiyi zora soktu - Adana Ticaret Borsası Başkanı Çalışkan: - "Türkiye'de verime bağlı olsa da kütlü pamuk kilogram üretim maliyeti 2 liranın üzerinde. Fiyat, desteğe rağmen 1,9 lira civarında. Verilen destek, pamuğa yetmiyor"
Bugüne kadar büyük yatırımcıların ulaşabildiği emtia yatırımlarına, artık küçük yatırımcılar da TSKB’nin yeni fonu aracılığıyla ulaşacak. Yüzde 100 Anapara Garantili Dinamik Emtia Fonu ile bakır, petrol gibi ürünler TL ile satın alınabilecek.