Paylaş
Mısır yazın gözleme ya da haşlama, kışın ise patlamış ve salataların üzerinde olmak üzere sofraların vazgeçilmez tadıdır. Özellikle son yıllarda bardakta haşlanmış mısır olarak ülkemizde de satışı ve tüketimi arttırmış. Bir orta boy mısır ortalama 90 gr kadardır. Mısırın besin değeri incelendiğinde 100 gramda 8.5 gr protein, 7.2 gr karbonhidrat, 4.3 gr yağ, 22 mg kalsiyum, 21 mg fosfor, karoten ve B1 vitamini, niasin, C vitamini, folat gibi vitaminlerden zengindir. Yüksek lif içeriği vardır. Diyabet, zayıflama diyetleri, böbrek – kalp hastalıklarında da tüketimini önerilen mısırın yapılan araştırmalarda sağlık açısından olumlu etkileri görülmektedir.
Hem yağ hem de karbonhidrat içeriğinden dolayı kan şekerini hızla yükseltmez. Bu yüzden diyabetik hastaların diyetlerinde tüketilebilir. Yağ ve karbonhidrat içeriği ile doygunluk vermesi, kan şekerini hızla yükseltmemesi, lezzetli olması, barsak hareketlerini hızlandırması sebebi ile zayıflama diyetlerinde de özellikle ara öğünlerde tüketilebilecek ekmek grubu içerisinde bulunan alternatif bir besindir. Özellikle yağsız olarak hazırlanmış mısır patlaklarının 1 su bardağı kadar miktarını 1 dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz.
Bardakta satılan mısırları tüketebiliriz fakat dikkat edilecek nokta lezzet vermek için mısıra karıştırılan tereyağı tarzı yağlı besinlerden uzak durmak ve mısırı çok tuzlu şekilde tüketmektir. Corn in cuplar özellikle dışarıda olduğumuz ve ara öğün için tüketebileceğimiz gıdalar bulamadığımız durumlarda bize yardımcı olabilmektedirler.
Paylaş